Betjening av lyd og medieavspilling Foto: Per Ervland
Betjening av lyd og medieavspilling Foto: Per ErvlandVis mer

Egenskaper

Felles for alle tre maskinene er LCD-skjermer med LED-baklys. Dette gir først og fremst noe lavere strømforbruk, men også noe jevnere belysning. Alle skjermene har skinnende blankt kontrastbelegg, som kan by på problemer, spesielt når lyset i rommet kommer ovenfra.

Den evindelige vinkelen

Alle skjermene er av TN-typen, som har begrenset betraktningsvinkel. På bærbare gir dette seg først og fremst utslag når du ikke får vinklet skjermen tilstrekkelig langt bakover. Da blir kontrasten dårligere, fargene endrer seg og du får problemer med å lese tekst som ikke er helt svart og med å se detaljer i bildet.

Dette er først og fremst problematisk når man sitter i et tog eller flysete og passasjeren foran har lagt ned seteryggen, i trange auditorier eller andre trange situsasjoner.

Men det kan også være et problem når selve hengslingen på skjermen setter begrensninger på skjermvinkelen. På maskinene fra Asus og Toshiba kan skjermen brettes bakover forbi den ideelle betraktningsvinkelen. Men på maskinen fra Acer stopper mekanismen før vi kommer til den gode vinkelen. Det finner vi merkelig. I god arbeidsstilling hvor sittehøyden er slik at underarmene er i riktig høyde i forhold til bordplaten, blir altså ikke bildet på skjermen optimalt. Løfter du maskinen 2-3 centimeter i forkant blir det ok, eller du kan legge deg tilbake i stolen og jobbe med armene rett ut. Ingen av alternativene fungerer...

Forøvrig gir skjermene på alle maskinene et helt kurant bilde. Oppløsningen på Toshiba'en er suverent best, du får både full HD Blu-ray til film og størst arbeidsflate. De andre maskinene vil også gi et ok resultat på film, siden avstanden og skjermstørrelsen gjør at forskjellen blir veldig liten så snart du lener deg litt tilbake. Men når du jobber med programvinduer er forskjellen i oppløsning derimot helt konkret.

Her ser du bilder av maskinene:

Acer Foto: Per Ervland
ASUS Foto: Per Ervland
Toshiba Foto: Per Ervland
Acer Foto: Per Ervland
ASUS Foto: Per Ervland
Toshiba Foto: Per Ervland


Tastatur og betjening

Alle maskinene har gode tastaturer, det er god plass og tastene har god utforming. Treffpunktet er definert, og de er alle støysvake.

Nummertastaturet er mer eller mindre adskilt fra resten av tastene, på Toshiba er skillet tydeligst og størst.

Både på Asus og Toshiba gir tastaturet etter når du presser det ned på midten, mens på Acer er det like solid hele veien. Ikke noe problem for de som skriver fort og lett, men det finnes folk der ute som ofte hamrer vilt og uhemmet løs på tastaturet...

Pekeplate og musknapper er viktige. Her er Toshiba mest behagelig i bruk, du merker tydelig at overflaten endrer seg fra glatt til matt og responsen er utmerket. Også knappene er passe lette å trykke, mens de var alt for harde på de andre to.

Elegant pekeplateløsning fra Toshiba Foto: Per Ervland
Elegant pekeplateløsning fra Toshiba Foto: Per Ervland Vis mer


Multimedia

Alle maskinene har egne kontoller for mediavspilling, ikke som fysiske knapper, men berøringsfølseomme områder med lysende symboler som viser status. Dette gir en god tilbakemelding og betjeningskomfort.

Betjening av lyd og medieavspilling Foto: Per Ervland
Betjening av lyd og medieavspilling Foto: Per Ervland Vis mer


Når det gjelder de innebygde høyttalerne var det ingen av maskinene som bød på imponerende lyd, vi hadde forventet mer volum og gjerne antydning til bass. For videoavspilling - både DVD på Asus og Acer og Blu-ray på Toshiba - er volumet ikke mer enn akkurat tilstrekkelig når alt står på fullt.

For avspilling av video er Toshiba med sin full HD skjerm og innebygde Blu-ray spiller i en klasse for seg. Ser man på vanlig DVD rett etterpå, på en skjerm med lavere oppløsning, så er forskjellen påtagelig. Men på litt avstand, godt tilbakelent i godstolen, blir også DVD
helt ok. Men å bøye seg fram for å studere detaljer nytter ikke på DVD.

Webkameraet på maskinene er av god kvalitet, her er også Toshiba best, med Acer hakk i hæl. Toshiba har jevnest, bildeflyt mens Acer har noe mer sprut i fargene. Asus har både mer hakking og generelt dårligere bildekvalitet.

Tilkoblinger

Alle maskinene har HDMI og VGA, 4 USB-porter og standard lyd ut/inn. Toshiba og Asus har ExpressCard 54 kortplass og eSATA som hos Toshiba er kombinert med en av USB-portene.

Tilkoblinger Acer venstre Foto: Per Ervland
Tilkoblinger Acer venstre Foto: Per Ervland Vis mer
Tilkoblinger Acer høyre side Foto: Per Ervland
Tilkoblinger Acer høyre side Foto: Per Ervland Vis mer
Tilkoblinger Toshiba høyre Foto: Per Ervland
Tilkoblinger Toshiba høyre Foto: Per Ervland Vis mer
Tilkoblinger Toshiba venstre Foto: Per Ervland
Tilkoblinger Toshiba venstre Foto: Per Ervland Vis mer
Tlkoblinger Asus venstre Foto: Per Ervland
Tlkoblinger Asus venstre Foto: Per Ervland Vis mer
Tilkoblinger Asus høyre Foto: Per Ervland
Tilkoblinger Asus høyre Foto: Per Ervland Vis mer
Tilkoblinger Asus bakside Foto: Per Ervland
Tilkoblinger Asus bakside Foto: Per Ervland Vis mer


---> Les videre om ytelsen

Gå rett til konklusjonen

Tilbake