Elegant PC for stuebruk?

Alternative PC-design strømmer på. Asus tilbyr nå Pundit - en PC-løsning som er svært diskret og passer inn i selv strenge interiører. Vi har inspisert hva som skjuler seg av muligheter under den elegante overflaten.

Elegant PC for stuebruk?
Publisert
Sist oppdatert

For noen er utseendet på PCen viktig. Det kan imidlertid innebære svært forskjellige synspunkter. Noen vil gjerne vise fram at de har en velutstyrt PC, med mange disker, brennere osv i et fancy kabinett med gjennomsiktige sidevegger, som viser lysende vifter og lysarrangementer - eller hva med et tynt "akvarium" med plastfisker som sidevegg?

Andre vil helst at PCen skal være så liten at den ikke skal synes i det hele tatt, og det som synes skal ikke signalisere at det er en PC i det hele tatt. Det er for disse Asus Pundit henvender seg.

Barebone

Pundit er ikke en PC, og heller ikke et kabinett, men en nesten komplett PC-løsning. Du setter i prosessor, minne og harddisk - resten er inkludert. Dette kalles en "Barebone", og selges til både selvbyggere og til systemleverandører, som gjerne bruker den som en snarvei til en ferdig PC-løsning.

Elegant PC for stuebruk?


Kabinettet er i sølvgrå utførelse, med front i plast og hoveddeksel i metall. Det er luker foran CD-ROM-enheten og inn/utgangene i front, når disse er lukket ser boksen helt nøytral ut.

Chassiset er selvsagt i metall, og inneholder et hovedkort spesielt utviklet for denne maskinen. Det er basert på et SIS 651/962 brikkesett med en mengde integrerte funksjoner.

Prosessormodellen som støttes er Intel Pentium 4 på 400 eller 533 MHz FSB, og det er to minneplasser som støtter opp til 2 GB 333MHz (2700) DDR minne.

Elegant PC for stuebruk?
Elegant PC for stuebruk?
Elegant PC for stuebruk?


Det følger med en egen kjøler som er spesialdesignet for kabinettet. Den har en trakt oppå viften som passer til ventilasjonsåpningene i kabinettsiden. Selve kjøleren er av aluminium, og det er påført et tynt lag med varmeledende pasta på undersiden av kjøleren. Viften er styrt av en temperatur og aktivitesføler, for å gjøre den så stillegående som mulig.

Det er plass til to lagringsenheter, den inkluderte 52x CD-ROM og en harddisk, som begge monteres på samme brakett. Det er ingen mulighet for intern diskettstasjon. Vi ville definitivt valgt en DVD-brenner, eller til nød en kombinert DVD-leser/CD-brenner. En slik maskin er jo helt klart en sterk kandidat som alternativ til en DVD-spiller, siden den har S-video-ut og S/PDIF digital lydutgang som standard.

Ønsker du å bygge ut med flere interne funksjoner er det to PCI-kortplasser til dette. Den ene var okkupert av et modemkort på vårt testeksemplar, noe som vi tror vil være helt unødvendig for de aller fleste byggere/kjøpere av denne typen PC. Derimot hadde et TV-kort vært langt mer interessant.

Det er ingen AGP-plass, så det er klart at de meste krevende spillentusiastene ikke vil falle for denne maskinen. For spill på en TV-skjerm med moderat oppløsning vil mulighetene likevel være tilstede for de med mer beskjedne krav.

Integrerte funksjoner

Pundit støtter ”alt” av tilkoblinger, og på fronten finner vi disse:

Elegant PC for stuebruk?
Elegant PC for stuebruk?


1 x PCMCIA
1 x 4-formats kortleser (SmartMedia, MemoryStick, MMC, SD)
1 x S/PDIF-inn
1 x S/PDIF-ut
2 x IEEE 1394 (6-pins, 4-pins)
2 x USB 2.0
1 x mikrofon
1 x hodetelefon

Alle disse er typiske tilkoblinger for midlertidig bruk, som lesing av minnekort fra digitalkamera, tilkobling av DV-kamera til FireWire-porten osv.

På baksiden finner vi kontaktene som er beregnet på fast tilkobling:

PS/2 tastatur/ut,
mikrofon inn/linje inn/ut
1 x S-video
1 x TV-ut
2 x USB 2.0
1 x RJ45(LAN)
1 x DVI-ut
1 x VGA
1 x parallell
1 x serieport

Konstruksjon

Pundit er relativt grei å jobbe med, det eneste vi fant litt vrient var klemmene til kjøleren. Her måtte det både press og lirking til, noe som ikke var så godt forklart i manualen.

Utover dette virker konstruksjonen rimelig solid, men siden frontpanelet med hengsler er i plast ville vi ikke satt den på vårt barneværelse. En pansret løsning ville være mer egnet her...

Ytelse?

Her finner du vår test og sammenligning med alternative løsninger

Pris og dimensjoner

Pundit koster nå 2 745 kroner inkl mva

Størrelsen er 91mm bred x 357mm dyp x 275mm høy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer