DUELL: AMD- mot Intel-basert PC

To høyaktuelle PC-er med hver sin prosessorarkitektur, til samme pris. Hvilken er best? Vi har testet.

OK, du har 6.500 kroner tilgjengelig til innkjøp av ny PC, men lurer på om du skal gå for en Intel- eller AMD-basert maskin. Vi har kjørt sammenligningstest av to høyaktuelle modeller i klassen fra Asus og Acer, og etter å ha lest denne duellen er du forhåpentligvis litt klokere på hva som er det riktige valget for deg.

Gode maskiner

Det er ikke lenge siden 6.500 kroner var regnet som billig for en bærbar PC. I dag er dette midt i mellomsegmentet, og her finner du PC-er som dekker de aller fleste behov. De to modellene vi har valgt ut i denne duellen kommer fra Acer og Asus, to av de største aktørene på markedet.

Maskinene har mange likhetstrekk og henvender seg på mange måter til samme kjøpergruppe, men som vi skal se er det likevel en del forskjeller å være oppmerksom på.

De to modellene er Asus N61DA og Acer Aspire 5742G. Begge har en veiledende pris på rundt 6.500 kroner. Hos MPX, som har lånt oss maskinene, koster begge 6.495 kroner i skrivende stund.

Tabellen under viser noen av de viktigste tekniske dataene:

Intel mot AMD
 Acer 5742GASUS N61DA
   
Skjerm15,6"16"
Oppløsning1366 x 7681366 x 768
ProsessorIntel Core i5-460MAMD Turion II P520
Frekvens2 x 2533 MHz2 x 2300 MHz
Minne3 GB (2 + 1 GB) maks 8 GB4 GB (2 + 2 GB)
GrafikknVidia GeForce GT 420M (1 GB)ATI Mobility RADEON HD 5730 (1 GB)
Harddisk500 GB (WD)500 GB (Seagate)
NettverkAtheros WLAN + Broadcom Gigabit LANAtheros WLAN + Atheros 100 Mbit LAN
Batteri6-cellers 4400 mAh6-cellers 4400 mAh
OperativsystemWin7 Home 64 bitWin7 Home 64 bit
Størrelse:38 x 25 x 3,5 cm38 x 26 x 3,9 cm
Vekt:2,6 kg2,9 kg


Eksteriør og tilkoblinger

Begge PC-ene har en klassisk svart utforming, men Acer har en matt, ru overflate på lokket der Asus er speilblank. Sistnevnte har også et bronseaktig skjær i fargen, og får litt lettere fingermerker. Begge PC-er virker solide, og tåler godt trykk mot lokket uten at skjermbildet forstyrres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle tilkoblingene sitter på siden på begge maskinene, og begge har tre USB 2.0-porter, HDMI og VGA, mic inn og lyd ut (minijack). Asus er imidlertid hakket bedre utstyrt, med eSATA, optisk lydutgang og ikke minst egen spalte for utvidelseskort.

Begge PC-ene har webkamera over skjermen, Acer med 1,3 megapiksels og Asus med 2 megapiksler.

Karakter Acer: 4
Karakter Asus: 5

Her ser du bilder av maskinene:

Acer
Acer
Acer
Asus
Asus
Asus
Asus


Skjerm, tastatur og pekeplate

Acer har en litt mindre skjerm enn ASUS, men oppløsningen er den samme. Begge er LED-baklyste LCD-skjermer. Kvaliteten på sistnevnte oppleves som litt bedre, hvitt er rett og slett hvitere enn på Acer, og selv etter å ha kjørt fargekalibrering på sistnevnte klarte vi ikke å få et like god hvitbalanse som på Asus.

Forskjellene er imidlertid ikke veldig store, men plassert side ved side ser man en viss forskjell.

Begge tastaturene akkompagneres med numeriske taster, men er likevel ganske forskjellig. Acer har et tastatur med flate taster og mellomrom mellom hver tast, Asus har et klassisk tastatur med taster med en viss profil.

Begge tastaturene er faste og gode, med kontant respons og relativt lav støy. Men til arbeid og skriving av lange dokumenter foretrekker vi Asus-tastaturet. Det henger muligens sammen med at vi bruker touch-metoden, og den mer klassiske utformingen gir oss en mer komfortabel følelse i så måte.

Begge pekeplatene er multiberøringsfølsomme med matt overflate.

Karakter Acer: 4
Karakter Asus: 5

Høyttalere og lyd

Nok en gang trekker Asus det lengste strået. Altec Lansing-høyttalerne gir rett og slett mye bedre lyd (og med en viss bass) enn den enkle høyttaleren i Acer. Med optisk lydutgang har du også muligheten til å overføre lyden digitalt til musikkanlegget, og overlate lydprosesseringen til mer avansert utstyr.

Karakter Acer: 3
Karakter Asus: 5

Oppsett og programmer

Begge maskiner bruker noe tid på installasjonsprosessen, som innbefatter valg av språk, tilkobling til nettverk, registrering av brukere og konfigurasjon av medfølgende programvare. Prosessen tok vesentlig lengre tid på Acer enn på Asus, men oppsettet på Asus virker langt mer rotete enn på Acer. Skrivebordet er fullt av programikoner som ikke akkurat er selvforklarende, og vi antar at mye aldri vil bli brukt.

