DV-kassettene varer ikke evig

Du tror at båndkassetter er trygt? Ikke vær for sikker!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en tid tilbake skrev vi en artikkel om hvordan du kunne gjøre et kupp ved å kjøpe et DV-kamera. Grunnen til dette er at stadig flere velger å bruke kameraer med lagring på minnekort eller harddisk. Derfor prioriterer forhandlerne nye modeller med ny teknikk, i stedet for kameraer basert på gammel DV-teknikk.

I debatten etter denne artikkelen ble det diskutert livlig om tape vs harddisk for lagring av opptak. Denne debatten er ikke ny, den dukker opp hver gang det skjer noe nytt på videofronten, og der skjer det ikke mye som involverer tape.

Grunnene til overgang til andre lagringsmedier er både større kapasitet og enklere håndtering. Dette gjelder både for amatører og proffesjonelle brukere.

På hjemmebane har vi brukt AVCHD-kamera med harddisk i snart et par år, og savner ikke kassettene et sekund. Nå overfører vi filene til husets hjemmeserver hvor de kan sees i ettertid av alle, enten på sin egen PC eller på plasmaen koblet til stuePCen. Ingen behøver å lete etter en DV-tape eller en DVD - det er alltid tilgjengelig. Dessuten har vi backup.

Ønsker noen å redigere materialet er det bare å sette i gang, man slipper å hente DV-kasseten, koble opp kameraet, finne det man skal og så overføre i sanntid.

Vår erfaring er at å redigere video i liten grad dreier seg om å lage et lengre severdig program som man setter seg ned og ser på. I praksis dreier redigering seg stort sett om å plukke ut noen få scener, konvertere disse til et transportvennlig format og overføre som vedlegg, legge på nett eller ta med seg på bærbart utstyr (iPhone er bare ett eksempel).

Å redigere "filmer" i betydningen reportasje eller drama er det nok bedre å overlate til entusiaster og fagfolk. Klarer man å holde på andres oppmerksomhet i et minutt eller to er som regel alle parter fornøyd.

Men hva med de gamle DV-kassettene?

For det første er tape et svært utsatt format, det er tynt og skjørt, og er avhengig av at mekanismen i kameraet behandler det med forsiktighet. Båndsalat er ikke moro.

Dessuten er det følsomt for variasjoner i temperatur og fuktighet, festemiddelet som holder oksidlaget på plastbasen varer heller ikke evig. Belegget kan skalle av i flak og tette spaltene i lydhodene på trommelen i videokameraet.

På toppen av det hele slites båndet, siden det er i fysisk kontakt med et hode som roterer raskt og dermed har en liten, men likevel ikke uvesentlig slipe-effekt.

Tape har vært den eneste aktuelle lagringsmetoden, siden komprimeringen ikke har vært bra nok, og prosessorene ikke billige/raske nok til å håndtere videokompresjon i sanntid på forbrukerutstyr. Harddiskene har heller ikke vært hatt nok kapasitet, vært små og raske nok tidligere.

I dag er både disker og minnekort rimelige og raske lagringsmedier, kompresjonsteknikken har blitt langt bedre og prosessorene raske og billige nok til å lagre høy kvalitet på praktiske lagringsenheter.

image: DV-kassettene varer ikke evig


Få dataene over på disk

I debatten etter artikkelen vi nevnte over oppsummerer en av leserne det slik:

«Foreløpig er DV ikke på lista over "tapte" formater, men det varer ikke mange år. Mine egne DV-kameraer begynner å svikte, og jeg har lånt utstyr fra andre for å flytte filmene over på harddisk. Hvis du blir sittende med dine DV-taper i ti, femten og tjue år, og så skal hente råfilmen inn for å lage en historisk kavalkade, kan du komme til å brenne deg stort. For det første kan det hende du må gå på teknisk museum for å finne noe som kan lese dem. For det andre er det ikke sikkert at det er noe å lese. Mine eldste DV-opptak fra 1995-6 begynner å bli svært så tvilsomme, og jeg må ofte gjøre flere forsøk før jeg får dem lest inn.

Nei, få det inn på disk - og få det inn i dine ordinære backup-rutiner, slik at du med få måneders intervaller tar ny backup, som du selvsagt sjekker at kan leses og er feilfri. En disk-original + to generasjoner backup koster deg for hver fullpakede tape rundt 20-25 kroner etter dagens priser, og det er langt under hva du betaler for å holde ting på tape, som er uten backup og svært så utilgjengelig. »

Her er det bare å skrive under, dette er helt i tråd med våre egne erfaringer og vurderinger.

Blir kvaliteten like god?

Noen bekymrer seg over kvaliteten, og lurer på om den blir like god når man overfører DV til harddisk.

Overfører du dataene til DV i AVI-format gjør du ingen endringer, det er de samme dataene bare lettere tilgjengelig på harddisk siden du slipper å finne, sette i kassetter og spole. Det tar imidlertid mye harddiskplass.

Siden materialet i 99% av tilfellene likevel skal over til MPEG2 (DVD) og i tillegg til annet mer kompakt format med lavere kvalitet (bærbare, vedlegg, internett) er det like greit å konvertere til MPEG2 ved overføring. MPEG2 er fortsatt det formatet som er mest kompatibelt med eksisterende utstyr, inkludert DVD- og mediespillere.

Du sparer mye displass og reduksjonen i kvalitet for den glade amatør er ofte av teoretisk karakter. Det er som regel en rekke andre faktorer inne i bildet som gjør at bildekvaliteten er langt lavere enn det teoretiske maksimum som DV tibyr. Her tenker vi på ustø kameraføring, tvilsomme lysforhold, panorering, zooming og iherdig jobbing fra autofokus i kameraet - alt det som skjer i det virkelige liv.

Dessuten vil du ved redigering ikke endre kvaliteten på annet enn de scenene der du legger inn titler og overganger, eller der du gjør forbedringer i farge/lys-innstillinger samt effekter. Resten av opptakene forblir slik de var etter første konverteringen, hvis du da ikke endrer format-innstillingene underveis.

Kvaliteten velger du allerede ved første overføring fra DV til MPEG2, og det er her kvaliteten vil kunne variere. Ikke alle programmer tilbyr de beste kodekene, her kan det være en del variasjon mellom de forskjellige programmene. Pris er ikke uvesentlig i denne sammenhengen.

Bruk et egnet program til overføringen, for eksempel Sony Vegas Studio eller ett av de andre vi har omtalt i denne testen.

Konklusjon

Vi mener ikke at du skal kaste DV-kassettene dine, for all del. Men for ekstra trygghet og langt større praktisk gevinst - overfør dem til harddisk med en god MPEG2-dekoder. Da blir de lettere tilgjengelig på alle du er på nett med, og du kan i tillegg sørge for backup på linje med alle dine andre verdifulle data.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2009. Vi har gått gjennom artikkelen og oppdatert den 8. april 2010.