Duell: RHA T10i og Sennheiser Momentum In-Ear G

Den ene har fet lyd, de andre er behagelige å bruke.

<b>LYD I ØRET:</B> RHA T10i og Senneheiser Momentum In-Ear G ligger i to helt forskjellige prisklasser. Kan de konkurrere? Foto: TORE NESET
LYD I ØRET: RHA T10i og Senneheiser Momentum In-Ear G ligger i to helt forskjellige prisklasser. Kan de konkurrere? Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Propper i ørene eller klokker på hodet?

Meningene er delte, både om hva som låter best og hva som er mest praktisk og behagelig. Det er likevel liten tvil om at ørepropper slår hodetelefoner om ryggsekken allerede er full.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om ørepropper og hodetelefoner

Ørepropper gir også gjerne høyere lyd (pass på hørselen!), slik at du ikke trenger å skru volumet på mobilen like mye opp som med klokker.

Denne gangen har vi sammenlignet to øretelefoner i to prisklasser, RHA T10i og Sennheiser Momentum In-Ear G. Mens RHA-proppene ligger på 1.490 kroner, får du Sennheiserne for 829. Altså en differanse på 661 kroner.

Skotsk lyd for kjennere
RHA er et lite skotsk firma med et svært godt rykte blant lydinteresserte, men her i landet selges produktene deres bare i Apples nettbutikk.

BASS, DISKANT OG REFERANSE: Med RHA kan du endre lyden ved å bytte elementer. Foto: APPLE STORE
BASS, DISKANT OG REFERANSE: Med RHA kan du endre lyden ved å bytte elementer. Foto: APPLE STORE Vis mer
PROPPER: Dette settet burde dekke det meste, men vi hadde faktisk litt problemer med å finne de riktige for oss. Foto: APPLE STORE
PROPPER: Dette settet burde dekke det meste, men vi hadde faktisk litt problemer med å finne de riktige for oss. Foto: APPLE STORE Vis mer
RUNDT ØRENE: RHA-proppene mål bøyes i løkke rundt øret for å sitte på plass. Det er en vanesak, men oppleves unektelig litt knotete i det daglige. Foto: APPLE STORE
RUNDT ØRENE: RHA-proppene mål bøyes i løkke rundt øret for å sitte på plass. Det er en vanesak, men oppleves unektelig litt knotete i det daglige. Foto: APPLE STORE Vis mer

T10i er flotte å se på. De er laget av metall og er i det hele tatt så langt fra standard plast-propper til under hundrelappen som det er mulig å komme.


RHA lar deg også skifte ut elementet (den lille minihøyttaleren som lager lyden): Ett sett for mer bass, ett sett for mer diskant og ett som kalles «Reference» med mer nøytral lyd.

Vrient å finne den riktige proppen

Med RHA T10i får du hele 10 ulike gummipropper, eller forsatser, slik at de fleste typer ører skal være dekket.

Til tross for det, hadde vi faktisk litt problemer med å finne et sett forsatser som satt riktig i ørene. Denne anmelder er åpenbart blant dem skottene ikke har tenkt på.

Da de omsider satt i øregangene, opplevde vi imidlertid en lyd som ikke er hverdagskost i øretelefonsammenheng.

Rett og slett gromt!

Her er det masser av dynamikk, detaljer og trøkk som man ellers forbinder med digre, dyre hodetelefoner eller til og med store høyttalersystemer.

Det er rett og slett gromt.

Best likte vi Reference-elementet. Med «Bass» og «Treble» ble det nesten for mye av det gode. Dersom du elsker fet bass eller gjerne vil at den siste rest av detaljer i toppen skal tre tydeligere fram, så er disse likevel kjekke å ha.

