Ditt første blogginlegg

Det er nå moroa begynner. Vi ser på hvordan vi endrer utseende på bloggen, oppretter nye brukere og skriver vårt første innlegg.

Vi ser på bildet av administrasjonsgrensesnittet en gang til:

Ditt første blogginlegg


På figuren er menylinja markert. De ulike menyvalgene er:

  • Skriv - Lar deg opprette en ny side eller et nytt innlegg. Du skriver nye innlegg via en visuell editor som gjør at du slipper å skrive HTML-koder. Du kan også sette kategorier på innleggene, velge å publisere dem frem i tid, laste opp bilder etc.
  • Rediger - Her kan du foreta endringer på allerede publisert materiale, opprette kategorier, døpe om kategorinavn, moderere kategorier etc.
  • Lenker - Lenker til venner, kjente og andre ressurser på nettet administrerer du via dette menyvalget.
  • Presentasjon - Her kan du velge themes, samt tilpasse gjeldende theme; det være seg tekststørrelser, farger, layout etc. Det siste forutsetter at du kan (eller har lyst til å fikle med) CSS.
  • Innstikk - Eller plug-ins som kanskje er en mer kjent betegnelse - det finnes også ulike innstikk å laste ned til Wordpress; alt fra kalendre til fotoalbum og backuprutiner. De administrerer du via denne menyen.
  • Brukere - Hvis dere er flere som blogger, eller dersom du ønsker at alle som kan kommentere skal være registrerte brukere, administrerer du brukere her. Du vil sannsynligvis opprette en personlig bruker til deg selv med mindre du har lyst til å hete "admin" når du blogger.
  • Innstillinger - Her kan du foreta en rekke justeringer på hvordan bloggen din skal oppføre seg. Dato- og tidsformat, regler for kommentarer, hvor mange innlegg som skal vises på hver side etc. Disse innstillingene er uavhengige av temaet du har valgt.
  • Import - Har du brukt en av de andre populære bloggetjenestene, kan du importere innlegg og kommentarer inn i Wordpress.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som er veldig greit med Wordpress, er at det finnes hundrevis, ja kanskje tusenvis av ulike themes - temapakker du installerer for å endre utseendet på bloggen din. I tillegg har du full kontroll over de ulike temaene, slik at du f.eks. kan bytte ut et bilde eller endre tekstfarge.

Ditt første blogginlegg


http://themes.wordpress.net finner du side opp og side ned med temaer. Du kan begrense dem ved å krysse av på venstresiden - vil du kun ha blå eller grønne temaer som er delt opp i to kolonner, krysser du av for det. Du kan også sortere søkeresultatene, f.eks. på antall downloads for å få de mest populære først. For hver av dem kan du trykke på "test run", så får du se hvordan det blir seende ut i praksis. Det finnes også flere ressurser - søk på "wordpress themes" på Google, så finner du f.eks. denne siden, der en blogger har samlet nesten 1.000 forskjellige themes.

Ditt første blogginlegg


Når du så finner ett du liker, laster du det ned. Zipfila pakkes opp på harddisken og overføres til webområdet ditt via SmartFTP. Pass på å legge temaet i sin egen katalog under wordpress/wp-content/themes. La du det riktig, kan du enkelt bytte tema ved å gå inn på 'presentasjon'-menyen og klikke på temaet. Prøv deretter å vise bloggen - voila!

Ditt første innlegg

Dette er lett - inn på skriv-menyen, skriv en tittel og et innhold. Egentlig kan du trykke publiser allerede, men det kan være greit for eksempel å ekspandere kategori-menyen på høyre side og gi innlegget en passende kategoribeskrivelse. Dersom du har opprettet en egen bruker til å blogge med, kan du velge at det er denne brukeren som skal stå som forfatter ved å ekspandere forfatter-menyen.

Et par kjappe tips:
For å lage en link, merker du orde(t/ne) som skal ha linken på seg og trykker på lenkeikonet som vist på figuren under.

Ditt første blogginlegg


Ditt første blogginlegg
Eksempel på tilpasset blogg
Eksempel på tilpasset blogg
Vis mer


Laste opp bilder gjør du ved å trykke "browse"-knappen i bildemodulen rett under der du skriver hovedinnlegget. Naviger deg frem til bildet og last opp. Det blir da liggende som en miniatyrutgave. Hvis du vil bruke bildet i sin fulle størrelse i blogginnlegget ditt, trykker du på venstre knapp for å få opp menyen, velger 'bruker originalen' på den første menylinja og trykker på 'send til redaktøren' (send to editor).
Da dukker den opp i blogginnlegget ditt, og du kan både flytte det og velge hvor det skal ligge på linja ved å bruke linejusteringsikonene på menylinja.

Når du er ferdig med innlegget, trykker du 'publiser'. Du kan også lagre det midlertidig ved å trykke 'lagre' - husk imidlertid at dersom du har valgt en annen bruker enn innlogget bruker som forfatter, vil du nå bli nødt til å logge inn denne brukeren for å fortsette på innlegget.

Det var det vi hadde tenkt til å gå igjennom i denne omgangen,
men vi tenkte å se på en bildegalleriløsning i samme gate i løpet av nærmeste fremtid. Hvis du lurer på noe, kan hjelpe andre eller bare vil supplere med informasjon, er du velkommen til å bruke debatten under.

[Ugjyldig objekt (debatt)]