DivX ikke godt nok for piratene

Bredbånd og andre høyhastighets innternettoppkoblinger har ført til at filmer finner veien til nettet før de er tilgjengelige på video her hjemme. Og nå er det SVCD-formatet som gjelder.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

DivX har så langt vært piratenes favorittformat for DVD-kopier. En spillefilm får normalt plass på én til to CDR-plater. Problemet med fDivX-formatet er at det foreløpig ikke finnes frittstående avspillere som kan lese DivX-plater. Dermed er du avhengig av en PC når du vil se filmene.

Kan spilles i stua

Men raskere internettoppkoblinger har ført til at piratene har fått øynene opp for et annet format, SVCD (Super VideoCD). I motsetning til DivX kan filmer i SVCD-formatet spilles av på de aller fleste stasjonære DVD-spillere i stua, og kvaliteten er som regel svært høy; tilnærmet DVD-kvalitet når filmene vises på en vanlig TV.

Ulempen med SVCD-formatet er at kompresjonen på langt nær er like høy som DivX. Det betyr at én spillefilm vanligvis må fordeles over 2-4 CDR-plater. Men dette skremmer tydeligvis ikke piratene. Flere og flere får tilgang til raske internettoppkoblinger, og en CDR-plate koster bare noen få kroner.

Å laste ned en film i SVCD-format går gjerne uansettt raskere enn det tar å spille av filmen, dersom du har høyhastighets tilkobling, for eksempel gjennom Bredbåndsfabrikken.

Nye kanaler for de ivrigste

For øyeblikket er det fildelingstjenesten Direct Connect som er mest populært blant de ivrigste DVD-piratene. Her må man normalt dele ut flere gigabytes med filer for å få innpass. På mange kanaler kreves også høyhastighets tilknytning, og Bredbåndsfabrikken (Bredbandsbolaget) er godt representert blant brukerne som er tilknyttet tjenesten.

Ringenes Herre, Shallow Hal og A.I. er eksempler på filmer som har ligget tilgjengelige på nettet i SVCD-formatet i lengre tid, på diverse fildelingstjenester som Kazaa, Edonkey2000 og nevnte Direct Connect. Ingen av dem tilgjengelige i videobutikken i skrivende stund.