E-cube - snerten mini-PC

Store PCer er unødvendig, det er bedre med en liten. Vi har sett på e-cube som er en lekker sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er først og fremst Shuttle som har gjort seg bemerket på mini-PC fronten, med sin Spacewalker. Men de er ikke alene. Det er til og med definert en standard for hovedkort – flex ATX – som legger forholdene til rette for standardisering av små PCer. Det er dette formatet som brukes i e-cube.

Fleksibel

Flex-ATX er den minste ATX-varianten, enda litt mindre enn micro ATX. Den er likevel kompatibel med disse, slik at du faktisk kan montere ett flex-ATX-kort i et vanlig ATX-kabinett…

Poenget er imidlertid å legge til rette for å kunne bruke et lite kabinett, og her kommer e-cuben inn i bildet.

Den er litt større enn Spacewalkeren, den måler 212 x 306 x 242 millimeter inkludert håndtaket, sammenlignet med 200 x 300 x 185 millimeter.

image: E-cube - snerten mini-PC
image: E-cube - snerten mini-PC

Det er rimelig trangt inne i kabinettet, men ikke problematisk. I vårt testeksemplar var det dessuten satt inn både et SoundBlaster Audigy lydkort og et Hercules 3D Prophet FDX8500LE 128MB DDR AGP skjermkort.

De er plass til tre lagringsenheter, som i vår testmaskin var en 80 GB harddisk fra Western Digital, med 8 MB hurtigbuffer og en Pioneer 16x DVD-ROM-leser i tillegg til diskettstasjonen. Begge de eksterne enhetene var utstyrt med sølvfront.

Dropper du diskettstasjonen er det altså plass til to harddisker.

Prosessoren var en 1,8 GHz Pentium 4 og minnet var 512 MB DDR SDRAM.

Skal du ha en rimelig maskin er det bare å sette i en Celeron-prosessor, 128 MB minne, harddisk og CD-ROM. Både lyd, grafikk og nettverk er integrert på hovedkortet, sammen med USB 2.0 porter

image: E-cube - snerten mini-PC

Ønsker du en kraftig maskin setter du inn en Pentium 4 og en rask harddisk. I det ledige PCI-sporet kan du sette inn et valgfritt kort, for eksempel et med et passende antall FireWire-porter eller kombinert med USB. Da har du en fin maskin til videoredigering.

Skal du bruke maskinen til lydopptak kan du sette inn et proft lydkort, kombinert med en flatskjerm har du da et svært portabelt studio!

Vårt testeksemplar var satt opp som en kraftig spillmaskin, med ekstra skjermkort og lydkort.

Stilig og praktisk

Det er spesielt to ting som er iøynefallende: håndtaket og plexiglass-sidene. Vi synes dette er både stilig og praktisk.

image: E-cube - snerten mini-PC

Aluminium har mange gode egenskaper, men materialet er svært følsomt for slag og skarpe gjenstander. Dessuten blir det lett merker etter fingeravtrykk.

E-cube har derfor 8 millimeter tykt plexiglass på front og sider, som beskytter selve aluminiumskabinettet. Dette er både effektivt og estetisk.

Toppen av kabinettet har et beskyttende deksel av riflet plast, og i tillegg et solid håndtak i elegant plast. Håndtaket er festet med 4 unbraco-skruer og kan fjernes hvis du vil plassere e-cuben i en hylle.

Vårt inntrykk

Konstruksjonen var overbevisende, vi sitter igjen med et inntrykk av et solid produkt.

Testeksemplaret fikk vi låne av firmaet Digatech, som tilbyr en rekke forskjellige konfigurasjoner. Som ”Barebone”, dvs. kabinett og hovedkort, koster e-cube 3 490 kroner inkl mva.

Mer informasjon, priser og spesifikasjoner finner du på Digatech's nettsted.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!