Emperor: Battle for Dune

Westwood er tilbake med en ny strategitittel. Denne gangen har de tydeligvis tatt etter konkurrentene og blant annet oppdatert grafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Hvem har vel ikke hørt om Westwood Studios – selskapet som skapte sanntidsstrategi-sjangeren i 1992 med klassiske Dune II. I løpet av hele 90-tallet kom det solide strategititler fra denne kanten, først og fremst i form av Command & Conquer-spillene. Én gang før har Westwood prøvd å ta oss tilbake til Dune-universet, med den mislykkede Dune 2000. Dette spillet gikk raskt i glemmeboka, og nå prøver de seg igjen på noe som kan klassifiseres som en ordentlig oppfølger.

Melange

De aller fleste science-fiction-interesserte kjenner nok til Dune-sagaen. Det begynte først som en serie med bøker av Frank Herbert, og ble fulgt opp av en storslagen film av David Lynch i 1984. I svært korte trekk stifter vi bekjentskap med husene Atreides og Harkonnen, som slåss om kontrollen over ”spice”-ressursene, som livet i universet er fullstendig avhengig av. Spice, også kjent som Melange, finnes kun på ørkenplaneten Arrakis, som er bebodd av enorme, underjordiske monstre.

Emperor: Battle of Dune, bygger naturligvis på denne historien, og introduserer et nytt hus – det mystiske Ordos. Bakgrunnen blir forklart gjennom lange filmklipp, som utseendemessig er inspirert av filmen. Historien blir noe innviklet, men utgangspunktet er at de tre husene skal slåss om Melange. Den som vinner, får kontrollen.

Spillet består av hele fire CDer: en installasjonsplate og én CD for hver av husene. Dette sier litt om hvor omfattende spillet er.

En lang reise

image: Emperor: Battle for Dune

Det første vi får se er en lengre introduksjonssekvens. I kjent Westwood-stil kommer det filmklipp mellom de fleste oppdragene, og kvaliteten er faktisk relativt bra, selv om ikke alle skuespillerne er like flinke.

Selve spillet vil nok virke veldig kjent for Command & Conquer-veteranene. Opplegget er praktisk talt identisk – bygg base, samle ressurser og bygg nok soldater til å gjennomføre et angrep. Westwood holder seg til det de kan best, men det begynner kanskje å bli på tide å tenke nytt?

Man skal da ikke beskylde utviklerne for ikke å ha prøvd. Blant annet har spillet en helt ny grafikkmotor, som endelig er i full 3D. Dette betyr at bygningene, fartøyene og soldatene nå er polygoner og ikke todimensjonale tegninger. Det ser fint ut, men selve spillet utnytter ikke 3D-mulighetene i det hele tatt. Terrenget er nemlig fortsatt flat, og den nye grafikkmotoren er egentlig bare en kosmetisk forbedring.

De tre husene er ganske forskjellige fra hverandre når det gjelder detaljene i spillet. Selvfølgelig har de sine særegne enheter, men også strategimessig må du belage deg på å skifte stil når du bytter side. Dette er så klart et plusspoeng og bidrar til å øke variasjonen.

image: Emperor: Battle for Dune

Kanskje det beste med hele spillet er rett og slett størrelsen. Hver av de tre sidene har over 50 oppdrag, hvilket betyr at du vil tilbringe mange timer foran PCen. I tillegg har spillet også flerspillermuligheter. Dette er virkelig valuta for pengene!

Flott men tregt

Grafikkmotoren er, som vi nevnte tidligere, en stor forbedring i forhold til de eldre Command & Conquer-spillene. Det ser faktisk riktig så flott ut, med fargesprakende eksplosjoner og våpeneffekter og en lang rekke kreative og høyteknologiske enheter. Problemet er at koden tydeligvis ikke er helt optimalisert – er det flere enn 10-15 enheter som beveger seg på skjermen samtidig, blir bildet svært hakkete. Brettene har også en tendens til å bruke lang tid på å laste.

Musikken står i stil med spillet, og holder vanlig, høy Westwood-kvalitet. Du vil høre tung industriell techno og pompøse marsjer, og alt passer veldig bra til spillets innhold.

Konklusjon

Selv om Emperor ikke akkurat oser av originalitet, veier det opp med den enorme mengden oppdrag. Spesielt dedikerte sanntidsstrategi-fanatikere vil kose seg med dette spillet, men også de mer tilfeldige spillerne bør få litt moro ut av Emperor. Sørg bare for at du har en kraftig PC av 1 GHz-klassen før du begynner…

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!