Acer-skrivebordet
Acer-skrivebordet Vis mer

(fortsetter etter bildene)

Asus-skrivebordet
Asus-skrivebordet Vis mer


Begge PC-ene kommer med prøveversjoner av omfattende sikkerhetspakker. Slike pakker bør være minst mulig "i veien", mener vi, og reagerer negativt på de mange advarslene vi til stadighet måtte ta stilling til i løsningen fra Trend Micro på Asus.

Men våre innvendinger mot programoppsettet på Asus stopper ikke der. Under installasjonen valgte vi å ikke koble til ett av de foreslåtte trådløse nettene. Etter omstart av PC-en viste det seg at det trådløse nettverkskortet dermed var blitt slått av, og det var ikke rett fram å få det slått på igjen.

Det viste seg videre at Windows Media Player krasjet da vi dro ut strømkontakten og maskinen byttet til strømsparemodus. En annen litt irriterende detalj er at Windows ikke var satt opp riktig i forhold til hvor Windows media video-filer skulle åpnes når vi dobbelklikket på dem, og vi ble ledet til en nettside hos Microsoft som ikke var til hjelp i det hele tatt (joda, vi vet hvordan vi fikser dette, men det vet neppe alle kundene).

Windows Media Player på Asus krasjet da vi dro ut kontakten midt under videoavspillingen. Det skjedde ikke på Acer.
Windows Media Player på Asus krasjet da vi dro ut kontakten midt under videoavspillingen. Det skjedde ikke på Acer. Vis mer


På Acer hadde vi ingen av disse problemene, og programoppsettet virket rett og slett mer gjennomarbeidet. Windows startet dessuten 10 sekunder raskere på Acer, blant annet på grunn av færre kjørende prosesser i bakgrunnen (68 mot 77 prosesser)

Karakter Acer: 5
Karakter Asus: 3

Ytelsestestene

Windows opplevelsesindeks gir oss følgende indikasjoner på styrkeforholdet mellom de to maskinene:

  Acer 5742G ASUS N61DA
   
Prosessor6,85,8
Minne (RAM)5,57,1
Grafikk5,86,7
Spillgrafikk6,56,7
Harddisk5,55,7


Intel-prosessoren er altså kraftigere enn AMD-prosessoren, mens minne- og grafikkløsningen er strået hvassere på den AMD-baserte PC-en. Men som ytelsestestene PCMark Vantage viser, spiller prosessoren en stor rolle for det totale styrkeforholdet:

 Acer 5742GASUS N61DA
PCmarks58604095
Memories36622818
TV and Movies36842506
Gaming50923987
Music53113979
Communications48493887
Productivity46233095
Harddisk29422290


Acer er rett og slett overlegen ytelsesmessig sett når komponentene skal spille sammen.

Karakter Acer: 5
Karakter Asus: 3

Litt om støy
Begge maskinene er svært støysvake, og ingen av dem ble bråkete selv under de hardeste ytelsestestene. Det som imidlertid er verdt å merke seg, er at Asus har en tendens til å starte og stoppe kjølevifta i en pulserende rytme. Dette kan muligens være hørbart i svært stille omgivelser, og kan da kanskje oppleves som litt irriterende. Vi har prøvd å fange denne lyden i lydfilen under:

Viftelyd Asus (m4a 79 kB)


Batterilevetid

Begge maskinene er utstyrt med et 6-cellers 4400 mAh-batteri, men når det kommer til levetid, er det rått parti fordel den Intel-baserte Acer-en. Etter 91 minutter med HD-videoavspilling gjennom Windows Media Player, sluknet AMD-baserte Asus, men Acer hadde fortsatt 36% batterilevetid igjen, og kastet ikke inn håndkledet før etter 140 minutter, altså 2 timer og 20 minutter.

Og når maskinene var inaktive holdt Asus ut i 2 timer og 33 minutter, mens Acer holdt ut i hele 4 timer og 40 minutter.

Begge ble testet i strømsparemodus, og med skjermen påslått hele tiden.

Karakter Acer: 5
Karaker Asus: 3

Konklusjon

Begge modellene er representanter for gode maskiner i denne prisklassen, og byr på mer enn god nok ytelse i de fleste situasjoner - inkludert moderat 3D-spilling. De har imidlertid begge sine fordeler og ulemper. Asus har det beste tastaturet, den beste skjermen, beste lydløsningen og flere utvidelsesmuligheter. Som arbeidsmaskin er den derfor meget mulig det beste valget for deg, men undertegnede hadde nok formatert harddisken og installert Windows fra bunn av for å optimalisere brukeropplevelsen, hvis jeg hadde kjøpt den. Det blir imidlertid litt spesielt for folk flest.

Acer er litt mindre og lettere, både fysisk og rent utstyrsmessig, men den er bedre konfigurert, har høyere ytelse, og ikke minst: Mye bedre batterilevetid. Alt tatt i betraktning faller derfor vårt valg på Acer Aspire 5742G i denne duellen, men valget er altså ikke åpenbart for alle bruksområder.

Takk til MPX for utlånet av maskinene.

Har du litt større budsjett? Sjekk denne PC-en fra HP

Testresultat

Acer Aspire 5742G

Meget god ytelse og batterilevetid, godt konfigurert, lav vekt, meget stillegående, gigabit nettverk

Spinkel lyd, færre tilkoblingsmuligheter enn Asus-en.

Se alle våre tester

Testresultat

ASUS N61DA

Meget god skjerm, tastatur og lydssystem, stillegående, gode utbyggingsmuligheter, Bluetooth, mye minne

Svakere ytelse og batterilevetid enn Acer-en, litt mye rusk og rask i installasjonen, kun 100 Mbit nettverk.

Se alle våre tester