Eget band på PC-en?

Lager du musikk, eller spiller selv? Da trenger du støttespillere.

Eget band på PC-en?
Publisert
Sist oppdatert

I 2008 skrev vi om et forskningsprosjekt fra Micorosoft, som bygget musikk rundt sangstrofer brukeren sang inn på PCen, og så tygget programmet seg fram til et tilnærmet ferdig musikalsk produkt. Forskningsprosjektet het MySong, men produktet som ble lansert etter hvert fikk navnet Microsoft Songsmith.

Artikkelen finner du her

Det hittil beste som kom ut av dette prosjektet var antagelig alle de sinnsyke versjonene av kjente låter i forskjellige sjangere. Folk filtrerte bort musikken fra innspillingene og la så inn sangen i Songsmith. Ved å velge stilmessig helt feil styreparametre i programmet forsøkte det etter beste evne å bake gode kaker, men det gikk som med Bakergutten i Hakkebakkeskogen sine pepperkaker, det ble sterke saker.

For en dose musikalsk teknisk ufrivillig moro kan du søke på SongSmith på YouTube. Vi vil trekke fram disse som glimrende eksempler:

AHA, We will rock you , Ace of spades, Van Halen

Men fra spøk til alvor - finnes det noen programmer som kan hjelpe til å lage musikk på en meningsfull måte? Svaret er ubetinget ja, og det skjer stadig nye gjennombrudd.

Microsoft valgte å ikke finne opp hjulet på nytt i Songsmith, når den siste delen av jobben skulle gjøres, nemlig å lage "kompet", altså selve arrangementet med trommer, bass og andre intstrumenter. Denne jobben ble overlatt til programmet Band-in-a-box.

Band-in-a-box og RealBand

Dette programmet - heretter kalt BiaB - kom allerede i 1990 for Atari ST og finnes i dag for Mac og PC. Programmet gjorde i utgangspunktet mye av det samme som hjemmeorgler og lignende keyboards, det laget et automatisk akkompagnement. Men i stedet for at man måtte styre det hele ved å spille med den ene hånden på keyboardet kunne du skrive inn akkordene som besifring (altså f.eks. Gm7 og ikke noter) rett på skjermen i BiaB. Så kunne du velge stilart og tempo og programmet spilte i vei. Dette er akkurat det samme som en solist gjør når han/hun deler ut ark med akkordskjema til et band - derav navnet på programmet.

Eget band på PC-en?


Programmet har blitt veldig populært for de som ikke har noe band og heller ikke har kapasitet til å spille inn eller programmere alle de forskjellige stemmene. Det er utmerket til å sjekke ut idéer til sanger, til å øve med og til å lære musikk i teori og praksis.

I tillegg til akkompagnement kan programmet også by på solistinnslag på forskjellige instrumenter og i dag finnes det også en "Melodist"-funksjon som lager melodier ut fra akkordene som er skrevet inn og stilarten. Andre finesser er opptak av lydspor, harmonisering, utskrift, transkripsjon til noter, og selvsagt transponering og endring av tempo.

Lydene kom i de første årene fra en MIDI-lydmodul eller lydkortet i maskinen. Det satte store begrensninger for realismen, men sammenlignet med andre "maskinelle" løsninger var det fullt på høyden og vel så det.

Men dagens utgave inneholder RealTracks og da blir lydbildet noe helt annet enn tidligere. Med RealTracks er MIDI ikke lenger i bruk, i stedet ligger det inne mengder av toner og fraseringer som er spilt inn av proffe musikere på de forskjellige instrumentene. Når dette settes sammen på en intelligent måte låter det akkurat som opptak - som det faktisk også er. (At vanlige innspillinger man hører også er satt sammen av mange forskjellige opptak er dessuten regelen, uansett stilart.)

Her kan du lagre musikken som lydfil
Her kan du lagre musikken som lydfil Vis mer


Alle stilarter?

Musikk finnes i alle stilarter og nye blandinger av disse dukker opp hele tiden. Mange sjangere klarer seg med et minimum av musikalsk utfoldelse, som rap og enkel pop og visesang, mens andre stilarter som klassisk, bluegrass, metal og jazz, står og faller med dyktige utøvere.

Det som BiaB behersker best, etter vår oppfatning, er faktisk de spillemessig mer avanserte stilartene. Enklere musikkformer som ikke lener seg tungt til en stilart krever få, men svært gode idéer og dessuten er særpreg svært viktig. Og dette kan bare leveres av levende mennesker.

Noe for deg?

Men BiaB og RealTracks har blitt ganske imponerende etter hvert, og trenger du en tålmodig hjelper til øving eller utforsking av idéer, eller til produksjon av forskjellige former for bakgrunnsmusikk er det definitivt verd å sjekke ut.

Du finner mer info og mange lytteeksempler her.

Det ligger også omfattende informasjon om programmet hos produsenten www.pgmusic.com

Programmet leveres i forskjellige utgaver, de mest omfattende kommer på grunn av størrelsen på lydbibliotekene ferdig installert på en ekstern USB-harddisk. Prisene er fra 1 250 kroner og oppover.

Norsk importør er Ibsen Studio.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer