Ekstrem grafikk lansert av nVidia

nVidia lanserer nå den første DirectX 10 kompatible grafikkprosessoren, som byr på realisme og kraft på et helt nytt nivå. Og kortene er i salg fra nå.

Windows Vista er nå i produksjon, det presses plater og trykkes og pakkes. En sentral del av Vista er det nye grafikksystemet DirectX10, og dette krever egen maskinvare. Tidligere har det vært slik at maskinvareprodusentene ventet en stund med å lansere løsningene, etter at et stort antall brukere hadde oppgratert til den nyeste versjonen av DirectX.

Denne gangen er faktisk grafikkort som støtter DirectX10 i butikkene FØR operativsystemet er i salg. Så problemet med høna og egget slapp vi i denne omgangen.

Det er altså nVidia som er først ute med sin nye GPU (Graphic Processing Unit) med DirextX10 støtte, og denne er utviklet i tett samarbeide med Microsoft i løpet av de siste 3 årene. Navnet på herligheten er GeForce 8800 GTX og er verdens største, mest komplekse og kraftigste GPU. Den har 128 stream-prosessorer som kjører på 1,35 GHz og topper alt som finnes av konkurranse.

Men det er ikke bare brutal hastighet, også ekstrem bildekvalitet har vært en viktig del av målsettingen. Resultatet skal gi filmkvalitet ved hjelp av 16x anti-aliasing, 128-bit HDR rendring og vinkeluavhengig anisotropisk filtrering.

Ekstrem grafikk lansert av nVidia
Fra Crysis
Fra Crysis Vis mer
Parallell arkitektur

GeForce 8800 GTX arkitekturen er bygget opp med 128 parallelle prosessorer som hver og en kan veksle mellom forskjellige oppgaver som vertex, pixel, geometri eller fysikk etter behov.

I stedet for sekvensiell prosessering med forskjellige mpduler for de forskjellige trinn for å generere piksler har den nye arkitekturen likeartede prosesseringsblokker med fleksibel arkitektur. I stedet for en samlebånd-modell kan data nå transporteres og prosesseres langt friere mellom de forskjellige stadier i prosessen. Prosesseringen kan dynamisk kjøre i lokale løkker innen arktekturen og dermed utnytte prosessorkraften lang mer effektivt.

Ekstrem grafikk lansert av nVidia


Mye maskinvare

Kortene inneholder en stor mengde komponenter, og krever mye strøm. De krever to plasser i bredden og er også lengre enn de fleste PCI Ekspress kort.

Ekstrem grafikk lansert av nVidia
Ekstrem grafikk lansert av nVidia
Det er to strømkontakter, og 2 SLI-kontakter på hvert kort. Dette gjør det mulig å kjøre 3 kort i et SLI-oppsett, fortrinnsvis på hovedkort med nVidias kommende brikkesett som støtter dette.

Strømforbruket er også friskt, men i forhold til økningen i ytelse er strømforbruket langt lavere. Det anbefales 450 W strømforsyning til systemer med ett 8800-kort.

Pris og ytelse

Kort er allerede tilgjengelige fra flere leverandører, og ligger på ca 6 000 for storebror GTX med 768MB RAM, mens lillebror GTS med 640 MB ligger på rundt 4 500.

Tester har dukket opp flere steder på nettet, og vi har sett 11200 i 3DMark06, og 116,93 FPS i HL2 på 1600x1200 med 4x AA/16xAF hos DailyTech.

Mer teknisk info finner du hos nVIDIA

Vi kommer tilbake med egne tester av kortene etter hvert.