Vrange ledninger

KABELSALAT: Ledningen til RHA-øretelefonen er ikke helt lett å vikle ut igjen. Foto: ØYVIND PAULSEN
KABELSALAT: Ledningen til RHA-øretelefonen er ikke helt lett å vikle ut igjen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Rent praktisk mislikte vi likevel systemet med ledningene som skal tres rundt ørene for å gi feste. Dette er litt vanskelig å få til i begynnelsen, og vi synes heller ikke at proppene sitter spesielt godt.

Det er helt nødvendig å ha ledningen rundt øret, for øretelefonene er såpass tunge at de garantert detter ut dersom du lar dem henge løst.

Ledningen er rund, og har en lei tendens til å lage salat. Du kan risikere å bruke lang tid på å få viklet den opp før øretelefonene er klare til bruk.

Sitter med én gang

KOMFORTABELT: Sennheiser Momentum In-Ear sitter godt i ørene. Også her følger det med et utvalg alternative propper, om ikke så mange som med RHA T10i. Foto: SENNHEISER
KOMFORTABELT: Sennheiser Momentum In-Ear sitter godt i ørene. Også her følger det med et utvalg alternative propper, om ikke så mange som med RHA T10i. Foto: SENNHEISER Vis mer

Momentum In-Ear G fra den tyske øre/hodetelefonveteranen Sennheiser sitter derimot som et skudd med én gang i våre ører. De er mye lettere, og føles langt bedre i ørene enn tungvekterne fra RHA.

Selv om lyden ikke er i nærheten av RHAs nivå, er den både behagelig og detaljert. Du får riktignok ikke det enorme, store høyttaler-lignende trøkket her, men Sennheiser skal ha ros for å lage øretelefoner som ikke gjør deg sliten etter en halvtime med rock.

FJERNKONTROLL: RHA har som de fleste andre best støtte for iPhone. På Sennheiser må du velge om du vil ha iPhone/Android-utgaven. Knappene hos Sennheiser er enklest å bruke. Foto: RHA/SENNHEISER
FJERNKONTROLL: RHA har som de fleste andre best støtte for iPhone. På Sennheiser må du velge om du vil ha iPhone/Android-utgaven. Knappene hos Sennheiser er enklest å bruke. Foto: RHA/SENNHEISER Vis mer

Begge hodetelefonene leveres med mikrofon og styring via ledningen, men fjernkontrollen på RHA støtter bare iPhone og ikke Android på volum. Sennheisers modell kommer derimot i både en Android og en iOS-versjon, så her gjelder det å velge rett utgave. Vår utgave var til Android, og på Note 3 hadde vi da full styring.


Når det gjelder selve betjeningen er Sennheisers løsning best: Knappene på fjernkontrollen er større, og dermed lettere å finne og betjene, også med hansker eller votter på en kald dag.

Ledningen til Momentum er flat, noe som gir mindre problemer med kabalsalat. I det hele tatt er disse øretelefonene et hyggelig bekjentskap, selv om de ikke gir den «gå på ryggen av fryd»-effekten som RHA.

Konklusjon

Lydmessig er det ingen tvil om at RHA T10 i er det beste valget. Det er rett og slett ørepropper for entusiasten som stiller store krav til lyd og vil ha noe helt spesielt.

Men god lyd er ikke alt, og det er her toppkarakteren ryker.

Høy egenvekt og relativt store propper (uavhengig av hvilken forsats du velger) gjør at de ikke vil passe alle øreganger. T10i må derfor prøves før de kjøpes, for det er liten vits å ha topp lyd dersom ørene dine lider. Prisen på 1.500 kroner er i tillegg høy i ørepropp-sammenheng, så her gjelder det å være sikker i sin sak.

Om du ikke har tenkt å bruke mer enn en tusenlapp og er fornøyd med at musikken høres bra ut, så er Momentum In-Ear G et godt valg.

Sammenlignet med RHA T10i oppleves kanskje lyden som litt traust og anonym, men ingenting er direkte feil. I tillegg er Momentum utvilsomt vinneren når det gjelder praktisk bruk.