Elitegroup Desknote A901

Denne bærbare PCen skiller seg fra de andre på flere områder. Den er først og fremst rimelig, pen å se på, og har et meget høyt utstyrsnivå prisen tatt i betraktning. Men den leveres uten batteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Elitegroup Desknote A901
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Tastaturet får godkjent, selv om vi helst hadde sett at spesialtaster som linjeskift og mellomrom var større
Tastaturet får godkjent, selv om vi helst hadde sett at spesialtaster som linjeskift og mellomrom var større Vis mer

En bærbar PC uten plass til batteri virker kanskje merkelig, men så er da dette ikke noen vanlig bærbar PC, selv om det kan virke slik ved første øyekast. Desknote er nemlig noe så uvanlig som en krysning mellom bærbar- og stasjonær PC-teknologi, i følge den taiwanske produsenten. Formålet er å gi ytelse, tilkoblingsmuligheter og funksjonalitet som du forventer av stasjonære PCer. "Desktop-erstatter" er betegnelsen produsenten selv har valgt å bruke. Vår test avslørte derimot at det er en sannhet med modifikasjoner.

LES OGSÅ:

Det beste fra to verdener?

Ved å fjerne batteriet og ved å bruke komponenter fra vanlige PCer (for eksempel standard PC-prosessor), har prisene på produktene i DeskNote-familien blitt behagelige.

Desknote A901, som vi har testet, koster 10.995 inkl mva. For denne prisen får du en PC med et moteriktig design, en god og klar 14,1" aktiv LCD-skjerm, 1.1 GHz Celeron-prosessor, DVD-spiller, 256 MB minne og 10 GB harddisk. I tillegg får du en rekke tilkoblingsmuligheter, blant annet 2x PCMCIA, 4 stk USB-porter(!), S-Video, IrDA, 10/100 Mbit nettverk og V90-modem. Både parallell- og seriell-porter finnes også, og disse kan tildekkes av et praktisk støvdeksel i gummi.

Tastaturet er ikke av de romsligste vi har sett, men det virker fast og relativt solid. Det er behagelig å skrive på, og tasteplasseringen er temmelig lik som på et vanlig tastatur. Museløsningen består av en avrundet pekeplate og to knapper i underkant. Over tastaturet finner du av/på-knapp, knapper for justering av lyd (bra!), og hurtigknapper for internettsurfing.

Det faktum at det sitter en standard Celeron-prosessor i denne PCen medfører at den trenger mer kjøling enn mobile-utgaver. Desknote A901 er derfor utstyrt med en vifte som går konstant, og som avgir en ganske høy, men jevn dur. Det kan vi leve med, selv om vi personlig liker stille PCer best.

Hele fire USB-porter er hverdagskost på bærbare PCer.
Hele fire USB-porter er hverdagskost på bærbare PCer. Vis mer

Leveres med Linux

I pakken følger det med en Linux-versjon som er skreddersydd Desknoten, Windows blir med andre ord ekstrautstyr. Det samme gjelder diskettstasjon og batteri, sistnevnte finnes bare i ekstern utgave og koster rundt en tusenlapp. Oppgitt batterilevetid er rundt 1,5 time.

Alt i alt betyr dette at du må legge til rundt 3.000 kroner for at Desknoten skal bli en fullverdig bærbar PC, noe vi tror den typiske kjøper av Desknote A901 ikke kommer til å prioritere.

Ikke topp ytelse

Vi har derimot en stor innvending når det gjelder grafikkløsningen fra SIS. Denne er blant de svakeste vi har testet i 2002, og det blir etter vår mening helt feil å kalle dette for en "desktop-erstatter" når vi ser hvilke krav moderne spill og applikasjoner setter til 3D-ytelse. 8 bilder pr sekund i Quake 3D-testen er for eksempel bare rundt 1/5 av hva vi har oppnådd med grafikkløsninger basert på Geforce2Go-brikker.

Du kan kjøpe eksternt batteri for en tusenlapp. Det gir strøm i halvannen time.
Du kan kjøpe eksternt batteri for en tusenlapp. Det gir strøm i halvannen time. Vis mer

Ytelsen på andre områder er heller ikke mye å rope hurra for. A901 når for eksempel ikke opp mot andre Celeron-baserte bærbare PCer vi har testet. Dessuten viste PCen tegn til ustabilitet i enkelte tester (Windows XP og PCMark 2002). Ytelsesproblemene merket vi også under de praktiske testene, for eksempel MP3-koding. Mens Desknote 901 brukte 4 minutter og 8 sekunder på å komprimere 11 wav-filer til MP3, brukte for eksempel sammenlignbare IBM ThinkPad R31 3 minutter og 11 sekunder på samme operasjon.

Ytelsen er såpass mye lavere enn på sammenlignbare bærbare PCer at det er grunn til å sette et spørsmålstegn ved valg/sammensetning av deler i denne PCen.

Desknote finnes riktig nok i flere ugaver, med både mer og mindre datakraft og utstyr. Den billigste utgaven selges i Norge for 8.995 kroner inkl mva, mens langt kraftigere modeller med P4-prosessor, FireWire og en rekke andre finesser vil importeres til Norge på forespørsel, i følge Tobias Tangen i Multicom. Du kan lese mer om de forskjellige modellene her.

Desknote leveres i flere farger. Modellen vi hadde til test var lyseblå og lys grå.
Desknote leveres i flere farger. Modellen vi hadde til test var lyseblå og lys grå. Vis mer

Konklusjon

En mellomting mellom bærbar og stasjonær PC med formål å hente det beste fra to verdener, er i utgangspunktet en svært spennende og forlokkende tanke. Vår mening er at produsenten dessverre ikke helt har truffet spikeren på hodet med denne modellen.

Hvis du derimot er ute etter en PC som tar liten plass til å surfe på nettet, spille DVD/DivX-filmer og jobbe med Office-programmer, gjør Desknote A901 jobben. Skjermen er god, PCen kan kobles til TVen, og tastaturet får også godkjent karakter.

Kombinasjonen av utstyrsnivå og pris er for øvrig vanskelig å slå til denne prisen.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best