Dobbel Athlon - endelig!

Under konferansen Microprosessor Forum demonstrerte AMD det som svært mange har ventet på - et system med 2 Athlon-prosessorer.

Intel har vært alene om å tilby systemer med flere prosessorer basert på x86-arkitekturen. Dermed har Intel hatt et stort overtak både i markedet for arbeidsstasjoner og servere. Dette har utvilsomt reddet mye av Intels omdømme i det siste året, for Intel har ikke hatt problemer med å levere løsninger for servere. Her har ikke etterspørselen sunket det siste året, snarere tvert i mot.

Er AMD sin løsning bedre?

Intel og AMD har helt forskjellige løsninger for håndtering av flere prosessorer. Mens Intel har en felles bus for alle prosessorene, som deler båndbredden, har det nye brikkesettet AMD-760 MP en helt separat bus mellom brikkesettet og hver prosessor.

Samtidig er dataraten vesentlig høyere, 266 MHz mot Intels 133 MHz på de raskeste systemene. Den totale overføringskapasiteten er derfor på 4,2 GB/sekund for AMD sitt 2-prosessorsystem, mens Intel må nøye seg med 1,064 GB/sekund fordelt på to prosessorer.

Denne arkitekturen er en arv fra DEC's Alpha-prosessor, som har kjørt i flerprosessorløsninger i lang tid. Mange utviklere hos AMD kommer fra DEC sitt utviklingsmiljø.

AMD bruker også DDR SDRAM, som har en raskere respons enn Rambus, som Intel har satset på det siste året. Derfor mener AMDs ingeniører at deres totalløsning også vil utnytte samspillet mellom komponentene i høyere grad enn hos Intel. En prosessor som kjører på 1,5 GHz uten å få servert data å jobbe med er like nyttig som en 500 hesters bilmotor som ruser. Den låter riktignok ikke like stilig...

Levering over nyttår?

Lanseringstidspunktet er ikke annonsert, men tidlig neste år er en kvalifisert gjetning fra mange insidere.

Det er også snakk om løsninger med fire prosessorer, og hastigheter på 1,5 GHz og høyere i løpet av samme tidsperiode.

Vi venter i spenning - en PC med to Athlon-prosessorer på 1,2 GHz (litt rimeligere enn 1,5), 512 MB DDR SDRAM og et ATA-100 RAID, er vår drømmePC for redigering av video og lyd.