Eksterne harddisker med FireWire

En lagringsenhet som fritt kan kobles til og fra, selv om strømmen er på. Tilkobling med en eneste ledning, som sørger for både strøm og data. Dette er ikke lenger fantasi og ønskedrømmer, men nye eksterne harddisker med FireWire.

FireWire har i lang tid vært preget av mange visjoner, men svært få praktiske løsninger. Intel og Microsoft har lenge lovet å støtte denne protokollen, men det har latt vente på seg av forskjellige grunner. En av de viktigste har vært uklarheter i forbindelse med rettighetene, siden det er Apple som ”eier” standarden. Etter at Apple selv lanserte sin nye serie G3-maskiner, og lisensproblematikken og de økonomiske forholdene ble avklart tidligere i vår, er det nå endelig klart for større framdrift i lanseringen av produkter. To leverandører av harddisker er nå kommet på banen.

FireWire er en generell standard og er ikke bundet opp til noen spesiell maskinvare eller operativsystem. Begge disse leverandørene satser først og fremst på Mac-markedet. Støtte for FireWire-enheter blir først inkludert i oppgraderingen av Windows 98, og det er bare et fåtall PC-leverandører som tilbyr FireWire som standard på enkelte modeller – blant annet Compaq og Sony.

VST Technologies

Dette amerikanske firmaet spesialiserer seg på eksterne lagringsmedia, og leverer nå tre forskjellige utgaver av sin FireWire Harddrive. Lagringskapasiteten er på henholdsvis 2, 4 og 6 GB og leveres i fargerike kabinetter. Dimensjonene er svært kompakte, de to minste måler 76 x 142 x 17 mm mens den største er 3mm tykkere.

Disse diskene er svært beskjedne i strømforbruk, og en enkel enhet klarer seg uten ekstra strømforsyning. Hvis det kobles opp flere disker eller andre enheter, må det brukes en separat strømforsyning.

Selve diskene er ikke av de aller raskeste, de roterer med 4200 omdreininger, og overføringshastigheten ligger mellom 3,5 MB og 5,5 MB/sek.

Diskene leveres med støtteprogramvare på CD-ROM.

Kontakt: VST Technologies

Mactell Firepower

Hvis diskene fra VST blir for små og langsomme, kan du sjekke ut Firepower-diskene fra Mactell. Disse har lagringskapasitet som starter på 8,4 GB med en rotasjonshastighet på 5400 omdreininger, men serien har også to større enheter på 10,1 og 14,4 GB som roterer med hele 7200 omdreininger. Selve diskene som sitter i kabinettene er Ultra-ATA disker og overføringskapasiteten er mellom 8 og 13 MB/sek.

En separat strømforsyning følger med disse enhetene, siden de krever mer strøm enn FireWire kan levere.

Designet er i tråd med Apples nyeste modeller, i blå og hvit gjennomsiktig plast, og leveres med programvare på CD-ROM.

Kontakt: FirePower