Foto: Matsushita
Foto: MatsushitaVis mer

DVD-RAM utvikler seg videre

DVD-RAM er den standarden for overskrivbare DVD-plater som DVD-konsortiet anbefaler. Ikke før har de første produktene kommet på markedet, så viser Panasonic en teknikk for enda høyere kapasitet. Nå kommer kapasiteten opp i 8,5 GB pr. plate. Etter år 2000 vil vi også få se HD-DVD-RAM med hele 30 GB på en plate!

Panasonic LF-D101 er en av de aller første DVD-RAM-enhetene på markedet. Den leser alle CD-formater (inkl. CD-RW), DVD-ROM og DVD-R. Den har en rask aksesstid på 85 ms for CD-ROM og DVD-ROM. CD-ROM leses med 20X-hastighet og DVD-ROM med 2X.

LES OGSÅ:

I tillegg kan den både lese og skrive til DVD-RAM og Panasonic sine egne PD-disker. DVD-RAM leses bare med 1X-hastighet og 120 ms aksesstid.

Neste hakk er 8,5 GB

De første DVD-RAM-platene har 2,6 GB på hver side (5,2 GB totalt). Neste uke vil Panasonic demonstrere en teknikk som vil kunne gi oss neste generasjons DVD-RAM. Ved å benytte Panasonics egen fasebytte-teknikk (eng. Phase Change), er de i stand til å oppnå hele 8,5 GB på en dobbeltsidig disk.

Den får en overføringshastighet på tre megebyte pr. sekund, takket være den høyere tettheten. Med hele 8,5 GB får du faktisk plass til hele seks timer med Mpeg2-video. Det er nå bare et tidsspørsmål før vi får se videokameraer som lagrer filmopptaket direkte på en DVD-RAM.

 Foto: Matsushita
Foto: Matsushita Vis mer

Kompatibilitet med DVD-ROM

DVD-RAM-platene kommer integrert i en caddy-lignende kassett (eng. cartridge). Derfor må du putte vanlige CD- og DVD-plater i en caddy for å lese dem i en DVD-RAM-enhet. Neste generasjons DVD-ROM-lesere vil også støtte lesing av DVD-RAM direkte. Det finnes nå DVD-RAM-disker hvor du kan ta ut mediet slik at det kan brukes i en skuff-basert DVD-ROM-leser. Dette gjelder først og fremst enkeltsidig medium (se bilde) med 2,6 GB kapasitet. Debbeltsidig medium er foreløpig for skjørt til å tas ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Etter år 2000 får vi HD-DVD

Vanlige CD-ROM- og DVD-ROM-lesere benytter en infrarød laser til å lese platene. DVD-RAM benytter en enda finere rød laser til sine oppgaver. Blå laser har en enda kortere bølgelengde, og laboratorieforsøk har bevist at det er mulig å lage overskrivbare disker med hele 15 GB på hver side. Panasonic forventer at både HD-DVD og HD-DVD-RAM vil komme på markedet like etter årtusenskiftet.

Nå får Sony og Philips med sitt DVD-RW-format virkelig noe å bryne seg på.