Ekstern disk i turbofart

Synes du USB blir for tregt? Da bør du prøve denne løsningen.

«Da kan du forvente deg hastigheter som er like høye som for internt monterte harddisker. »


Mens vi venter på USB 3.0 kan det være grunn til å velge en annen tilkoblingsform for en ekstern harddisk, i hvert fall hvis du er opptatt av at overføringshastigheten skal være så god som overhodet mulig.

Tiden løper fra USB 2.0

Og det kan være gode grunner til å ønske nettopp det. Disker blir større og større, og datamengdene likeså. Og alle som for eksempel har prøvd å ta backup av sin 1 terabyte-disk til en ekstern USB-disk vet at det tar tid. Laaang tid. Riktig nok er den teoretiske topphastigheten 480 Mbit (60 MB pr sekund), men den er veldig teoretisk. I praksis er det ikke sjelden at du må nøye deg med omtrent halvparten - maksimalt.

Løsningen vi tenker på er naturligvis eSATA. Stadig flere eksterne harddisker og dokkingstasjoner som den du ser avbildet under, har nemlig en slik eSATA-tilkobling.

Vanlig 3,5" SATA-harddisk i en vertikal dokkingstasjon tilkoblet eSATA.
Vanlig 3,5" SATA-harddisk i en vertikal dokkingstasjon tilkoblet eSATA. Vis mer

(fortsetter under bildet)

Så spørs det da, om PCen din har eSATA-kontakt. Hvis ikke, finnes eSATA-kort til både stasjonære og bærbare PCer, og de koster gjerne fra et par hundrelapper og oppover.

Les også Superrask eSATA på bærbar

Da kan du forvente deg hastigheter som er like høye som for internt monterte SATA-harddisker.

Vår eksterne Western Digital Caviar 1 TB-disk byr for eksempel på skrivehastighet påbortimot 80 MB pr sekund via eSATA, litt avhengig av om det er snakk om små eller store filer, og hvor på disken dataene lagres. Det er uansett snakk om en tredobling av hastigheten i forhold til å ha disken tilkoblet en vanlig USB 2.0-port.

Ekstern disk som eneste disk?

Dersom PCen din støtter det, kan det også hende at du kan bruke en ekstern disk som primær system-disk, dersom den kobles til via eSATA-grensesnittet. Du behøver da ikke å ha en harddisk inni PCen, men kan for eksempel legge den i en skuff eller annet lydisolert sted (men pass på varmeutviklingen). eSATA-kabler fås nemlig i 2-meters utgaver.

Det er noe å tenke på for deg som er opptatt av å begrense støy.

Og ulempen? Det er slett ikke sikkert eSATA-tilkoblingene tillater "Hotswap", slik du er vant til fra USB- og FireWire-enheter. Det betyr at du normalt ikke bare kan koble til og fra disker som du vil, mens Windows kjører. En hver endring krever gjerne en omstart av PCen.

Billig dokking fra Hong Kong

Dokkingen vi brukte i vårt eksempel kan for øvrig kobles til både USB og eSATA, og ble kjøpt fra DealExtreme for 200 kroner inkludert frakt. Den fungerer utmerket.

Ekstern disk i turbofart


Tilsvarende løsninger finnes for øvrig også i norske nettbutikker, men som regel er det da snakk om en helt annen pris.

Les også: Nytt liv til gamle harddisker