DrayTek Vigor 2200W– allsidig bredbåndsruter

DrayTek Vigor 2200-serien finnes i flere utgaver, vi har testet toppmodellen 2200W som har støtte både for ISDN og trådløst lokalnett

Rutere for nettverk i hjem og mindre kontormiljøer har etter hvert blitt allemannseie. De rimeligste har kommet ned i et prisnivå som tilsvarer en middels tur på byen og er like brukervennlige som en tysk mobiltelefon.

Ruteren vi har testet denne gangen kommer fra DrayTek og tilbyr en kombinasjon av flere finesser:

Den er først og fremst en bredbåndsruter, med støtte for alle typer bredbånd, inkludert PPPoE som er nødvendig for brukere av Telenor ADSL. Den har innebygget brannmur og en rekke fleksible løsninger for nettverkskonfigurasjoner.

Den har en innebygget switch, med fire 10/100Mbit porter til det lokale nettverket.
Det er innebygget ISDN-adapter, som kan aktiveres automatisk hvis bredbåndstilknytningen faller ut.

Den har innebygget støtte for trådløst nettverk, ved hjelp av en kontakt for et standard PCMCIA-kort.

Installasjon

Selve enheten er omtrent så stor som et CD-ROM drev og er utført i vanlig hard plast. Den kan plasseres på hylle/bord eller henges på vegg i to skruer, med baksiden vendt ned. Kablene vil da henge nedover på undersiden, som er den klart mest praktiske plasseringen.

Tilkoblingen er enkel, du kobler en nettverkskabel fra WAN-porten til kabelmodem/ADSL-adapter og kobler PCene til LAN-portene. Den ene av portene kan vendes med en bryter, slik at du kan koble den til en ekstra HUB eller Switch uten å måtte bruke krysset kabel.

Strømforsyningen er ekstern og kompakt, av typen klump-i-kontakten med ledning til apparatet.

Enkel konfigurasjon

Hvis PCen allerede er satt opp som DHCP-klient er det bare å taste inn IP-adressen til ruteren i en nettleser for å få tilgang til den web-baserte konfigurasjonen.

DrayTek Vigor 2200W– allsidig bredbåndsruter

Denne er både oversiktlig og grei, med både enkle og avanserte muligheter.

Vårt hjemmenett er ikke av de kompliserte, det brukes bare til vanlige brukertjenester som surfing, mail, og VPN. Det er tre maskiner tilknyttet, to stasjonære og en bærbar med trådløst nettilgang, vanligvis ved hjelp av et aksesspunkt fra D-Link.

DrayTek Vigor 2200W– allsidig bredbåndsruter

Vi hadde ingen problemer med å komme på nett, det var bare å velge PPPoE, legge inn de riktige parametere og ta omstart på ruteren. Etter noen sekunder var vi på nett DrayTek med ruteren som DHCP-server.

Avansert konfigurasjon

Hvis du har forskjellige tjenestemaskiner i lokalnettet, kan du rute porter for tjenestene til bestemte interne IP-adresser, for de forskjellige maskinene i nettet.

DrayTek Vigor 2200W– allsidig bredbåndsruter

Det er også mulig å bruke det innebygde ISDN-adapteret til ekstern tilgang til lokalnettet fra fjernbrukere med ISDN. Sikkerheten kan økes ved at ruteren ringer opp klienten, eller at ruteren verifiserer nummeret CLID (Calling Line Indetification) til den som ringer.

ISDN kan også brukes som automatisk alternativ tilgang til Internet, hvis bredbåndstilknytningen går ned.

DrayTek Vigor 2200W– allsidig bredbåndsruter

Trådløst aksesspunkt

Her brukes et vanlig PCMCIA-kort, som brukes i bærbare, som plasseres i porten bak på ruteren.
Vi var spent på om dekningen ville blir like bra som andre aksesspunkt vi har testet, med både større og flere antenner. Vi ble derfor positivt overrasket når vi så at dekningen definitivt var like god som de beste blant de andre løsningene vi har testet tidligere.

Konklusjon

Denne ruteren var enkel å sette opp, har også avanserte funksjoner egnet for mindre bedrifter og foretak, og har i tillegg en god løsning for trådløst nettverk.

Vi savner utgang for printer, det er praktisk at ruteren også tar seg av deling av denne i nettverket. Men dette blir en avveining: Hvis den allsidige ISDN-løsningen er viktig, så er alternativer til denne som regel dyrere enn en å kjøpe en separat printserver eller løse skriverdeling på annen måte.

DrayTek distribueres av bg-consult as

Listepris inkl mva er 4 490 kroner, inkludert PCMCIA-kort for trådløst nett.