DirectX 8 – bør du oppgradere?

Den nye versjonen av programmeringsgrensesnittet til Microsoft er nå tilgjengelig. Vi har gjennomført noen tester for å sjekke om ytelsen har forandret seg…

DirectX er i korte trekk et grensesnitt som gjør kommunikasjonen mellom maskinvaren og programvaren enklere. Utviklere av spill og andre programmer slipper å ta hensyn til diverse konfigurasjoner av maskinvare – det eneste som trengs er programvare og utstyr som er kompatibelt med DirectX, og dette innebærer grafikk, lyd, kommunikasjon og flerspillerfunksjonalitet.
DirectX fulgte med Windows 95, og var til å begynne med svært lite populært blant utviklerne – men tidene forandrer seg, og grensesnittet er nå blitt en standard for utvikling av 3D-applikasjoner, sammen med OpenGL.

Lite forskjell

DirectX 8-pakken består av en nedlastbar fil på ca. 10 MB, som automatisk legger seg over den tidligere installasjonen av grensesnittet. Du trenger ikke foreta noen konfigurasjoner selv.
Direct3D-delen av DirectX tar seg av 3D-akselerasjonen i spill, og det er her du vil finne de mest merkbare – Microsoft har tatt med flere nye teknologier som øker realismenivået og bildekvaliteten. Problemet er bare at det foreløpig ikke finnes spill som utnytter disse funksjonene, og derfor blir det umulig å få testet dem.
Vi måtte derfor nøye oss med eksisterende programmer, og kjørte noen tester med 3DMark 2000. Vi brukte en Windows ME-utstyrt PC med en 733 MHz Pentium III-prosessor og et GeForce 2 Ultra-basert skjermkort med Detonator 3-drivere (versjon 6,31).
Konklusjonen er at du vinner ingenting på å oppgradere akkurat nå. Forskjellene mellom DirectX 7 og 8 er minimale: I 1280x1024x32-oppløsning fikk vi 4047 poeng med DX7, og 4039 poeng med DX8. I den krevende 1600x1200x32-oppløsningen fikk vi 3073 poeng men den gamle versjonen av DirectX, og 3096 med versjon 8. Dette er helt ubetydelige forskjeller som er umulig å legge merke til under vanlig bruk.
Vi prøvde også en rekke andre spill uten å legge merke til kompatibilitets- eller ytelsesproblemer.
Det er viktig å legge til at 6,31-driverne til NVIDIA ikke er optimalisert for DirectX 8. Det er imidlertid 7,17-driverne, som er tilgjengelig flere steder på nettet. Disse er likevel ikke offisielle utgaver, og ryktene sier at ytelsen er ganske dårlig. Vi venter derfor på en offisiell utgave av 7-driverne og kommer tilbake med en test av disse så snart som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stabilt nok?

Vi har sett noen rapporter om at DirectX 8 forårsaker en god del ustabilitet. Dette har vi imidlertid ikke opplevd selv, tvert imot har alt gått meget glatt, i alle fall når det gjelder spilling. Vi kommer selvsagt til å følge nøye med på hvordan programmene fungerer fremover. Får du problemer med DX8, finnes det et program som avinstallerer grensesnittet – dette programmet kan du laste ned her.
Vi vil påstå at du ikke kommer til å oppleve noen merkbare forbedringer hvis du laster ned DirectX 8. Men dette gjelder kun for dagens programmer – snart vil DX8-optimaliserte spill begynne å dukke opp, og da vil det være nødvendig med en oppgradering. Derfor skader det ikke å laste ned DirectX 8 allerede i dag – det tar ikke lang tid, koster ingenting og vil før eller senere være en nødvendighet.