Dramatisk økning i musikksalget i Sverige

Antipirat-tiltak ser ut til å ha gitt en enorm effekt.

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av årets ni første måneder har musikksalget økt dramatisk i Sverige. Etter sju år med kontinuerlig tilbakegang, økte salget av digitale musikkfiler med 80% i forhold til samme periode i fjor. Men også fysiske CD-er solgte langt bedre enn tidligere, her var økningen 9% i forhold til samme periode i 2008, melder The Guardian.

Mesteparten av økningen kom etter at Sverige i april implementerte nye lover som strammet grepet om piraktopiering. Disse kom i stand etter rettsaken mot The Pirate Bay-bakmennene.

Pisk og gulrot

Musikkindustrien selv tror økningen ikke skyldes ene og alene strengere og klarere lovgivning på området, men også at de lovlige tilbudene har blitt vesentlig forbedret, blant annet gjennom løsninger som Spotify.

John Kennedy, en av sjefene i britisk IFPI, uttaler til avisen at det er for tidlig å si noe om dette er en trend som vil fortsette, men håper at publikum er i ferd med å innse verdien av å bidra til at artistene får sitt og at plateselskapene får økonomi til å fortsette arbeidet med å oppdage nye talenter.

I følge IFPI opplever Sør-Korea sammenlignbare salgsøkninger etter at også de har vedtatt nye lover som gjør det vanskeligere for piratene.

Kilde: The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!