Dybdeuklarhet i etterkant?

I denne artikkelen ser vi på hvordan det i etterkant går an å gjøre bakgrunnen i portrettfotoer uklare.

Hei,

Noe av det flotteste med portrettfotografering hos en fotograf synes jeg er hvordan de får bakgrunnen til å bli uskrap, mens selve objektet holder seg skarpt.

Hvordan kan jeg legge til dette på mine portrettfotos? Jeg benytter Photoshop Elements.

Med vennlig hilsen
Børre

Fotodoktoren svarer:

Hei!

Det beste er naturligvis å tenke på det i det du tar bildet - det er vanskelig å få et 100% "korrekt" resultat i Photoshop Elements, men det lar seg gjøre å komme ganse nærme. Det skal også sies at du har litt større muligheter i Photoshop enn du har i Photoshop Elements, der du blant annet via quick mask kan få en mer gradert overgang mellom skarpt og uskarpt.

Jo større blenderåpning du bruker når du tar bilder (altså mindre f-tall), desto mindre dybdeskarphet får du. Det betyr at fokusområdet blir mindre og at bak- og forgrunnen blir mer utvisket. Likeledes vil en liten blenderåpning (og lengre lukkertid) gi deg større dybdeskarphet, der både bakgrunn og motiv får likere skarphet.

Men – det finnes selvsagt triks i Photoshop som du kan ty til, og i dette tilfellet er Gaussian blur din venn. Det finner du under filter->blur->Gaussian blur, og radiusen du velger påvirker hvor uskarpt det merkede området blir.

Det finnes flere fremgangsmåter - en av dem, der du har litt større muligheter i forhold til å angre, er å kopiere hele bildet til et nytt lag (ctrl+j) for deretter å jobbe med det øverste laget. Her kan du begynne med å kjøre filter->blur->gaussian blur med en radius som gjør bakgrunnen så uklar som du ønsker. Deretter er det bare å begynne å pusse bort det du vil ha skarpt (gjerne ved å markere for deretter å trykke delete), og da vil laget under (det skarpe) vises i stedet. Når du så har pusset bort hele personen vil hun fremstå som skarp, mens resten av bildet er uskarpt, og du kan slå av og på "filteret" ved å vise/skjule det øverste laget. Husk å velge layers->flatten image for å flate ut lagene til slutt, dersom du ønsker å lagre bildet som et JPG-bilde.

Under følger to bilder; ett før og ett etter jeg har brukt denne teknikken:


hilsen
Fotodoktoren

Lurer du på noe?