Elegant reisedisk

For å være på den sikre siden legger du ikke alle eggene i en kurv, og heller ikke alle data på én disk. Vi har testet en smekker ekstern disk fra Western Digital

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reiser du med din bærbare? Lagrer du mye og viktige data på den? Da er det nærliggende å sikre seg mot tap av data. Det finnes jmange forskjelige løsninger, men for vår egen del foretrekker vi en ekstern harddisk av kompakt type. Den tar ikke mye plass, er rask og enkel i bruk og gir deg enkelr og umiddelbar tilgang til dataene fra en reservePC om uhellet skulle være ute.

Det finnes mange typer eksterne harddisker, fra store kabinetter med 3,5-tommers disker til bittesmå med 1,8-tommers. Det formatet som gir deg mest kapasitet for pengene er 2,5-tommers disker som i skrivende stund finnes i størrelser fra 60 til 250 GB.

Du kan kjøpe disk og kabinett hver for seg og montere selv, eller kjøpe en ferdig løsning. De sistnevnte byr gjerne på programvare i tillegg, for sikkerhetskopiering, synkronisering av datafiler osv. Dessuten er det fra ikke noe eller svært lite å spare på å bygge selv.

image: Elegant reisedisk


Da vi trengte en større harddisk enn vår tidligere kompakte 2,5-tommer på 40 GB kjøpte vi derfor en komplett 120 GB disk fra Western Digital i stedet for å bytte disk i det gamle kabinettet.

Ingen strømforsyning

Disken heter Passport II og kommer uten separat strømforsyning, og dette er heller ikke påkrevet. Men det er viktig at du bruker den korte USB-kabelen som følger med! Tapet i en lengre kabel kan være stort nok til at disken rett og slett ikke vil kjøre, avhengig av PCen den er koblet til og hva denne leverer av strøm fra USB-portene.

image: Elegant reisedisk


Praktisk programvare

Disken leveres med programvaren WD Sync som lar deg kopiere over utvalgte filer og oppsett. Med denne programvaren installert på flere maskiner kan du ta med deg data og epostinnstillinger/data og også bruke disse på andre PCer. Dette gjelder også nettlesere og MS Office-filer.

image: Elegant reisedisk
image: Elegant reisedisk
Ytelse og praktisk bruk

Med USB-tilkobling får man ikke utnyttet harddiskens egentlige ytelse optimalt, men det er også andre elementer inne i bildet.

Våre målinger viser at leseytelsen er langt høyere enn skriveytelsen, noe som ikke lenger er vanlig for moderne disker. Dette skyldes at Western Digital ikke bruker en skiverbufferløsning som er optimalisert for ytelse, men for sikkerhet. Den vil da ikke skrive data i bakgrunnen, og du kan koble den fra uten videre når den ikke er i aktiv bruk.

Det er mulig å slå av Windows' styring av skrivebufferen for å gjøre skrivingen raskere, men denne har ingen innvirkning i praksis - WD overstyrer denne innstillingen.

image: Elegant reisedisk
image: Elegant reisedisk
Men disken oppleves rask, selv ved kopiering av store filmengder, som f.eks. sikkerhetskopiering av bildemapper på flere GB.

Diskens kabinett er også robust og tåler til dels uvøren behandling. Dette setter spor i den ytre finishen, på linje med mobiltelefoner, iPods osv. men de ukene vi har reist rundt med disken opplevde vi aldri antydninger til problemer.

Western Digital Passport II finnes i 80, 120,160 og 250 GB utgaver og prisene ligger på fra drøyt 700 kroner til i underkant av 1700 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!