ECP - fjernkontrollens endeligt?

Det er mulig å bygge inn mer intelligens i apparatene vi bruker i hjemmet. Blir fjernkontrollen snart en truet art?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligene fylles av stadig flere apparater, både til underholdning, komfort og nytte. Apparatene brukes ikke bare hver for seg, svært ofte er det en hel kjede av apparater som brukes samtidig. Da er det fram med fjernkontrollene kombinert med en runde for justering av lys, markiser, temperatur osv.

Det finnes mange løsninger med kompliserte styringsystemer som kan håndtere alt fra komfyren til fuglekassa. Disse er imidlertid enten for de søkkrike som kan leie inn fagfolk til å konfigurere systemet, eller for den harde kjerne blant mekke-entusiastene.

Kjernen i problemet er at styringen av apparatene typisk er enveiskjørt. Fjernkontrollen styrer apparatet, som regel med retningsbestemt infrarødt lys, men det sendes ingen informasjon tilbake. Dermed blir det ingen interaktivitet annet enn ved at brukeren registrerer at det skjer noe med apparatet eller at det vises informasjon på apparatets skjerm.

Men det jobbes med løsninger.

Freescale Entertainment Control Platform (ECP)

Freescale Semiconductor er et firma som utvikler en mengde elektronikk-løsninger og platformer for styring og kontroll av det meste. I Florida arrangerer de et teknologiforum hvor nye løsninger blir presentert og diskutert både med eksisterende samarbeidspartnere og nye kunder.

Her ble det lansert en ny platform for toveis styring av komsumentelektronikk basert på radiosignaler, til erstatning fra infrarød. Dette åpner for en rekke nye muligheter.

Selve teknikken bygger på en definert trådløs standard, kjent som IEEE 802.15.4 med en rekkevidde opptil 30 meter og med et ytterst beskjedent strømforbruk. Denne brukes også i ZigBee som er en konkurrerende platform, og Freescale har bygd inn protokoller til interkommunikasjon mellom ECP og ZigBee i sine utviklingssystemer.

Det brukes 3 kanaler i 2,5 GHz-båndet for å sikre god kommunikasjon mellom enhetene.

Freescale demonstrerte ECP-platformen med et utvalg apparater som TV, receivere, forsterkere, iPod, DVD og CD-spillere - alle modifisert med Freescales løsninger.

Et scenario som viser hvordan systemets intelligens åpner for et nytt nivå av brukervennlighet var følgende: Du kommer hjem med en DVD-plate og legger denne i spilleren. ECP slår da på receiver, forsterkere og TV og velger riktige innganger og surroundlyd. Samtidig dempes lyset i rommet - og alt skjer før du har tenkt på å plukke opp fjernkontrollen...

ECP støtter over 16 000 kommandoer, men det er foreløpig ikke definert mer enn 600, siden dette er tilstrekkelig for å håndtere dagens apparater. Produsentene av apparater med EPC vil også kunne bruke egne "hemmelige" kommandoer som er spesifikke for egne produkter.

Slår det igjennom?

Det er et stort behov for slike løsninger, det er alt for mye fikling for å få dagens apparater til å spille sammen. Vi har testet "smarte" fjernkontroller her, men noen perfekt løsning har vi tilgode å se.

Freescale uttaler at de er i diskusjoner med flere store leverandører, men at det er for tidlig å gå ut med navn. Det ble likevel nevnt at man ville kunne regne med å se løsninger lansert før jul.

I mellomtiden får vi passe godt på fjernkontrollene våre. Det kan hende at vi trenger dem en god stund til

(Kilder: EETimes, Freescale Semiconductor)