Dropbox

Din egen harddisk på nettet har en rekke smarte funksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være et problem kun å ha filer lagret lokalt på din maskin.

For det første kan den krasje eller bli stjålet, for det andre kan det være at maskinen ikke er tilgjengelig akkurat i det du trenger filene, og for det tredje er det alltids en mulighet for at du klarer å lagre endringer på ei fil du helst skulle ha angret på.

Du kan sikre det godt med en god backup-løsning, og det skrev vi om i vår store backup-guide. Vi har også skrevet om tjenester som LogMeIn, som lar deg styre hjemme-PCen fra jobb, for eksempel.

Et annet alternativ er imidlertid å ha diskplass på nettet slik at filene dine er tilgjengelige hvor enn du måtte befinne deg. Det finnes flere løsninger her, og i dag har vi sett på en som har blitt en snakkis om dagen, nemlig Dropbox.

2GB lagringsplass

Dropbox er foreløpig i privat beta, og betakontoen har 2GB lagringsplass. Oppdatert: Dropbox er nå tilgjengelig for alle.

Tjenesten fungerer som en kombinasjon av et lokalt installert program og et webgrensesnitt.

Programvaren finnes foreløpig både for Windows og Mac (Linux-versjonen er ikke langt unna), og etter å ha lastet den ned, knytter du maskinen til kontonavnet ditt ved å fylle ut de relevante feltene. Da får du opp en egen disk i utforsker/finder som du kan kopiere filer til og fra som du vil. Filer du kopierer til denne disken, lastes så opp til Dropbox' servere, og innholdet blir derfor synkronisert på tvers av alle maskinene du måtte velge å koble til kontoen din hos Dropbox.

Slik integreres Dropbox i MacOS og Finder.
Slik integreres Dropbox i MacOS og Finder. Vis mer


Her har vi dropbox-mappen i Windows. Legg merke til at vi har lagt til noen nye filer siden sist. I samme øyeblikk blir de tilgjengelig på de andre PCene vi deler filene mellom.
Her har vi dropbox-mappen i Windows. Legg merke til at vi har lagt til noen nye filer siden sist. I samme øyeblikk blir de tilgjengelig på de andre PCene vi deler filene mellom. Vis mer


Du kan også dele filer med andre ved å gjøre dem "public" eller legge dem i en mappe du har erklært "public". Du kan også dele enkeltfiler ved å høyreklikke, bla deg ned til menyen for Dropbox og velge "share". Da får du en lenke du kan sende til de du ønsker å dele filer med. Praktisk hvis du for eksempel ikke kan sende vedlegg større enn et gitt antall megabyte.

Fordelen er imidlertid at andre også kan laste opp filer til ditt delte område (dersom du tillater det) ved at brukere deler kataloger seg i mellom. Tjenesten støtter også versjonering av filer, slik at du lett kan bla tilbake til dokumentet slik det så ut sist onsdag, for eksempel. Og - er du uheldig å sletter noen filer du ikke burde, kan du også bringe dem tilbake igjen via webgrensesnittet.

Pent webgrensesnitt

Når du logger inn på webutgaven, får du en tidslinje med alt du har foretatt deg i det siste, slik som dette:

image: Dropbox


Her vil du også få informasjon om aktiviteter i eventuelle kataloger du deler med andre brukere (også de som andre brukere "eier") og mer til.

For å spare båndbredde har også programskaperne tenkt smart, og hvis du har gjort endringer på en fil du laster opp, er det bare selve endringene som blir lastet opp (binærdifferensen). Dermed kan du for eksempel laste opp en ny versjon av en stor Photoshop-fil der det kun er din lille endring som blir lastet opp, som også sparer deg for å bruke unødvendig plass.

Med tanke på sikkerhet foregår trafikken inn og ut over port 80/443 (http/s), der opp- og nedlastingen går over https. Krypteringen som brukes er AES-256. Skaperne har også en tråd i forumet der de forteller om hva som vil komme i fremtidige versjoner. Denne finner du her.

Da vi først publiserte denne artikkelen, var tjenesten i privat beta, og vi delte ut 500 invitasjoner. Nå er den imidlertid tilgjengelig for alle. Du finner mer informasjon på https://www.getdropbox.com/.

(Oppdatert 21. desember 2008)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!