DVD-brenner på frifot: Sony DVDirect

En ekstern DVD-brenner som både fungerer helt selvstendig og som USB-brenner? Sony er klar med DVDirekt - en unik kombinasjon.

DVD-brennere har hittil vært enten eller: Enten en frittstående maskin for stuebruk, først og fremst beregnet på opptak av TV, eller en ren lagringsenhet for PCen, helt avhengig av programvare for å brenne noe som helst.


Men noen ganger hadde det vært gunstig å kunne ta med seg en kompakt enhet for å gjøre enkle opptak direkte fra analog videokilde. Samtidig hadde det vært svært praktisk hvis den samme enheten kunne kobles rett til PCen for overføring av dataene for videre redigering og brenning.

Og det er nettopp en slik enhet Sony nå har lansert - DVDirect.

Latterlig enkel i bruk

Du kobler til videokamera, videospiller eller annen vidokilde, setter i en DVD+R/+RW plate, trykker Rec-knappen og starter avspilleren. Du kan trykke Pause underveis hvis det er noe du ikke vil ha med, og Stop når du er ferdig. Trykker du Rec mens den er i opptak, legger du inn et kapittelmerke som vil dukke opp i menyen på den ferdige DVD-platen.


Du kan ta opp i forskjellige kombinasjoner av kvalitet og spilletid, fra 1 time i beste kvalitet på vanlig plate helt opp til 12 timer i Super Long Play på Dual Layer plate.

Som PC-brenner kobler du den til med USB 2.0, og bruker programvaren fra Nero som følger med, akkurat som en ordinær ekstern DVD-brenner.

Når den jobber som opptaker fra analoge videokilder kjører den i sanntid, dvs 1x. Når den er koblet opp mot PC er den en topp moderne 16x brenner som støtter alle formater, inkludert Dual Layer.

Spesifikasjoner

Som frittstående:
Plater som kan brukes: DVD+R, DVD+R DL (Double Layer), DVD+RW
DVD opptaksformat: DVD+VR
Videoformat: MPEG2
Automaitsk kapittelinndeling: 5, 10 or 15 minutter
Opptakstid:
HQ (SL: 1 time, DL: 2 timer)
SP (SL: 2 timer, DL: 4 timer)
SLP (SL: 6 timer, DL: 12 timer)
Lydformat: Dolby® Digital (AC3)

Innganger:
Composite video
S-Video
Analog lyd


Koblet til PC
Plater og hastigheter som støttes:
DVD+R DL: 2.4X CLV
DVD+R: 16X CAV
DVD+RW: 4X CLV
DVD-R: 8X Z-CLV
DVD-RW: 4X CLV
DVD-ROM lesing (SL): 16X CAV
DVD-ROM lesing (DL): 8X CAV
CD-R: 48X P-CAV
CD-RW: 24X Z-CLV
CD-ROM: 48X CAV

Tilkobling Hi-Speed USB 2.0

Aksesstid 140 ms (CD-ROM), 135 ms (DVD-ROM)
Hurtigbuffer 8 MB

Krever Microsoft Windows 2000 eller XP

Pris og levering

Prisen er ikke bestemt, men i USA er listeprisen 300 dollar eks avgifter. Brenneren skal være tilgjengelig her i landet rundt månedskiftet november/desember.