Få kontroll på webgrafikken din. Klikk <a target=_top href="http://www.dinside.no/ds/owa/a.vis?id=2207&vPar=">her</a> for å se større skjermbilde
Få kontroll på webgrafikken din. Klikk her for å se større skjermbildeVis mer

Eksportere grafikk til webben

Image maps

"Image maps" brukes når du har et bilde som inneholder informasjon (for eksempel tekst) som du vil lage mer enn en lenke av. Du definerer da et område i bildet, og knytter en URL (webadresse) til dette.

Fireworks har svært brukervennlige funksjoner for å produsere image maps. Jeg har altfor ofte sett programmer som gjør dette mer vanskelig enn nødvendig. Med Fireworks er alle muligheter innenfor rekkevidde, samtidig som det er enkelt å betjene. Fireworks lager god HTML-kode som kan limes inn i et HTML-dokument.

Intelligente bilder

Fireworks har gode rutiner for å kutte opp et bilde i mindre biter, slik at hver bit kan lagres i formatet som passer best. Samtidig lager Fireworks HTML-kode som setter bildene sammen igjen i webdokumentet ditt. Dette er nyttig, og ganske elegant.

Komprimere grafikk

Grafikk på Internett tar ofte langt mer tid å laste ned enn nødvendig. Optimalisering av grafikk til Internett gjøres ved at du reduserer kvaliteten på grafikken, men ikke så mye at dette blir synlig på skjermen. Fireworks har meget gode funksjoner for å finne ut nøyaktig hvor mye du kan redusere kvaliteten for hvert bilde, og viser deg resultatet direkte på skjermen.

Men Fireworks gjør ikke jobben for deg. Du må bruke din egen vurderingsevne for å finne ut hva som er akseptabel kvalitet på et bilde. Dette er både bra og dårlig:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bra, fordi du har stor kontroll over resultatet, samt hvilke effekter som mindre fargepaletter eller grovere gjengivelse gir (kvalitetsreduksjon kan noen ganger fungere som en positiv effekt i bildene).

Dårlig, fordi du må vite ganske mye om hvordan grafikken kommer til å se ut på skjermer med flere eller færre farger enn din egen.

Vi sammenlignet Fireworks med SmartSaver Pro, og konkluderte med at de to programmene ga like gode resultater.