DriveImage XML

TIPS: Her er gratisprogrammet som utfordrer Ghost, TrueImage og andre image-løsninger.

Antivirus og sikkerhetskopiering av brukerfiler bør være stikkord som får deg til å smile og nikke med hodet, snarere enn å gjemme deg under bordet.

Men uansett hvor flink du er; dersom PCen krasjer fullstendig, er det likevel en stor jobb å reinstallere operativsystemet og alle programmene, for ikke å snakke om all konfigurasjonen som vanligvis følger med. Da går det fort en hel arbeidsdag, noen ganger mer. Det er her ghosting kommer inn i bildet.

Tilbake på minutter

Å ghoste en harddisk vil si å lage et perfekt bilde av alt som ligger der, og lagre dette til en fil, en såkalt image-fil. Denne kan for eksempel lagres på en nettverksdisk, på CD/DVD eller annen harddisk. Når noe går galt, eller du ønsker å stille tilbake PCen til sin opprinnelige tilstand, kan du gjenopprette alt fra image-filen i løpet av minutter.

Populære programmer til formålet er Drive Backup fra Paragon, Norton Ghost fra Symantec, og TrueImage fra Acronis. Alle tre programmene løser oppgavene enkelt og smertefritt.

Gratisløsning

DriveImage XML er imidlertid et gratisprogram som gjør mye av det samme.

DriveImage XMLDu kan kopiere en partisjon til et image, eller speile den til en annen harddisk - nyttig for eksempel når du har kjøpt deg ny og raskere harddisk og ønsker å overføre alt det gamle til den nye. Spesielt enkelt blir det med tanke på at DriveImage XML kan gjøre jobben i bakgrunnen, også av systemdisken (typisk C:), endogtil mens denne er i bruk. Dermed slipper du å forlate Windows under kopi-prosessen.

Vi har forsøkt programmet, og det tok ca 7 minutter å lage et image av vår C-partisjon, som er på 15 GB og inneholder rundt 5 GB med data. Den komprimerte image-filen ble på under 2 GB, faktisk 10% mindre enn tilsvarende image laget ved hjelp av Norton Ghost. Og prosessen opplevdes som minst like brukervennlig.

Image-filen kan dessuten splittes i mindre deler (nyttig for eksempel når den ikke får plass på én DVD), og du kan også hente ut enkeltfiler fra imaget ved hjelp av den integrerte filbehandleren i programmet.

DriveImage XML


I motsetning til Ghost og TrueImage fungerer DriveImage XML kun i Windows XP og Vista, og du trenger derfor en helt spesiell oppstarts-CD for å gjenopprette data til en systemdisk. Denne følger ikke med, men på denne siden til produsenten Runtime forklares hvordan du kan lage en slik disk selv, også dette uten kostnader.

DriveImage XML er kun 1,36 MB stort, og du kan laste det ned fra herfra.

Les også:
Paragon Drive Backup: rask backup av alt
Acronis TrueImage
Enkel og effektiv DVD-backup