EIDE eller SCSI CD-brenner?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmål:

Hei,

Jeg har en nesten fire år gammel SCSI CD-brenner som begynner å blir releativt treg, 4x og har lyst til å investere i en ny. Problemet mitt er at jeg ikke finner SCSI-brennere som er raskere enn 12x. Har lyst til å kjøpe en SCSI brenner ettersom jeg allerede har et SCSI kort og SCSI DVD-rom. Er det mulighet for å bruke en vanlig EIDE-CD-brenner på et SCSI kort?

Med vennlig hilsen

Fredrik

Datadoktoren svarer:

For å ta det enkleste først: Nei, du kan IKKE koble en CD-brenner eller annen type EIDE-utstyr til et SCSI-kort. Ingen ting passer, verken kontakten, de elekstriske signalene som går i kablene eller protokollen eller dataformatet snakker sammen.

Hvis du ikke allerede har brukt begge EIDE-kontaktene på hovedkortet til fire lagringsenheter, så har du jo plass der til en EIDE CD-brenner.

Alternativet da er å kjøpe et nytt EIDE-kontrollerkort som du monterer i en ledig PCI-plass.

Grunnen til at det ikke finnes raskere SCSI-baserte CD-brennere er at det ikke lenger er noen stor etterspørsel etter dette. Dette skyldes at det bare er for servere og kraftige arbeidsstasjoner at SCSI i dag byr på bedre ytelse. Da snakker vi om harddisker med høye rotasjonshastigheter (10 – 15 000 omdreininger) og gjerne satt opp som RAID, med flere disker koblet sammen for å øke sikkerheten og effektiviteten. Men bare et slikt lagringssystem koster som regel langt mer enn en hele den vanlige PCen.

Moderne PCer er også kraftige nok til å håndtere CD-brenning ved høye hastigheter. Dessuten har ny teknikk som ”Burn-Proof”, ”Safe-Burn” osv. gjort sitt til at det ikke er så kritisk med avbrudd i datastrømmen til CD-brenneren.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar