DVD-RAM i videokameraet

DVD-RAM er allerede tilgjengelig i form av enheter for datalagring. DVD-ROM benyttes også til video, men bare for ferdiginnspilte filmer. Hva er da mer naturlig enn at DVD-RAM benyttes til å ta opp video? Hitachi er først ute.

Kanskje baserer Hitachi sitt nye DVD-RAM- kamera på en eksisterende modell.
Kanskje baserer Hitachi sitt nye DVD-RAM- kamera på en eksisterende modell. Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Hitachi er i gang med utviklingen av et videokamera som lagrer opptaket direkte på en DVD-RAM-skive. En prototype ble vist til den japanske pressen for et par uker siden og Hitachi regner med at det kommer på markedet mot slutten av neste år.

LES OGSÅ:

Hitachi antyder at det blir plass til en times video på en dobbeltsidig DVD-RAM-disk. Med hele 5,2 GB lagringskapasitet, høres det litt lite ut. Problemet med direkte opptak til MPEG2-formatet er den enorme datakraften som er nødvendig for å komprimere filmen like fort som den spilles inn. Derfor kan det godt være at Hitachi oppnår litt dårligere kompresjon enn det som er teoretisk mulig. Det vil slå positivt ut på kvaliteten av opptaket. Det er også lettere å redigere opptaket når det har lavere kompresjon. Senere kan du jo bare øke kompresjonsgraden med dertil egnet programvare.

Filmbransjen skjelver

Filmbransjen er livredd for DVD-RAM. De er så bekymret at de insisterte på at DVD-filmene skulle kodes med bestemte soner så de kunne lanseres til forskjellige tidspunkt over hele verden. Takket være Internett, kan de aller fleste bestille filmene sine fra USA, til en langt lavere pris enn de koster her. Problemet er at du trenger riktig sone for å se filmen i din egen DVD-video.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med DVD-RAM? Kan ikke disse platene benyttes til video? Selvfølgelig kan de det. Nå som film er digital, kan du lagre den på hva du vil. Toppene i filmselskapene sover nok dårlig bare ved tanken.

Dine egne filmer

Heldigvis bestemmer du selv hva du skal gjøre med dine egne videoopptak. Med sin store lagringskapasitet er DVD-RAM velegnet til å lagre ferieminnene dine. Bare tenk så mye lettere det blir å redigere bort svigermor etterpå! Når filmen først befinner seg på et standard medium, er det bare å dytte DVD-RAM-skiven inn i DVD-RAM-enheten i PCen din og redigere videoopptaket med standard programvare.

Med FireWire kan du koble videokameraet til PCen og redigere direkte på DVD-RAM-stasjonen i kameraet. Det blir nok også mulig å bruke kameraet som en vanlig DVD-RAM-stasjon på PCen. Det er jo allerede mulig å bruke Sonys nyeste DVD-discman som en standard DVD-ROM-leser selv om den har et SCSI-grensesnitt istedenfor FireWire.

Om noen år blir det nok vanlig å sende feriefilmen som et vedlegg til en vanlig epost-melding. Istedenfor et postkort, sender du bare et filmopptak til bestemor over Internett. Internettleverandørene må nok investere i et betydelig antall store harddisker i årene fremover.