Du trenger ikke piratkopiere

Fire av fem studenter bruker piratkopiert programvare. Det hadde de ikke behøvd, selv om økonomien er dårlig.

Det finnes gratisprogrammer til de aller fleste behov, og kvaliteten er bedre enn noen gang.
Det finnes gratisprogrammer til de aller fleste behov, og kvaliteten er bedre enn noen gang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Business Software Alliance (BSA) jobber med å begrense bruken av ulovlig kopiert programvare i arbeidslivet. Nylig foretok organisasjonen en spørreundersøkelse blant masterstudentene ved BI og NTNU, som viste at hele 79% av dem bruker ulovlig kopiert programvare. 64% mente at det var helt akseptabelt å bruke ulisensiert programvare til privat bruk.

– Denne undersøkelsen viser klart at flertallet av studentene har holdninger som ikke kommer overens med norsk lovgivning. Dersom fremtidens ledere ikke er opptatt av å følge loven har vi et problem og dette bekymrer meg, sier talsmann for BSA Norge, Thor Mosaker.

Høy strafferamme

Å bruke piratkopiert programvare, selv om det kun er til privat bruk, kan kanskje høres uskyldig ut. Lovverket er imidlertid nådeløst. Strafferammen for grove brudd på åndsverkloven er fengsel på inntil tre år, eventuelt kan man bli dømt til å betale en betydelig økonomisk erstatning.

Åndsverkloven omfatter altså ikke bare bøker, musikk og film, men også dataprogrammer.

Her er alt du trenger - gratis

Dersom du har en PC du har bygd selv, og ikke ønsker å betale for en Windows-lisens (rundt 800 kroner), finnes det flere gode, gratis alternative operativsystemer å velge mellom. Vårt soleklare førstevalg er Linux Mint, som ikke bare er gratis - det ligner Windows i stor grad, og er lett å komme i gang med.

Du trenger ikke piratkopiereI programvarebehandleren som følger med Linux Mint kan du velge mellom flere titalls tusen programmer, de aller fleste er helt gratis å bruke, enten det er til privat bruk, skole eller bedriftssammenheng.

Hvis du har en PC med Windows finnes det også gratis alternativer til de aller fleste programmene du må betale for. Sentralt hos mange er ønsket om å ha en kontorpakke med tekstbehandler, presentasjonsverktøy og regneark. Microsoft Office koster penger, men Kingsoft Office er gratis. Den både leser og skriver dokumenter, presentasjoner og regneark laget i Microsoft Office med så godt som 100% nøyaktighet. Norske ordlister til stavekontrollen finner du her.

Eller er du ute etter en god, gratis kontorpakke i norsk språkdrakt? Ta en titt på Libre Office 4.0

Eventuelt kan du bruke Google Drive eller Microsoft SkyDrive, som begge har innebygde, gode gratis kontorpakker der du gjør alt direkte i nettleseren.

En god bildebehandler kommer du ikke utenom. Personlig har jeg brukt Photoshop tidligere, nå klarer jeg meg med Photofiltre 7.0. Det har mange likhetstrekk med Photoshop, men er enklere å bruke. Har du behov for mer omfattende funksjonalitet, ta en titt på nye Gimp. Den er endelig blitt langt enklere å bruke. Ta også en titt på Pixlr Editor, som gjør det meste du trenger, direkte i nettleseren.

Et program som håndterer pakkede filer som ZIP, RAR og 7Z må du ha. Så snart du har installert 7Zip trenger du ikke lete etter andre løsninger. Gratis og effektivt.

En mediespiller som tar "alt" av formater er VLC. Den er vår klare favoritt, og koster ikke en krone. Trenger du mediesenter? Gratis? Knallbra? Sjekk ut XBMC.

PDF-leser er også essensielt, vi bruker Foxit Reader. Rask, stabil og gratis.

Hva med beskyttelse mot farer på nettet? Har du Windows 8 på maskinen behøver du ikke å installere noe som helst. Den har nemlig avansert internettsikkerhet innebygd. Bruker du Windows 7 kan du for eksempel installere Microsoft Security Essentials, Avast, Avira eller AVG - alle er gratispakker med effektiv beskyttelse.

Til CD- DVD- og Blu-ray-brenning, ta en titt på BurnAware eller CDBurnerXP. De fikser det meste med glans, helt gratis. Og program for å rippe DVD-er og Blu-ray-filmer til harddisken, eller konvertere mellom forskjellige formater? Handbrake er gratisløsningen du ser etter.

Redigere hjemmevideoer? Sjekk ut den nye Windows Movie Maker. At den er gratis er bare helt skjønt.

Er du opptatt av musikk, har Spotify et attraktivt gratisabonnement som gir tilgang til mer enn 12 millioner spor. Rdio er en tilsvarende tjeneste, som lokker med et halvt år med full tilgang, helt gratis. Eller du kan prøve Grooveshark, som i hvert fall inntil videre er gratis å bruke.

Og visste du at mange av disse programmene lar seg installere i en fei, uten at du behøver å foreta deg noe som helst? Les mer om det i denne artikkelen.

Har du forslag til andre gode gratisprogrammer og tjenester som du bruker? Bruk debattfeltet under

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer