DVD-kopier for DVD-spilleren

Forrige gang vi omtalte et verktøy for å kopiere DVD-filmer, handlet det om kopier i såkalt DivX-format, som kun kan spilles av på PCen. Men velger du å lage kopier i det mer kompatible formatet VideoCDer (VCD) kan de spilles i de aller fleste frittstående DVD-spillere.

Publisert
Sist oppdatert
DVD-kopier for DVD-spilleren
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Et av de beste programmene til formålet, er det franskutviklede DVDx, som lar deg ta sikkerhetskopier av dine egne DVD-filmer, og lagrer kopiene i VCD-format eller SVCD (SuperVideoCD) på harddisken din (med eller uten undertekster). Programmet er gratis, ogkan lastes ned fra denne siden.

Kopiene kan enten spilles av på PCen, for eksempel gjennom Media Player, eller brennes til CD-plater ved hjelp av et brenneprogram som støtter (S)VCD, som Nero Burning ROM. (S)VCD-platene kan uten videre spilles av på en vanlig stasjonær DVD-spiller. Avhengig av om du velger VCD eller SVCD-formatet, vil kopiene kvalitetsmessig ligge rundt det du kan forvente av VHS-filmer.

DVDx er helt gratis, og det hele styres gjennom et relativt oversiktlig brukergrensesnitt. Hvis du har spesielle ønsker vedrørende kopieringen, kan du konfigurere en mengde parametere i prosessen. For å benytte programmet trenger du kun en vanlig DVD-ROM-spiller, film du vil sikkerhetskopiere, og en CD-brenner dersom du ønsker å overføre kopien til CDR/CDRW for avspilling i frittstående DVD-spiller i stua.

NB! Det er enkelte frittstående DVD-spillere som ikke støtter CDR/CDRW-plater. I disse sjeldne tilfellene må du nøye deg med avspilling av filmene på PCen din.

Når det gjelder hvorvidt det er lov å lage sikkerhetskopier av dine egne filmer, viser vi til våre vurderinger i denne artikkelen.

Hva skal du velge?

Du får plass til rundt 80 minutter med video i VCD-format på én 700 MB CDR/CDRW-plate. Det betyr at du vanligvis må bruke to plater pr film. DVDx kan konfigureres til å dele filmen opp i riktige bolker automatisk. Her benyttes standard MPEG-1 kompresjon, med en bitrate på 1150 Kbps og en oppløsning på 352x288 punkter. Dette omtales ofte som VHS-kvalitet, noe vi kan si oss enige i etter å ha testet løsningen. Lydkvaliteten er i tillegg god.

Hvis du derimot velger SVCD kan du forvente bedre kvalitet. De viktigste forskjellene er at oppløsningen er høyere, 480x576 piksler, og bitraten kan variere fra 1150 Kbps og helt opp til 2,6 Mbps. Her benyttes i tillegg MPEG-2 kompresjon, som er det samme som på den originale DVD-platen. Avhengig av hvilken oppløsning og lydkvalitet som velges, vil du få rundt 35-45 minutter med film pr CD-plate. Det er mulig å presse over 70 minutter på en plate, men da vil både bilde- og lydkvaliteten bære tydelig preg av den høye kompresjonen.

Du kan for øvrig også trykke på ”Help”-knappen i programmet for ytterligere informasjon om kompresjon og formater.

Ripping og kompresjon i en og samme operasjon

I motsetning til mange andre programmer for DVD-kopiering, trenger du ikke å ha mange gigabytes med ledig plass på harddisken for å kopiere en DVD-film med DVDx. Ripping og kompresjon skjer samtidig, noe som betyr at de enorme VOB-filene aldri behøver å forlate DVD-platen. Dermed vil det normalt være tilstrekkelig med 1-2 GB ledig diskplass til kopien.

I tillegg til å kopiere hele filmen, kan DVDx også kopiere deler av den. Du kan også velge egendefinerte formater og oppløsninger, men da vil du sannsynligvis ikke kunne spille kopiene andre steder enn på PCen.

Bør ha kraftig PC

Da vi testet programmet, brukte det rundt tre timer på å kopiere en film med spillelengde på 1 time og 42 minutter til VCD-format. PCen vi brukte til formålet var utstyrt med en 1.4 GHz AMD Athlon prosessor, 256 MB RAM og Windows XP.

I SVCD-formatet gikk det merkbart tregere, og PCen brukte godt over fire timer på prosessen. Kopieringen legger i tillegg beslag på det meste av ressurser i PCen (kan til en viss grad overstyres), så det kan kanskje være en idé å starte kopieringen rett før du kryper til køys om kvelden, så tar PCen nattskiftet alene

Klikk her for å se hvordan du kan lage sikkerhetskopier av en DVD-film ved hjelp av DVDx

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer