DVD-kopiering: lovlig eller ulovlig?

Stadig dukker det opp programmer som ripper DVD-filmer til harddisken og komprimerer innholdet til DivX-AVI-filer som kan spilles ved hjelp av Windows Media Player, og brennes til vanlige CDR-plater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: DVD-kopiering: lovlig eller ulovlig?
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mens en DVD-spillefilm inneholder flere gigabytes med data, vil en rippet, komprimert utgave i DivX-formatet normalt få plass på én til to CDR-plater, avhengig av filmlengde og hvor sterk kompresjon som velges. Vanligvis vil du få én og en halv time med video og lyd i relativt god kvalitet på én CD.

Oppløsningen er normalt lavere enn på originalen, og kvaliteten vil normalt være synlig degradert. På en vanlig TV og i normal betraktningsavstand er det likevel slett ikke sikkert du vil merke kvalitetstapet i særlig grad. Kvaliteten kan kanskje plasseres et sted mellom VHS og DVD, igjen avhengig av kompresjonsgrad. Lyden er vanligvis komprimert i MP3-format.

Ulovlig?

I en rekke land, deriblant Frankrike, er det fullt lovlig å ta sikkerhetskopier av sine egne filmer, så lenge du beholder kopiene selv. Dette prinsippet gjelder for eksempel for musikk, her i Norge. Men med tiltalen mot DVD-Jon friskt i minne, er det på sin plass å bemerke at situasjonen for øyblikket er uavklart her hjemme når det gjelder kopiering av DVD-filmer.

Hvis Jon Johansen blir dømt etter straffelovens paragraf 145 annet ledd for å "bryte en beskyttelse eller på lignende måte uberettiget å skaffe seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler", vil kopieringen være å betrakte som en ulovlig handling.

Flere Juseksperter og andre sakkyndige tviler derimot på at Økokrim har en særlig god sak, blant annet fordi det er snakk om innbrudd på ditt eget utstyr og eiendom.

Florerer på nettet

Fakta er uansett at med utbygging av bredbånd og andre raske internettforbindelser, har utveksling av piratkopierte DVD-filmer i DivX-format skutt fart. Filmindustrien river seg i håret, og opplever på mange måter det samme som musikkindustrien har slitt med i flere år allerede. Forskjellen er at salget av DVD-filmer skyter i været, mens musikkbransjen opplever synkende salgstall.

Vi har vært i kontakt med Norsk Videogramforening, som organiserer de største distributørene av videofilm på leie- og kjøpemarkedet i Norge, melder om eksplosjonsartet utvikling de siste par årene.

- I Norge ble det solgt 834.000 DVD-filmer i 2000. Vi hadde kalkulert med en dobling av salgstallet i 2001, men vi endte på nesten 2 millioner enheter, forteller Roald Dye i Norsk Videogramforening til DinSide. Og da er ikke parallellimporten tatt med i tallene.

Det kan altså tyde på at selv om piratkopier florerer på nettet, ønsker folk flest fortsatt å se filmer i høy kvalitet, på TVen. Hvis DivX-filmer med tiden kan spilles på DVD-spilleren i stua, ser vi ikke bort fra at bildet vil se annerledes ut, i dobbel forstand.

Les mer: Slik kopierer du en DVD-film

Er du nysgjerrig på kvaliteten? Last ned filmklipp fra denne siden