Dobbelt så rask SSD

Om det ikke blir billigere, så blir det i hvertfall raskere

SSD disker er mer omtalt enn utbredt, på grunn av prisnivået har de ikke tatt store markedsandeler. Prisene er på vei ned, men det går tregere enn mange har forventet.

Men det skjer likevel en kraftig teknologisk utvikling som kan skape et gjennombrudd for bruken av SSD på flere områder.

Da er det ikke selve minnekretsene, men kontrolleren som er i fokus. Denne er helt sentral i både ytelse og staibilitet, samt håndtering av den begrensede levetiden til flashminnecellene.

Dobbelt så rask

De store produsentene, som Intel, Samsung, SanDisk, Toshiba og Micron, lager egne kontrollere. Men det finnes svært aggressive utfordrere som fokuserer på ytelse, en av de fremste er SandForce.

Les også: Test av SanDisk SSD

Uavhengige produsenter står fritt til å velge minnekretser og kontrollere og tilby tilpassede løsninger for forskjellige brukere.

Den siste generasjonen kontrollere fra SandForce er spesielt fleksibel, og leverer en hittil uslåelig ytelse:

  • 6 Gb/s SATA III

  • 60K IOPS vilkårlig lesing og skriving

  • 500 MB/sek sekvensiell lesing og skriving

Det er også støtte for flere grensesnitt, kryptering og pålitelighet.

Støtten for flere typer flashminne er en viktig egenskap, som gir produsentene stor fleksibilitet i utvikling av tilpassede produkter.

Dobbelt så rask SSD


Både SLC-flashminne (raskere og sikrere, men mer plasskrevende og dyrere), og MLC-flashminne (krever mer håndtering, men er mer kompakt og rimeligere) støttes, sammen med eMLC (enterprise utgaven med bedre egenskaper/spesifikasjoner).

De nye kontrollerne blir i skrivende stund demonstrert sammen med 32nm NAND Flash fra Toshiba på konferansen Storage Networking World i Dallas, Texas.

Les også: SSD som systemdisk

I første omgang for datasentraler

Den nye SF-2000 kontrollerserien kommer i første omgang i tre varianter, SF-2500 for SAS, S-2500 for SATA og SF-2300 for industrielt/militært bruk.

I første omgang siktes det inn mot tyngre bruksområder, spesielt datasentraler, som umiddelbart vil kunne dra nytte av ytelsen.

Men også for annen krevende bruk i arbeidsstasjoner vil SSD med neste generasjon kontrollere utgjøre såpass stor gevinst at de er høyst aktuelle.

I mellomtiden faller prisene på de ordinære SSD-løsningene, bare i løpet av de siste månedene har prisene på flere aktuelle produkter falt med 20-30 prosent.

At gevinsten er stor er det ingen tvil om, det er betalingsviljen det står på.

Mer infor om de nye kontrollerne finner du hos SandForce.