DisplayPort - den viktige skjermutgangen

Koble PC-en til en stor skjerm med 4K-oppløsning? Da er DisplayPort ofte det aller beste valget.

<B>FØRSTEVALGET</B>: DisplayPort er den optimale kontakten for deg som ønsker å koble PC-en din til en 4K-skjerm Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FØRSTEVALGET: DisplayPort er den optimale kontakten for deg som ønsker å koble PC-en din til en 4K-skjerm Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lenge siden salget av bærbare PC-er passerte stasjonære, men når det gjelder ergonomi og multitasking, er det fortsatt ingenting som slår en stor skjerm, eksternt tastatur og mus.

Og stadig flere lar seg lokke av skjermer med såkalt 4K-oppløsning, også kjent som UHD eller UltraHD. I tillegg benytter mange muligheten til å koble PC-en til TV. Her er også 4K i ferd med å bli vanlig i nær sagt alle prisklasser.

Felles for både 4K-TV-ene og 4K-PC-skjermene er at de har et bilde bestående av rundt 8,2 millioner bildepunkter (piksler), fire ganger mer enn en vanlig skjerm med full HD-oppløsning.

Les også: Ny PC? Da bør du se etter den nye USB-porten

Helst 60 oppfriskninger i sekundet

I praksis må PC-en derfor sørge for å mate 4K-skjermen med inntil fire ganger større datamengde. Ikke nok med det, den bør gjøre det i stort tempo, aller helst med 60 oppfriskninger av skjermbildet per sekund, også kjent som 60Hz. Slikt stiller naturlig nok store krav til maskinvaren.

En så rask oppfriskning av bildet sørger nemlig for at øyet oppfatter alle bevegelser i skjermbildet som jevne og flytende, for eksempel når du rører musepekeren, flytter et vindu eller benytter animerte overganger i PowerPoint.

Derfor er ikke HDMI førstevalget

Nær sagt alle PC-er og grafikkort som er solgt de siste årene, er utstyrt med HDMI-skjermutgang. De siste to-tre årene har de fleste også blitt 4K-kompatible. Det er imidlertid slett ikke sikkert utgangen er optimalisert for en slik oppløsning. Faktisk er det stor sannsynlighet for at den ikke er det.

HDMI-porten er mest vanlig. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
HDMI-porten er mest vanlig. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Problemet med HDMI-utganger er nemlig at de normalt kun støtter HDMI 1.4-spesifikasjonene, noe som betyr at utgangen kun klarer 30 oppfriskninger pr sekund i 4K-oppløsning (30Hz). Dette gjør seg utslag i at raske bevegelser på skjermen kan oppfattes som hakkende. Aller størst problem er dette for deg som liker å bruke PC-en til spilling, der hakking som kjent gir en langt dårlige opplevelse enn ved jevn flyt.

60 Hz gir god flyt i animasjoner og spill. Foto: Brynjulf Blix
60 Hz gir god flyt i animasjoner og spill. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Spillefilmer er imidlertid ikke noe problem i 30Hz, siden opptakene sjelden består av mer enn 24-29,97 bilder pr sekund, og benytter bevegelsesuskarphet (motion blur) for å skape flytende bevegelser. Denne uskarpheten finnes ikke i datagenererte animasjoner, for eksempel spill.

Bevegelsesuskarphet får filmen til å framstå som flytende, til tross for at den kun består av 24-29,97 bilder pr sekund.
Bevegelsesuskarphet får filmen til å framstå som flytende, til tross for at den kun består av 24-29,97 bilder pr sekund. Vis mer


Oppfriskningsbegrensningene ble imidlertid fikset med HDMI 2.0-spesifikasjonene i 2013, men foreløpig er det lite utstyr som støtter dem. Og om du skulle være så heldig å ha en PC med HDMI 2.0-utgang, er det slett ikke sikkert 4K-skjermen har HDMI 2.0-inngang. For å gjøre det hele enda litt mer komplisert, må også kabelen være i stand til å håndtere så store datahastigheter, noe som heller ikke er en selvfølge.

DisplayPort er førstevalget

Inntil videre er det en annen skjermutgang som er et langt tryggere valg for deg som ønsker 60Hz oppfriskning i 4K-oppløsning. Denne heter DisplayPort, og har eksistert mye lenger enn HDMI 2.0. Versjon 1.2, som støtter 60Hz i 4K, har vært på markedet i rundt 5 år allerede.

Porten kan minne litt om HDMI, men er litt større. Den merkes dessuten ofte med dette symbolet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Porten kan minne litt om HDMI, men er litt større. Den merkes dessuten ofte med dette symbolet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


De fleste 4K-skjermene på markedet har DisplayPort 1.2-inngang. Dessverre er ikke DisplayPort like vanlig å finne på PC-er som HDMI, i hvert fall ikke på bærbare PC-er (med unntak av Mac-er). Derimot har svært mange av mini-PC-ene vi har testet de siste par årene har den, og den er heller ikke uvanlig på større stasjonære PC-er.

Har du stasjonær PC kan du uansett bytte grafikkort, og da får du kort med DisplayPort 1.2-utgang for noen hundrelapper.

DisplayPort kommer i forskjellige utforminger. På denne mini-PC-en har produsenten Shuttle benyttet en mini-DisplayPort. En tredje variant er micro-DisplayPort. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
DisplayPort kommer i forskjellige utforminger. På denne mini-PC-en har produsenten Shuttle benyttet en mini-DisplayPort. En tredje variant er micro-DisplayPort. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Hva med fremtiden?

Det kan være vanskelig å holde styr på alle de forskjellige standardene for skjermtilkoblinger. Dette kan det heldigvis snart bli en slutt på. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Les også:
DinSide tester 4K-skjermer
DinSide tester 4K-TV-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer