Epson Stylus Photo 870 kan også hente papir fra en rull. Foto: tk/tk
Epson Stylus Photo 870 kan også hente papir fra en rull. Foto: tk/tkVis mer

Dobbel levetid for blekkutskrifter

NYHET (London, DinSide): Mens vanlige fargefotografier gjerne holder 15 år før de begynner å falme, har fotografier fra blekkskrivere bare hatt rundt 5 års levetid. Med ny blekkteknologi og nytt fotopapir lover nå Epson 10 års levetid for blekkskrivere.

Epson lanserer nå tredje generasjon blekkskrivere, og benytter anledningen til å utfordre fotolaboratoriene også på holdbarhet. Bakgrunnen for løftene baserer seg på en ny blekk-teknologi som foreløpig bare vil være tilgjengelig i de nye modellene Stylus Photo 870 og 1270 (sistnevnte kan skrive ut i A3-format).

Krever spesialpapir

Det er bare på Epsons nyeste type fotopapir, EPSON Premium Glossy Photo Paper eller Matte Photo Paper, at blekkteknologien som benyttes i Stylus Photo 870 og 1270 kommer til sin rett. Punktene som produseres skal både være mer presise og flyte mindre ut enn tidligere. I tillegg skal altså blekket bli tatt bedre vare på av dette papiret. Dette er på mange måter en smart strategi. Bare tenk på alle produsentene av blekkpapir som blir nervøse når Epson knytter til seg brukerne på denne måten.

Selve testingen av fotolevetid er utført under det Epson regner som vanlige hjemmeforhold (vanlig kunstig innebelysning, 24 grader C og luftfuktighet på 60%). Laboratorieforsøk skal da vise at fotografiene ikke har falmet selv etter 10 år. På spørsmål fra DinSide om hvor lang levetid blekkfotografiene har når forholdene avviker fra testforholdene, svarer Adam Dent hos Epson: ”For å si det rett ut, det vet vi ikke”.

Lave kostnader?

Kostnaden ved slike fotoutskrifter synes ikke å være avskrekkende. Vi har ikke hatt muligheten til å teste kostnadene her i DinSide enda, men Epsons egne tall viser at blekkforbruket per side i svart-hvitt ligger på ca. 30 øre, mens fargeutskrifter vil koste ca. 60 øre. Men våre erfaringer med tester av driftskostnader tilsier at sidekostnadene blir betraktelig høyere enn det produsentene oppgir i sitt "skrytemateriale".

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kommer kostnader med det nye fotopapiret, som vil koste ca. 6 kroner for A4-ark, og nær 15 kroner for A3-ark. Hvis tallene virkelig stemmer, koster et fotografi i vanlig størrelse på 10x15 cm mindre enn 2,50. Og det er betraktelig billigere enn de fleste fotolaboratorier krever ved produksjon av enkeltbilder.

Men du behøver ikke å skrive ut på vanlig A4- eller A3-papir. Både Stylus Photo 870 og 1270 har holdere for fotoruller, som gir mulighet for utskrift av opp til rundt 60 bilder på én rull (med en lengde opp til 8 meter).

EPSON Stylus Photo 870 vil koste ca. 2900 pluss mva., mens 1270 som kan skrive ut i A3-format vil koste ca. 4900 pluss mva. når de kommer i salg i Norge.