Elsa Gladiac

Nå kommer GeForce 2-kortene på rekke og rad, og det er ikke så mye som skiller. Men Ingeniørene i Elsa har likevel klart å lage et attraktivt alternativ til deg som er på jakt etter det aller beste.

Elsa Gladiac
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Siden alle GeForce 2-kortene bygger på samme design og teknologi, er det sjelden forskjeller mellom dem når det gjelder hastighet og ytelse. Men slipp teknikerne fra Elsa til, så lager de likevel et kort som imponerer.

LES OGSÅ:

Det er lite som skiller Gladiac fra konkurrentene ved første øyekast. Pakken inneholder selve kortet som er laget etter referansedesignet, en CD med drivere, en CD med DVD-programvare og en håndbok. Ingenting spesielt, med andre ord.

Det er først når du installerer driverne at du vil merke at Elsa er et hestehode foran konkurrentene. De medfølgende driverne er basert på 5,16-kjernen, men det går an å laste ned en nyere, 5,22-basert utgave. De byr på mange flere funksjoner enn standarddriverne: foruten de vanlige Direct3D- og OpenGL-innstillingene, kantutjevningen og overklokkingen, kan du nemlig foreta detaljerte justeringer i skjerminnstillinger. Alt er utfyllende forklart og virker meget gjennomarbeidet.

Ytelse

Gladiac kom med noen overraskelser mens vi utførte våre OpenGL- og Direct3D-tester. Selv om ytelsen ikke er dramatisk forskjellig fra andre GeForce 2-kort med 32 MB DDR-minne, så er den likevel litt bedre. Spesielt i Direct3D er kortet litt raskere enn de fleste andre. For eksempel: Asus V7700 klarer 5197 poeng i 1024x768x16-oppløsning i 3DMark 2000, og 4223 poeng i 1024x768x32-oppløsning. Elsa Gladiac klarer henholdsvis 5351 og 4303 poeng. Du vil nok ikke legge merke til denne forskjellen under vanlig spilling, men den er der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OpenGL-resultatene vi fikk bød ikke på noen store overraskelser, Gladiac er selvsagt et av de raskeste Quake-kortene på markedet.

Siden dette er en klar sak, er vi nødt til å finne ut hvor mye mer ytelse vi kan skvise ut av dette kortet. Det er da overklokkingsfunksjonene i driverne kommer godt med. Siden vi vet at det er minnebåndbredden som skaper begrensinger for GeForce 2-kjernen, konsentrerer vi oss om å overklokke denne delen av kortet. Det som er dumt, er at gjennom de medfølgende driverne kan vi kun presse minnet opp til 380 MHz. Vi gjorde da akkurat det, og fikk en klar hastighetsøkning, spesielt i den krevende 1280x1024x32-oppløsningen. I Quake III gikk tallene opp fra 42,6 bilder i sekundet til 48,3. I 3DMark skjedde det samme – fra 3009 poeng til 3296 poeng.

Kantutjevning

Vi har tidligere testet kantutjevningfuksjonen (Full Scene Anti-Aliasing) i GeForce 2, og konkludert med at hastighetstapet er generelt for stort til å rettferdiggjøre bruk av denne funksjonen i høyere oppløsning enn 800x600.

Siden sist har imidlertid en ny, uoffisiell, driverversjon dukket opp – 5,30. Av ren nysgjerrighet installerte vi denne og kjørte noen raske tester med Anti-Aliasing.

Her ble vi mektig overrasket: I Direct3D, med kantutjevning på, ble ytelsen betydelig bedre. I 1024x768x32-oppløsning og 5,22-drivere er 3DMark-poengsummen 1471, mens etter å ha oppgradert til 5,30-versjonen ble tallet 2416. Uten kantutjevning får kortet 4303 poeng. Dette tyder på at NVIDIA fremdeles har mye arbeid foran seg når det gjelder optimalisering av drivere, og at tiden da vi kan nyte både høy bildekvalitet og hastighet kanskje ikke er så langt unna.

Konklusjon

Elsa Gladiac er et meget kraftig kort, til og med noe raskere enn andre GeForce 2-baserte produkter. Dessverre mangler det populære ekstrafunksjoner som TV-utgang og koster i tillegg svært mye penger. Sånn sett får du ikke like mye valuta for pengene som du ville fått hvis du kjøpte et GeForce 2-kort fra Creative eller Hercules. Men har du råd til det, er Elsa det riktige valget.