Disse programmene må du ha

Det som virkelig gjør det morsomt å være Ubuntu-bruker, er utvalget av gratisprogrammer. Det er enormt.

Vi har nå kommet til del tre i vår "Kom i gang med Ubuntu"-serie, og i dag skal vi se på hvilke programmer vi har valgt å installere i tillegg til dem som følger med i utgangspunktet.

Tidligere har vi fortalt deg 1) hvordan du installerer Ubuntu, og 2) hvilke tilpasninger du bør gjøre i etterkant.

Har det meste allerede

I motsetning til når du installerer Windows, kommer Ubuntu med mange av de programmene du trenger, ferdig installert, for eksempel en kontorsuite med blant annet tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy - OpenOffice.org. Nettleseren Firefox, grafikkprogrammet Gimp, chatteprogram for MSN, AOL, Yahoo! og andre meldingsnettverk, epostprogram, brenneprogram for CD/DVD, og mye mer.

Men i tillegg til dette har Ubuntu et eget Programvaresenter, som gir deg tilgang til et enormt bibliotek med alternative programmer du kan installere, uten at det koster deg en øre. Du finner den nederst på Startmenyen:

Disse programmene må du ha


Legg merke til at du kan søke etter programmer øverst til høyre. Her kan du skrive VLC. VLC er en multimedieavspiller for nær sagt alt av formater, og det er absolutt en av våre favorittprogrammer i såvel Ubuntu som på Mac og Windows. Trykk Installér-knappen, og etter noen sekunder vil du finne VLC på Startmenyen under "Lyd og bilde":

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse programmene må du ha


Et annet program vi også installerer raskt, er epostklienten Thunderbird. Den er utviklet av Mozilla, som også står bak Firefox, og etter vår mening fungerer den bedre enn epostprogrammet som alt er installert i Ubuntu. Skriv Thunderbird i søkefeltet, og trykk Installér-knappen. Thunderbird legger seg på startemnyen under "Internett":

Disse programmene må du ha


Et tredje program vi alltid installerer, er Wine. Wine er en slags emulator som gjør det mulig å kjøre Windows-programmer i Ubuntu. Vi har nemlig noen favorittprogrammer som ikke finnes i Linux-utgave, og da er Wine fin å ha. Ett av dem er musikkprogrammet Spotify.

Først skriver du Wine i søkefeltet, og installerer det.

Disse programmene må du ha


Deretter går du til Spotify.com, og klikker på nedlastingslenka for Windows-versjonen av programmet. Når du får spørsmål om hva du vil gjøre med filen, velger du å åpne den i Wine:

Disse programmene må du ha


Deretter følger du anvisningene på skjermen, og vips - så har du installert et Windows-program i Ubuntu:

Disse programmene må du ha


Ikke alle Windows-programmer fungerer like bra på denne måten, for å få en oversikt over hva som fungerer bra, mindre bra og ikke i det hele tatt, ta en titt på denne siden.

Legg for øvrig merke til det nye valget du har fått på startmenyen:

Disse programmene må du ha


Andre programmer du bør vurdere

Hvis du skal bruke Ubuntu på en stue-PC, kan vi absolutt anbefale XBMC - Xbox Media Center for Ubuntu:

Disse programmene må du ha


Denne finner du ikke uten videre i Programvaresenteret, men vi har forklart hvordan du får installert den i denne artikkelen.

Og hvis du er interessert i å rippe DVD-samlingen din, kommer du ikke utenom glimrende Handbrake:

Disse programmene må du ha


Det programmet, og hvordan du installerer det kan du lese mer om denne artikkelen.

Neste gang: Nettverk

Hvordan får du Ubuntu til å snakke sammen med Windows-PC-ene i nettverket ditt? Det skal du få svar på i del 4!

Les også:
Kom i gang med Ubuntu -> del 1
Kom i gang med Ubuntu -> del 2

Har du forslag til morsomme og nyttige programmer til Ubuntu? Bruk debattfeltet under, og fortell andre lesere om dem!