DVD-brennere dobler hastigheten

Nå som CD-brenning er nede i få minutter for en hel CD, kan DVD-brenning fortone seg som en evighet. Her snakker vi om en halv time for de raskeste brennerne. Men raskere løsninger er på trappene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er selvsagt svært enkle og konkrete årsaker til at DVD-brenning er en omstendelig affære. Det er snakk om å skive mange ganger så mye data som en CD - opptil 4,7 GB - og at DVD-brenneteknikken fremdeles er ganske ung.

Det som begrenser ytelsen er effekten på brennelaserdioden. Det er ikke bare å skru opp rotasjonshastigheten, da må effekten på laserdioden også økes tilsvarende.

Flere ledende fabrikanter er nå klare med nye laserdioder, som lover godt for mye raskere DVD-brenning.

For alle formater

Både Sharp, Misubishi Electric og Sony har avsluttet utviklingen av nye laserdioder med 100 milliwatt pulseffekt. Forgjengerne, med 70 milliwatts ytelse, er bare i stand til å skrive med 2x hastighet.

Den største barrieren i utviklingen av denne nye generasjon laserdioder var levetiden. Høy effekt er nært knyttet til høy varme, som er all elektronikks fiende nummer 1.

Mitsubishis laserdiode har en levetid på 4000 timer, som er tilstrekkelig til å gi et produkt med en relevant levetid for målgruppen.

Bruken av de nye laserne er ikke knyttet opp til noen bestemt format, og vil kunne brukes i alle formater, både DVD-RW, DVD+RW og DVD-RAM.

Klare til sommeren

Serieproduksjon av de nye laserdiodene starter i mai, og produksjon av prøver er allerede i gang. Det betyr at neste generasjon DVD-brennere kan bli tilgjengelig allerede i løpet av mai, eller tidlig i juni.

Da vil du kunne brenne en full DVD på omtrent 15 minutter, som er halvparten av hva dagens raskeste DVD-brennere klarer.

Tar DVD-brenning av?

Med synkende priser på media blir det spennende å se om vi får et tilsvarende gjennombrudd som med CD-brenning. Problemet er tilgangen på data som skal brennes, og her snakker vi selvsagt om "private" kopier av filmer. Her må langt raskere bredbånd til, og det lar vente på seg siden det rett og slett ikke er penger å tjene på på å bygge ut og selge dette i overskuelig framtid.

Men i uoverskuelig framtid kan som kjent alt skje...

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!