DU kan løse kreftgåten!

Det forskes som aldri før, og behovet for datakraft blir stadig større. Hva med å låne bort PCen din når du ikke bruker den?

Publisert
Sist oppdatert

Forsking kan innebære så mangt, men felles for de fleste forskningsprosjekter er at det skjer en del utregninger. De store forskningsparkene har riktignok gedigne serverrom der stormaskiner står og kverner på tall i håp om en dag å finne svaret på kreftgåten, utenomjordisk aktivitet eller hva det måtte være, men denne prosessen er selvsagt raskere jo mer maskinkraft man har til rådighet.

Det er der du kommer inn i bildet. Du sitter sannsynligvis på en maskin som kan gjøre en del tusen utregninger i minuttet, og det betyr at forskerne er interessert i å låne PCen din til utregninger. Det vanker ikke noe betaling annet enn i bedre samvittighet for å gjøre verden en tjeneste, men det er vel like god betaling?

Måten det foregår på, er at du laster ned et lite program som kjører i bakgrunnen. Så snart du ikke bruker PCen vil programmet oppdage at kysten er klar og sette i gang utregninger og laste opp resultatene til en sentral server. Noen av prosjektene kommer også med skjermbeskyttere som gir en visuell representasjon.

Her er noen pågående prosjekter:

DU kan løse kreftgåten!


[email protected]

URL: http://setiathome.berkeley.edu/

Beskrivelse: SETI står for "Search for Extra Terrestrial Intelligence", og i dette prosjektet hos Berkley-universitetet brukes over fem millioner PCer verden over til å regne ut inkommende data fra et radioteleskop. Faktisk har brukerne stått for til sammen over to millioner år med utregninger!

DU kan løse kreftgåten!


[email protected]

URL: http://folding.stanford.edu/

Beskrivelse: [email protected] er et prosjekt hos Stanford-universitetet der målet er å forstå hvordan proteinkveiling innvirker på sykdommer som Alzheimer's, kreft, Huntington's, Parkinson's etc. Foreløpig har prosjektet over 1.000.000 registrerte brukere.

Et annet prosjekt i samme gate er [email protected].

ClimatePrediction.net

URL: http://www.climateprediction.net/

Beskrivelse: BBC har dratt i gang dette prosjektet, der målet er å forutse været i dette århundret. Mange spekulerer blant annet i om det kommer til å skje en jordoppvarming, og målet for prosjektet er derfor å prognosere dette og andre ting. Foreløpig er dette et lite prosjekt sammenlignet med de andre, med 35.000 maskiner som deltar.

DU kan løse kreftgåten!


[email protected]

URL: http://einstein.phys.uwm.edu/

Beskrivelse: Bor det en liten astronom i deg, kan du være med i jakten på snurrende nøytronstjerner (!), eller hva med å være med på å gjøre beregninger i forkant av det som kan bli verdens kraftigste partikkelaksellerator?

Hvis du har lyst til å hjelpe til, finner du videre installasjonsinstrukser på de nevnte URLene. Vil du tipse om andre lignende prosjekter, må du gjerne benytte deg av debatten under!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer