DUELL: iTunes Store vs. Platekompaniet

DUELL: iTunes Store vs. Platekompaniet

Her er det virkelig penger å spare - hvis du velger riktig musikkbutikk.

Publisert
Sist oppdatert

Etter litt om og litt men fikk Platekompaniet forrige uke endelig lansert sin nettbutikk for mp3-musikk, og selv om det allerede er over fire år siden iTunes Store ble lansert her til lands, er det uunngåelig å sammenlikne de to tjenestene - selv om førstnevnte altså er rykende fersk.

Platekompaniet er nemlig den eneste musikkjeden som er igjen i Norge, og de har tydeligvis lagt ned betydelige ressurser i å skape en nettbutikk for digitalisert musikk som kan konkurrere med Apples markedsleder.

Priser

Vi går rett på det du har kommet her for: Prisene.

Vi har tatt utgangspunkt i rundt 60 ganske så ulike utgivelser, og selv om det ikke vil gi et fullstendig bilde av hvordan prisene varierer fra butikk til butikk, får du likevel et godt inntrykk av prisnivået.

Den første oversikten inneholder alle de 20 første albumene på VGs Topp 40-liste slik den så ut tirsdag 26. mai. Som du vil se under hadde verken Platekompaniet eller Apple alle utgivelsene, men det var ikke langt unna: Med 19 av 20 album i butikken manglet de bare én.

På prissiden fikk derimot iTunes bank. Skikkelig bank. Handler du de 19 albumene på listen under hos Platekompaniet kommer handlekurven på 1181 kroner, mens de 19 albumene fra iTunes koster deg hele 1548 kroner.

Det er en forskjell på nesten fire hundre kroner, og gir en gjennomsnittspris hos Platekompaniet for VG-lista på 62,16 kroner, mens snittet hos iTunes blir 81,47.
(Saken fortsetter under tabellen!)

DUELL: iTunes Store vs. Platekompaniet


Det er en kjensgjerning for alle som har handlet hos Platekompaniet at de er svært prisbevisste på nye, aktuelle utgivelser. At de har god kontroll på VG-lista er derfor ikke så overraskende, men at forskjellen mellom de to duellantene skulle være stor var likevel noe av en øyeåpner.

Går vi derimot videre til de 11 mest solgte albumene gjennom tidene blir bildet et annet:
(Saken fortsetter under tabellen!)

DUELL: iTunes Store vs. Platekompaniet


For det første så mangler Platekompaniet fire av de 11 utgivelsene, mens iTunes bare mangler to. For det andre forsvinner det overlegne prisbildet fra første eksempelet.

iTunes tjener på både utvalg og pris, og kommer i mål med en snittpris på 70 kroner, mens Platekompaniet nesten når 78 kroner.

Til slutt har vi plukket ut en svært broket samling utgivelser, som både hører historien til, og musikksjangere du kanskje ikke en gang har hørt om. Det som er verdt å legge merke til på denne lista er at det faktisk er Platekompaniet som har alle utgivelsene, mens iTunes bare har såkalte "ufullstendige album" for R.E.M. og Queens Of The Stone Age-utgivelsene. Derfor har vi heller ikke inkludert dem i lista.
(Saken fortsetter under tabellen!)

DUELL: iTunes Store vs. Platekompaniet


Også her ender altså Platekompaniet opp som det rimeligste alternativet, med en snittpris på 75 mot iTunes' snittpris på 81 kroner. Prisforskjellene er tidvis betydelige hvis en går på enkeltutgivelser, som for eksempel det norske samlealbumet "Money Will Ruin Everything" som koster 99 kroner hos Platekompaniet, og hele 160 kroner hos iTunes.

Det er ikke egentlig så rart, ettersom Platekompaniet har valgt å holde et spesielt fokus på norsk musikk. Likevel, selv klassikere av Miles Davis og John Coltrane er rimeligere hos det norske musikkbutikk-alternativet, og selv om "Pet Sounds" av Beach Boys er råbillig hos iTunes (44 kroner mot 69 hos Platekompaniet) er fasiten nok en gang at Platekompaniet sparer deg for mest penger.

En del ting du bør vite

Begge butikkene er fri for kopibeskyttelse, som vil si at filene i prinsippet kan kopieres fritt etter at de er lastet ned. Når vi sier "i prinsippet" er det fordi du naturligvis ikke lovlig kan dele dem med hvem som helst. Filene kan ifølge Platekompaniets kundeservice likevel installeres på for eksempel mp3-spilleren til "familie og nære venner", men som du helt sikkert vet er ikke "digibabe1986" fra en IP-adresse i Tyrkia uten videre din nære venn.

Kvalitetsforskjell?

Joda, han med fiolinen er naturligvis også å finne hos Platekompaniet.
Joda, han med fiolinen er naturligvis også å finne hos Platekompaniet. Vis mer

Både Platekompaniet og iTunes sine musikkfiler kodes med en kvalitet på 256 kbit/s, som for veldig mange er mer enn bra nok - ikke minst når musikken i hovedsak skal brukes på en mp3-spiller eller på en mobiltelefon. Vær likevel oppmerksom på én ting: Apple koder sine i filer i det såkalte AAC-formatet, som av noen regnes for å være mp3-formatets etterfølger, mens Platekompaniet altså selger musikken i nettopp mp3-versjon.


Lydmessig har AAC rykte på seg for å være bedre enn mp3 når lydfilene er kodet med lavere kvalitet, for eksempel 128 kbit/s, mens mange synes enig om at det skal godt gjøres for det vi liker å kalle folk flest å høre forskjell på en AAC-fil og en mp3-fil kodet med 256 kbit/s.

Mer viktig er nok likevel det faktum at mp3 er mer kompatibelt med mp3-spillere, mobiltelefoner og andre multimediadingser enn AAC. Selv om veldig mange nyere mp3-spillere takler sistnevnte format uten problemer, finnes det fortsatt en rekke enheter, spesielt av den litt eldre typen, som ikke gjør det. Da må du i så fall konvertere AAC-filene til mp3, som ikke bare betyr ekstraarbeid, men også at kvaliteten på lydfilene kan svekkes.

Hva skjer hvis du mister lydfilene?

Det er en kjensgjerning at harddisker i visse tilfeller er like mye til å stole på som NSBs kjøreledninger, så hva gjør du hvis disken med alle de innkjøpte musikkfilene dine svikter, og du ikke har tatt backup?

Hvis du har kjøpt musikken din i iTunes Store er de faktisk tapt for alltid. Apple tillater at du laster ned filene bare én gang, og hvis du har behov for krisehjelp ved for eksempel en diskkrasj, er du nødt til å kjøpe alt på ny. Dette er naturligvis slik det har vært hele tiden mens CDene og vinylplatene regjerte musikkhyllene i stua, men i motsetning til Apple så hjelper faktisk Platekompaniet deg hvis uhellet er ute.

Hver sang du har kjøpt kan lastes ned hele tre ganger, noe vi synes er en særdeles sympatisk innstilling fra den norske mp3-butikkens side.

Det bør også nevnes at ikke alle går like godt overens med Apples musikkprogram, iTunes. Du kommer dog ikke utenom dette programmet hvis du handler fra iTunes Store, men kjøper du derimot musikken hos Platekompaniet behøver du ikke annet enn nettleseren.

Utvalg og søk

Tatt i betraktning at iTunes Store har eksistert atskillig lenger enn Platekompaniet er det ikke så rart at utvalget er større. De har også hatt lang tid på å utvikle både søkesystemet og designet, og vi heller mot iTunes sine løsninger på begge disse områdene.
(Saken fortsetter under bildet!)

DUELL: iTunes Store vs. Platekompaniet


For all del - Platekompaniets søk fungerer greit, ihvertfall så lenge en avgrenser søket til mp3-filer slik at en slipper å få opp CDer, DVDer og andre treff etter hvert søk, men like innbydende som iTunes er det ikke. Vi liker heller ikke at Platekompaniet inkluderer enkeltspor i totalsøket, slik at du må bla deg gjennom en rekke enkeltsanger før du eventuelt treffer albumet du er på jakt etter.
(Saken fortsetter under bildet!)

DUELL: iTunes Store vs. Platekompaniet


Konklusjon

Som vi har nevnt allerede er dette på ingen måte noen fullstendig test av verken iTunes eller Platekompaniet, men den viser utvilsomt at sisntevnte gjør en knallsterk debut på det digitale musikkbutikkmarkedet.

Testen viser også at hvis du tilhører en av dem som plukker mye musikk fra VG-lista, eller for eksempel kjøper mye norsk musikk, bør du absolutt sjekke Platekompaniet først. De er ifølge vår pristest mer eller mindre konsekvent billigst på nye(re) utgivelser, og ettersom de også tillater at du laster ned en kjøpt fil inntil tre ganger, i tillegg til å selge musikken i et mer allment tilgjengelig format som mp3, vil de for vår del være en soleklar favoritt neste gang vi skal handle på nett.

Har du bredere musikksmak enn det som finnes i våre lister er det godt mulig du må ta turen til iTunes Store. Et søk på artistnavnet Ludwig van Beethoven gir nesten 2800 utgivelser i Apples butikk, mens Wolfgang Amadeus Mozart kommer opp med rundt 3200(!) utgivelser.

Det digitale, klassiske musikkutvalget hos Platekompaniet når ikke engang iTunes Store til over storetåa.

Det går forøvrig rykter om at Platekompaniet jobber med et eget såkalt "lossless"-tilbud, det vil si salg av musikkfiler som er komprimert uten at det går utover lydkvaliteten, og da begynner det virkelig å svinge, ikke minst for ihuga lydnerder og hifi-entusiaster.

Du finner Platekompaniets nettbutikk her.
Du finner iTunes Store her (krever at du har installert iTunes-applikasjonen).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer