DYR I DRIFT: Senioringeniør Hans Rønningen og kollegaene hos Ibas kan redde gamle minner på harddisken din, men de vet å ta seg betalt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DYR I DRIFT: Senioringeniør Hans Rønningen og kollegaene hos Ibas kan redde gamle minner på harddisken din, men de vet å ta seg betalt. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Disse kan redde ødelagte harddisker

Datarekonstruksjon etter harddisk-krasj kan bli dyrt. Slik får du det billigst.

Et harddisk-krasj kan være enten "logisk" eller fysisk. Logiske krasj skyldes feil i diskens "programvare", for eksempel på grunn av ondsinnede programmer eller feil i Windows.

Logiske krasj kan du i teorien fikse selv med riktig programvare. Men som vi har skrevet: Om disken inneholder svært verdifull data, advarer ingeniører mot dette, da du risikerer å gjøre skaden større.

Fysiske krasj kan være vanskelig, ofte umulig, å fikse selv. Og enda mer risikabelt. Vi har allerede fortalt deg hvorfor disse feilene oppstår, og som oftest er det uvøren bruk i en eller annen form som er synderen.

Så uansett årsak: Er disken verdifull for deg, bør du vurdere å levere den inn til profesjonelle. Det finnes en rekke små aktører som tilbyr datarekonstruksjon, men felles for disse er det at de kun tar seg av logiske feil. Dermed risikerer du å sitte igjen med regning for en analyse som bare har påvist at de ikke kan hjelpe deg.

Og vi sitter dermed igjen med tre aktører i Norge som kan hjelpe deg nærmest uansett hva som feiler disken din.

STØRST: Ibas er den største aktøren innen datarekonstruksjon. Men ikke nødvendigvis den billigste.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STØRST: Ibas er den største aktøren innen datarekonstruksjon. Men ikke nødvendigvis den billigste. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Ibas

Analyse: 1.290 kroner (må også betales om disken ikke kan rekonstrueres)
Rekonstruksjon, inkludert analyse: 7.990 kroner for Windows-disker, 9.990 kroner for Mac-disker og 7.990 kroner for minnekort eller minnepinner. Ekstern harddisk eller minnepinne for å få dataen tilsendt kommer i tillegg, typisk rundt 1.000 kroner. Kan bli dyrere om skaden er større enn normalt.
Nettside: ibas.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er nordens største aktør på datarekonstruksjon, og har hovedkvarter i Kongsvinger. 40 prosent av sakene deres gjøres for privatpersoner, og andelen bare øker.

Man sender først disken til en analyse, hvor ingeniørene ser hva som kan reddes. Kunden får deretter en rapport hvor man får beskjed om hva som rekonstrueres, og vil man gå videre, får man dataen tilsendt på et lagringsmedium. Om man ikke ønsker rekonstruksjon, må man likevel betale 1.290 kroner for analysen.

PRESSER PRISER: Ahlberg data er en svensk aktør som har slått seg ned i Norge for å presse Ibas på pris.  Foto: Ahlberg data
PRESSER PRISER: Ahlberg data er en svensk aktør som har slått seg ned i Norge for å presse Ibas på pris. Foto: Ahlberg data Vis mer


Ahlberg data

Analyse: 1.000 kroner
Rekonstruksjon, inkludert analyse: Fra 4.000, maks 9.900 kroner, for både Mac- og Windows-disker. Fra 1.200, maks 6.000 kroner, for minnekort og minnepinner. Ekstern harddisk eller minnepinne for å få dataen tilsendt kommer i tillegg.
Nettside: ahlbergdata.no

"Rekonstruksjon til halv pris" kalte Computerworld Ahlberg Data da svenskene slo seg til i Norge i 2006. Tanken var å utkonkurrere Ibas på privatmarkedet med lavere priser.

Ifølge deres nettsider kan totalprisen ligge under 4.000 kroner, men de åpner samtidig for at jobben kan koste over 10.000 kroner. Analyseprisen er uansett noe billigere enn Ibas sin.

Når uhellet er ute kan du redde deg selv med god backup – denne boksen fikser biffen!

"ETT AV TO": Reconsult Dataredning hevder på nettsidne sine at de "et av to firmaer som leverer profesjonell dataredning i Norge". Det er nok ikke Ahlberg data helt enig i.  Foto: Reconsult.no
"ETT AV TO": Reconsult Dataredning hevder på nettsidne sine at de "et av to firmaer som leverer profesjonell dataredning i Norge". Det er nok ikke Ahlberg data helt enig i. Foto: Reconsult.no Vis mer


Reconsult Dataredning

Analyse: Gratis
Rekonstruksjon: Ikke oppgitt
Nettside: reconsult.no

"Nyetablerte ReConsult i Oslo vil bryte det de oppfatter som «Ibas-monopolet» på dataredning" skrev våre kolleger i Digi da det norske selskapet ble en realitet i 2007. De lovet da en pris på 3.290 kroner for logiske feil, og maks 9.000 kroner for fysiske feil. Nå oppgir ikke selskapet priser, men etter det vi kjenner til ligger det på 4.500 kroner for logiske feil, og 8.500 kroner for fysiske.

Og da analysen er gratis, tar du ikke store risikoen om du vil prøve selskapet.

KREVER IKKE RENROM: Her sitter senioringeniør Arne Brenden med logisk datarekonstruksjon hos Ibas. Dette krever ikke renrom, og derfor er det flere aktører som gjør dette. Billigere er det også.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KREVER IKKE RENROM: Her sitter senioringeniør Arne Brenden med logisk datarekonstruksjon hos Ibas. Dette krever ikke renrom, og derfor er det flere aktører som gjør dette. Billigere er det også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Gratis analyse først

Som dere ser: Datarekonstruksjon er kostbare greier. Selv bare analyse kan bli dyrt, da mye av jobben faktisk gjøres allerede i denne fasen.

Noen skiller ikke mellom pris på retting av logiske og fysiske feil. Men mange små selskaper kan kun rette logiske feil, og disse er som oftest langt billigere enn de "tyngre" aktørene. Selskaper som Ibas må nemlig ha laboratorier, renrom og avansert utstyr parat for å kunne håndtere de fysiske skadene.

Et triks er derfor å få en gratis analyse for å sjekke om feilen er fysisk eller logisk. Et alternativ er Reconsult, et annet er faktisk Elkjøp. Enkelte butikker kan ta i mot lagringsmedier for å forsøke logisk datarekonstruksjon, og kan ikke butikken hjelpe deg, trenger du ikke betale noe for analysen. Og har en slik analyse påvist logisk skade, kan du bruke en mindre aktør for å fikse biffen, for eksempel Elkjøp som tar 1.290 kroner for en disk, eller en lokal aktør.

Et annet triks er å sjekke med forsikringsselskapet ditt. Noen typer forsikring dekker nemlig datahavari, og lar deg dermed slippe unna hele regningen. Billigere blir det ikke.

Sikkerhetskopiering på nettet har mange fordeler – og nå har vi en norsk aktør