EIDE eller SCSI CD-brenner?

Spørsmål:

Hei,

Jeg har en nesten fire år gammel SCSI CD-brenner som begynner å blir releativt treg, 4x og har lyst til å investere i en ny. Problemet mitt er at jeg ikke finner SCSI-brennere som er raskere enn 12x. Har lyst til å kjøpe en SCSI brenner ettersom jeg allerede har et SCSI kort og SCSI DVD-rom. Er det mulighet for å bruke en vanlig EIDE-CD-brenner på et SCSI kort?

Med vennlig hilsen

Fredrik

Datadoktoren svarer:

For å ta det enkleste først: Nei, du kan IKKE koble en CD-brenner eller annen type EIDE-utstyr til et SCSI-kort. Ingen ting passer, verken kontakten, de elekstriske signalene som går i kablene eller protokollen eller dataformatet snakker sammen.

Hvis du ikke allerede har brukt begge EIDE-kontaktene på hovedkortet til fire lagringsenheter, så har du jo plass der til en EIDE CD-brenner.

Alternativet da er å kjøpe et nytt EIDE-kontrollerkort som du monterer i en ledig PCI-plass.

Grunnen til at det ikke finnes raskere SCSI-baserte CD-brennere er at det ikke lenger er noen stor etterspørsel etter dette. Dette skyldes at det bare er for servere og kraftige arbeidsstasjoner at SCSI i dag byr på bedre ytelse. Da snakker vi om harddisker med høye rotasjonshastigheter (10 – 15 000 omdreininger) og gjerne satt opp som RAID, med flere disker koblet sammen for å øke sikkerheten og effektiviteten. Men bare et slikt lagringssystem koster som regel langt mer enn en hele den vanlige PCen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moderne PCer er også kraftige nok til å håndtere CD-brenning ved høye hastigheter. Dessuten har ny teknikk som ”Burn-Proof”, ”Safe-Burn” osv. gjort sitt til at det ikke er så kritisk med avbrudd i datastrømmen til CD-brenneren.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar