Disse vil ta rotta på iPad

Konkurrentene vil gjøre alt de kan for at ikke Apple skal få kontroll over nok et marked.

«Men i motsetning til Apple ser det ikke ut til at noen av utfordrerne har konkrete lanseringsdatoer. Og det er som musikk i ørene for Apple... »


Apple's nye iPad er i butikkene om få uker (formodentlig), og markedet virker mer enn modent for en renessanse av de sjeldne: Gjenopplivingen av tablet-PC-en. La oss, inntil vi har fått et fornuftig navn på den nye produktkategorien, kalle den for nettbrett.

Disse brettene omtales gjerne som en mellomting mellom touch-telefoner og bærbare datamaskiner, og kontrolleres utelukkende med fingertuppene. De skal kunne brukes til nær sagt alt du i dag bruker en bærbar datamaskin til, inkludert avspilling av multimediainnhold, bildebehandling, kontoroppgaver og nettaktiviteter som surfing og deltakelse i sosiale og interaktive medier.

Les også: Hvem har bruk for iPad?

(Fortsetter under bildet)

SE HER JA: iPad er en tavle-pc med flertrykksskjerm som egner seg godt til poddkaster, nettprat, strømming og nettfletting av ulik art. Foto: Apple
SE HER JA: iPad er en tavle-pc med flertrykksskjerm som egner seg godt til poddkaster, nettprat, strømming og nettfletting av ulik art. Foto: Apple Vis mer


Her er Apples mye omtalte iPad. Den forventes i butikkene i april.

Papirløs fremtid - omsider?

Mange spår også at mediebrettene vil føre til at salget av ebøker vil eksplodere, og avis- og mediehus verden over har for alvor begynt å forberede seg på en fremtid uten papirbaserte aviser og magasiner.

HP Slate
HP Slate Vis mer


Sistnevnte ligger nok noen år fram i tid, vil mange mene, fordi det nye formatet foreløpig har for mange begrensninger. Apple iPad har for eksempel en 9,7-tommers skjerm, mens et utslått ukeblad måler omtrent 22 tommer.

Mange er dessuten kritiske til at Apple ikke vil inkludere støtte for Adobe Flash-formatet på iPad, som i skrivende stund er den desidert mest utbredte standarden for "levende" innhold på nettet, som videoer, animasjoner, spill og interaktive tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HP Slate - den største utfordreren?

Flash-støtte vil imidlertid ikke være noe problem for HP sitt mye omtalte multiberøringsfølsomme mediebrett Slate. Det vil nemlig kjøre Windows 7, og vil i utgangspunktet støtte alt av programmer og løsninger for Windows-plattformen. Også Slate skal ha innebygd 3G-modul, som enkelte iPad-versjoner.

I en video som Adobe har lagt ut på YouTube, demonstreres nettopp Flash på HP Slate:


Det store spørsmålet alle stiller seg er imidlertid når Slate vil være tilgjengelig. Det eneste vi foreløpig har fått høre er utsagn a la "later this year". Prisene skal ifølge ryktene ligge i samme leie som for iPad.

Oppsiktsvekkende fra Microsoft

Microsoft Courier er en annen spennende nyhet som tar bok- og magasinopplevelsen et skritt videre; den er nemlig foldbar.

Disse vil ta rotta på iPad


Microsoft Courage

De to skjermene er også multitrykkfølsomme, og de første konseptvideoene ser unektelig interessante ut:


Men Courier-lanseringen er litt "i det blå" foreløpig, men sjansene er store for at den vil skje i løpet av året, ifølge kilder som sitter nær Microsoft.

Nvidia og Android

Foruten disse to spennende utfordrerne jobber nær sagt alle PC-produsentene med sine alternativer. Mange av disse er basert på Nvidia Tegra 2-plattformen og bruker Googles Android-system i bunn, som for eksempel denne fra MSI:


Dell vil også være med på notene, og Dell Mini 5 ser også interessant ut - til tross for at skjermen bare måler 5 tommer:

Disse vil ta rotta på iPad


I videoen under demonstreres den av Dell-sjefen selv, Michael Dell:


Men i motsetning til Apple ser det ikke ut til at noen av utfordrerne har konkrete lanseringsdatoer. Og det er som musikk i ørene for Apple...

Les også: Her selger de iPad allerede