Dobbel-prosessorene har landet

Både AMD og Intel har nå lansert prosessorer med to kjerner, som snart kan dukke opp i en PC nær deg. Vi sammenligner teknologiene, prisen og ytelsen - og ser på når du kan få din egen doble prosessor.

Dobbelprosessorsystemer bringer med seg løftet om skikkelig proff arbeidsstasjonsytelse til vandlige skrivebordsmaskiner - komplett med muligheten til å bruke prosessorene til hvert sitt program, eller å samle kraften for å gjøre én viktig oppgave raskt.

Både Intel og AMD har kjempet i årevis om å bli først ute med dobbelprosessorene sine, og like før 40-årsdagen til Moores lov, ble Intel førstemann til å lansere dem.

To hjerner i én

- Med et dobbeltkjerne-prosessorbasert system tilgjengelig, er dette en historisk dag for PC-industrien, - når PCene får "to hjerner" i stedet for en, sa Intel på lanseringsdagen.

I løpet av uken etter svarte Intel på sin ene dobbelkjerneprosessor - Pentium Extreme Edition 840 - med en hel serie prosessorer med doble hjerner. Det er mest sannsynlig at vi møter en Athlon64 X2 som prosessor i en ferdig-PC i løpet av juni, og omtrent samtidig kan du kjøpe en til PCen du allerede har - og få doblet antallet prosessorer.

Den store fordelen med doble prosessorer - også når de ligger i samme prosessorbrikken - er ikke at maskinen blir direkte raskere, men at du oppnår en helt ny type ytelse. Når du for eksempel kopierer store filer eller koder om filmer, kan du nå gjøre enda mer samtidig uten å miste noe ytelse.

Ikke høyere frekvenser


Derfor blir ingen av dobbelkjerneprosessorene lansert med høyere frekvenser. I stedet får du mer ytelse og mindre venting på maskinen gjennom at du du har enda en prosessor å jobbe med når den første blir opptatt.

Enkelte programmer kan også bruke begge prosessorene samtidig, som gir deg mye bedre ytelse uten at det er særlig enkelt å tallfeste i tester. En dobling av ytelsen kan vi derimot ikke forvente.

Mens begge prosessorseriene har to prosessorkjerner og støtte for 64-bits instruksjoner, bruker de til dels dramatisk forskjellige arkitekturer.

Oppgraderbart fra AMD

Til å begynne med har AMDs dobbelkjerneprosessorer muligheten til å brukes i maskinen du allerede har - så lenge den bruker en AMD64-prosessor fra før av. Hvis du for eksempel har et system med to prosessorer i fra før, får du plutselig fire ved å bytte til nye prosessorer.

Med Intels Pentium Extreme Edition 840-prosessor (uten "4" -tallet denne gangen) oppnår du nesten det samme, men du vil trenge et nytt hovedkort basert på 955 Extreme-brikkesettet. De nye Extreme Edition-prosessorene benytter nemlig HyperThreading, som lurer operativsystemet til å tro at du har fire prosessorer.

Mens AMD64-prosessorene ble designet fra bunnen av for å takle flere prosessorkjerner om gangen, har Intels Extreme Edition ganske enkelt lagt to av de siste Pentium 4-kjernene på den samme brikken.

Flaskehalser over alt

Det vil si at de får 1 til 2 MB L2 Cache (hurtigminne) hver, og må dele på tilgangen til den eksterne minnekontrolleren - brikken som styrer tilgangen til minnet.


På AMDs prosessorer sitter denne på selve prosessorbrikken, som vil si at hver kjerne har direkte tilgang på minnet. Begge selskapenes prosessorer bruker derimot det samme minnet til begge kjernene, i stedet for at hver prosessor har sine egne minnebrikker.

Når det kommer til stykket, ser det ut til å være enighet blant ekspertene om at AMDs design gir dem overtaket når det kommer til ytelsen - fordi de ikke trenger å gå på utsiden av prosessoren for å bestemme hvilken prosessor som skal ta i mot hvilke kommandoer.

Er prisen riktig?

Intel har på sin side en skikkelig ess i ermet: Prisen. Selv om Extreme Edition 840 antakelig blir den dyreste skrivebordsprosessoren fra selskapet noensinne, kommer de til å lansere Pentium D-serien (også her uten "4"-tall) med to kjerner for så lite som et par tusenlapper neste måned.


Hastighetsmessig vil Intels Pentium D-prosessorer til å ligge på mellom 2,8 til 3,2 GHz, og kommer som en stor kontrast til både Athlon64 x2 og Intel Extreme Edition. De vil derimot mangle HyperThreading, og fremstår i Windows som to i stedet for fire prosessorer.

AMDs Athlon64 x2 kommer får "prosessorrating" 4200+ og oppover, men selve klokkehastigheten er ikke kjent enda. Mange mener den vil ligge på 2,4 GHz. For øvrig kommer det ikke flere "vanlige" Athlon 64-prosessorer fra selskapet på hastigheter over 4000+.

Prisen på Athlon x2-prosessorene begynner der dagens priser slutter. Selv om de norske prisene ikke er kjent her heller, er dollarprisene hakket over den de tar for dagens enkjerneprosessorer.

Kommer til sommeren

Det mest spennende er ikke hvem som blir først ute med å lansere flerkjeneprosessorer, men hvem som bli først til å plassere en i hånden din.

Flere nettbutikker vi har snakket med regner ikke med å få Intels prosessorer til levering før et stykke ut i juni, mens AMD selv sier at de vil levere x2-prosessorene omtrent samtidig.

Opteron-prosessorene er det en annen sak; de skal være leveringsklare fra AMD allerede. Dermed kan de komme på plass i Norge innen månedens utgang.