Elsa Erazor X2

Vi har nå testet det første GeForce-grafikkortet med DDR-minne. Kortet kommer fra Elsa, og innfrir mange av forventningene til ytelse, men visse ting er ikke like bra som ventet.

Elsa Erazor X2
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Fordelen med DDR-minne er rett og slett høyere hastighet. DDR står for Double Data Rate, og dette minnet er dobbelt så raskt som vanlig SDR-minne. Alle GeForce-kortene vi har testet frem til nå har SDR-minne, så dette er spennende.

LES OGSÅ:

Kortet vi har testet er i såkalt bulk-utgave, med kun én driver-CD. Pakken du finner i butikkhyllene har imidlertid en imponerende programvarepakke: fullversjon av spiller Drakan, en CD med Corel Draw 7 og Corel PhotoPaint 7, en rekke demoer, programvare for videoredigering og DVD-avspiller. Selve kortet har også TV-utgang og vifte/kjøleribbe.

Elsa har som vanlig svært gode drivere med mange innstillingsmuligheter (blant annet for svært detaljert justering av skjermoppløsning og oppdateringsfrekvens). Overklokking er også fullt mulig, og det følger med et interessant program som overvåker brikkens temperatur og setter ned klokkehastigheten hvis det blir for varmt. Det er altså tydelig at Elsa frir til spillere med dette produktet.

Ytelse

Programmene som følger med i pakken er vel og bra, men det er den rå ytelsen som virkelig teller. Her utkonkurrerer Elsa de fleste. Særlig når det gjelder OpenGL er det for øyeblikket ingen som kommer i nærheten. Under svært krevende omstendigheter (Quake III i 1024x768x32 oppløsning med trilinear filtering og høyest innstilling for teksturdetaljer) greier kortet 56,7 bilder i sekundet. Creative Annihilator SDR greier bare 38,8.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha testet forskjellige oppløsninger, er det klart at DDR-minnet gjør kortet mye kjappere i høye oppløsninger, mens lavere oppløsninger ikke gir så stor forskjell mellom DDR og SDR.

Direct3D-ytelsen er også svært bra, men ikke like bra som de utrolige resultatene Guillemot greide å prestere. Likevel er Elsa raskere enn både Creative Annihilator og Asus V6600, spesielt i oppløsninger fra 1024x768x32. Vi regner med at nye drivere fra NVIDIA vil gjøre Direct3D-ytelsen enda bedre.

Vi testet også kortet med den nye versjonen av 3D MARK 2000, som er et avansert program for å teste ytelsen på grafikkort. Dette støtter maskinvarebasert Transform & Lighting, og endelig kommer denne teknologien til sin rett. DDR GeForce får svært gode resultater.

Alt i alt er Elsa-kortet det raskeste som finnes akkurat nå, og har selvsagt den vanlige (altså ypperlige) GeForce-bildekvaliteten. Det er det perfekte spillkortet.

Overklokking

Hvis du ikke er fornøyd med ytelsen du får i utgangspunktet, kan du justere litt på klokkehastigheten. Elsa gir deg gode muligheter for dette. Kortet er i utgangspunktet klokket på 120MHz (prosessor) og 300MHz (minne). Grunnen til den uvanlig høye klokkefrekvensen på minnet er rett og slett at det sender og mottar data dobbelt så ofte.

Vi satte klokkehastigheten til 130/320, og ytelsen i Quake III gikk opp fra 56,7 bilder i sekundet (1024x768x32) til nesten 60. Samme oppløsning i 3D MARK 99 MAX ga 3486 poeng før overklokking, og 3559 etter. Kortet var hele tiden stabilt, og det er mulig å presse ytelsen enda høyere med tilstrekkelig kjøling.

Konklusjon

Elsa Erazor X2 koster ganske mye, men gir deg den beste ytelsen du kan få akkurat nå. Som vi har påpekt tidligere, er GeForce ikke bare den beste brikken til dagens spill, men også den som er mest fremtidsrettet. NVIDIA har laget et produkt som kan vokse med tiden, ettersom driverne blir bedre og flere spillutviklere utnytter potensialet.

I tillegg til ytelsen, får du en svært god pakke med mange tilleggsfunksjoner og mye god programvare. Derfor kan vi absolutt anbefale Erazor X2 som den beste løsningen for deg som er ute etter et nytt grafikkort som varer lenge, og ikke har noe imot å bruke penger på det.

Vi kommer snart tilbake med en test av Elsa Erazor X, som har SDR-minne. Vi venter også på å motta DDR-kortene fra både Creative og Hercules/Guillemot, og det blir spennende å se hvem av dem kommer best ut.