DOS-spillklassikere i nettleseren

Skjult Google Chrome-innstilling gjør det mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Google Chrome er ikke bare en nettleser, det er også et helt operativsystem som dukker opp i PC-er fra Samsung og Acer til sommeren. Tanken er at det meste av hva du foretar deg på PC-en skal skje via nettleseren, enten du skal skrive brev, redigere bilder, lytte til musikk eller se film.

Eller spille spill.

Stadig dukker det opp spennende apps og spill i Chromes egen nettbutikk (du fikk sikkert med deg nettleserutgaven av Angry Birds som vi omtalte i forrige uke), og de blir stadig mer funksjonsrike og avanserte.

Målet er å viske ut grensene mellom lokale installasjoner og programmer som kjøres direkte fra Internett, naturligvis med mulighet for å kjøre dem lokalt når du ikke har nettilgang. Oppgaven kan virke vanskelig i en verden med svært variabel kvalitet på internettforbindelsen, men Google har klokkertro på konseptet.

Porterte programmer kjører direkte

Vi vil også se mange eksempler på programmer som blir portert fra lokale installasjoner til nettsky-apps, og det er NaClBox et godt eksempel på. Dette er en omskrevet versjon av det populære DOSBox-programmet som lar deg spille gamle spill (og programmer) beregnet for operativsystemet MS-DOS, bare at nå skjer alt gjennom nettleseren.

Dette er mulig takket være Native Client, som er verken Flash, ActiveX eller Java, men en av Googles egenutviklede teknologier for å kunne kjøre apps i nettleseren. Ting som er skrevet i C eller C++ altså, og som utviklerne kan portere til Chrome, noe som kan gi enorme muligheter på sikt.

Slik gjør du det

Du må riktignok foreløpig aktivere Native Client i Chrome (versjon 11 eller nyere) manuelt for å kunne kjøre slike applikasjoner, men det er en enkel sak. Du skriver bare "about:flags" i adresselinjen (uten ""), og klikke på "Aktiver" under avsnittet for Native Client. Google advarer riktignok mot at løsningen slett ikke er ferdigutviklet, og at feil kan og vil oppstå. Greit å være oppmerksom på, altså.

Når du har gjort dette, kan du besøke denne siden, og boltre deg med spill som Simon The Sorcerer, Alone in the Dark, SimCity 2000 og ikke minst: Duke Nukem og Duke Nukem II. God fornøyelse!

Les også: Spill gamle spill på ny PC