Dropbox er en av de mest populære nettlagringstjenestene og lar deg også dele filer med andre.
Dropbox er en av de mest populære nettlagringstjenestene og lar deg også dele filer med andre. Vis mer

Dropbox-filer er søkbare

Slenger du filer i public-mappen og sender til kjente?

Publisert
Sist oppdatert

Dropbox er sannsynligvis den mest populære nettlagringstjenesten, og det er ikke uten grunn – på en svært enkel måte overføres filer du kopierer til Dropbox-kontoen din til alle andre enheter du måtte ha knyttet til samme konto. Dermed kan du kopiere over et word-dokument fra PC-en og ha det tilgjengelig på mobiltelefonen sekunder etterpå.

Les også:
Slik bruker du Dropbox smartere
Android-bilder til Dropbox, helt automatisk

Men der mange andre tjenester kun er beregnet på at du selv skal bruke filene, har Dropbox nok et ess i ermet – du kan kopiere filer til en public-mappe og dermed få en nettadresse du kan gi til andre dersom du vil dele fila med dem.

Det mange ikke tenker på, er imidlertid at det som ligger i public-mappa faktisk er offentlig tilgjengelig, og at Google kan ha indeksert dette innholdet. Dermed kan den nokså private fila du egentlig bare ville dele med kompisene plutselig befinne seg i et Google-søkeresultat.

Indekserer ikke alle offentlige filer

Det skjer imidlertid ikke uten videre, for Google indekserer kun lenker som allerede er tilgjengelig på en nettside den allerede har indeksert. Dersom en nettside lenker til fila du har lagt ut, vil den med andre ord kunne bli indeksert av Google (f.eks. om du legger den ut på en hjemmeside), men laster du opp ei fil og sender URL-en via epost, vil fila ikke indekseres (så fremt den ikke også legges ut på en nettside). Dropbox lar deg heller ikke dele hele mapper (kun enkeltfiler).

Filer som lenkes til på Dropbox starter alle med URL-en http://dl.dropbox.com/. Dermed avslører søket site:dl.dropbox.com hvilke Dropbox-filer Google har indeksert.

Finner du noen av dine egne?

Her er Dropbox-dödaren InSync

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer