Disk-vri på MacBook Pro

Hva gjør du når interndisken på MacBook Pro blir treg og liten? Vi har sjekket alternativer.

Publisert
Sist oppdatert

MacBook Pro er en elegant, kraftig og fleksibel bærbar, synes mange. Vi er langt på vei enige i det, men noe er det alltid å sette fingeren på. Særlig når man har brukt den en stund og den begynner å bli fylt opp.

En tungtveiende grunn til at mange velger MacBook Pro er Apples programvare for kreative sysler. De som jobber med bilder, video og musikk har tre kraftige verktøy tilgjengelige fra Apple, og da er det ikke iLife vi har i tankene. Vi snakker om Aperture, FinalCut Pro og Logic Studio, og da melder behovet for større lagringplass seg svært fort.

Hvilke alternativer har du?

Kjøper du en MacBook Pro i dag har du noen valgmuligheter ved bestilling. Den interne disken kan du velge i 5400 RPM-utgaver på 120 (bare i den rimeligste 15-tommeren) eller 160 GB, 7200 RPM 160 GB eller 4200 RPM på 200 GB (250 GB på 17-tommeren).

Vil du av en eller annen grunn bytte den interne disken så er ikke det akkurat enkelt. Det krever at du nærmest demonterer hele maskinen (Her kan du se hvordan det gjøres).

Alternativet er da ekstern disk, og da har vi straks flere muligheter.

Disk-vri på MacBook Pro


Hva slags tilkobling?

MacBook Pro kommer med 2 USB-porter og 2 FireWire, hvor den ene er 800-utgaven. Det er denne siste, raske utgaven som er beregnet på en rask ekstern disk-løsning og det finnes en del å velge mellom.

Vi har tidligere testet FireWire 800 på PC og sammenlighet med eSATA. Testen finner du her. Men MacBook Pro har jo ikke tilkobling for eSATA? Ikke innebygd, men det finnes tilleggskort.

MacBook Pro, i likhet med andre moderne bærbare, er utstyrt med en plass for ExpressCard. Dette er PCI Express for ekstern bruk, og altså like rask som internbussen i en stasjonær maskin. (ExpressCard har også støtte for USB i samme kontakt, men det er en annen historie).

Disk-vri på MacBook Pro


Disk-vri på MacBook Pro


For tilkobling til ekstern disker er eSATA det raskeste og rimeligste du får, og det finnes flere ExpressCard løsninger for eSATA. Det rimeligste vi har sett kommer fra Sunsway/ST Lab og koster 295 kroner. Det har bare en port og heller ikke Mac-driver. Et kort med 2 eSATA porter fra Sonnet koster 1440 kroner og har drivere både til Mac og PC, men det var litt dyrt. Vi fant enda et kort fra Addonics og her var prisen ca 550 kroner. Det fulgte ikke med Mac-drivere til dette kortet, men de lå på nettsiden til Addonics klare til nedlasting.

Oppstartsdisk eller lagringsdisk?

På Mac har det alltid vært enkelt å velge hvilken disk man vil starte maskinen fra. Du velger Startup Disk og det er i grunnen det hele. Alternativt kan du holde noen taster (på OS X har det blitt Option-tasten) nede under oppstart og velge oppstartsdisk.

Da er det et relevant alternativ for mange å ha en spesialisert ekstern oppstartsdisk, hvor du har operativsystem og de programmene du trenger. Bruker du f.eks. Mac'en til musikk kan du ha et slankt operativsystem og lydbiblioteket på en alternativ oppstartsdisk, og en annen ekstern disk til hardiskopptak. Da trenger du ikke bruke den interne disken i det hele tatt, den kan være tilrettelagt for bruk på farten, med litt av hvert av programvare for alle mulige oppgaver bortsett fra de tunge og plasskrevende.

Da vi installerte den nyeste versjonen av Logic Studio, hadde vi rett og slett ikke råd til å sette av 37 GB plass på den interne disken til hele lydbiblioteket...

En strek i regningen

For å lage en OS X oppstartsdisk på en Mac må disken formateres og partisjoneres før du kan installere OS X. Det er en grei sak, bare man vet hvordan det skal gjøres.

Men eSATA kortet krever en driver, og denne må lastes inn av operativsystemet. Dermed dukker ikke disken koblet til eSATA-kortet opp som alternativ for installasjon av OS X.

Det gjør derimot disken som er koblet til FireWire 800, så da er problemet løst for vår del, siden vi har begge diskene.

Da ble FireWire-disken alternativ oppstartsdisk, mens eSATA disken har blitt lagringsdisk. Forskjellen i ytelse er ikke dramatisk stor.

Hvor raske er de eksterne diskene på Mac'en?

Vi sjekket med Xbench og fikk følgende interessante resultater:

Disk-vri på MacBook Pro


eSATA er overlegen når det overføres filer i større blokker, ellers er ikke forskjellene så dramatiske.

For store mediafiler er det alltid snakk om store blokker; derfor vil de ekstrerne diskene gi vesentlig bedre ytelse enn den interne disken. Med en interndisk på 7200 RPM vil selvfølgelig forskjellen i ytelse være mindre, men da er det kapasiteten som blir flaskehalsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer