DirectX 7 klar for nedlasting

Den siste versjonen av Microsofts programmeringsgrensesnitt DirectX er endelig sluppet, og inneholder flere nyheter og forbedringer når det gjelder ulike typer multimedia. Her er oversikten over hva som er nytt.

DirectX er et grensesnitt (API) som gjør kommunikasjonen mellom programvare og maskinvare enklere. Dette grensesnittet fra Microsoft har tidligere vært utskjelt for ustabilitet, men de seneste versjonene har satt standard for utvikling av blant annet 3D-spill.

Nå er den sjuende utgaven gjort tilgjengelig, og det er først og fremst underholdningsaspektet som har fått et løft. Arkitekturen er ikke revolusjonerende ny, men bygger på 6.1-versjonen av DirectX. Målet er, ifølge Microsoft, å gjøre spillutviklingen mer morsom og mindre krevende, og gjøre det unødvendig å bekymre seg for hva slags maskinvare man utvikler for.

Mange grafikknyheter

Den kanskje mest oppsiktsvekkende nyheten, er støtte for maskinvarebasert ”Transform & Lightning”-teknologi (T&L). Nå er altså programvarestøtten for dette på plass, og vi venter på de første grafikkortene som benytter seg av teknologien (NVIDIAs GeForce og S3s Savage 2000). T&L frigjør datamaskinens hovedprosessor ved å overføre de mest kompliserte geometri-kalkulasjonene til grafikkbrikken. Dermed kan CPUen arbeide med andre deler av spillet som f.eks. kunstig intelligens. Resultatet er betydelig mer realisme, både når det gjelder grafikk og spillbarhet.

I tillegg har DirectX 7 støtte for en ny mapping-teknologi, som tillater visuelle effekter som speilbilder eller gjennomsiktige overflater, med mer realisme enn før.

En annen fordel er at spill utviklet spesielt for DirectX 7 er omtrent 20% raskere enn under 6.1-versjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere forbedringer

Lydeffektene har også blitt forbedret, takket være nye algoritmer for 3D-lyd. Også maskinvareakselerasjon for DirectMusic-grensesnittet er tatt med. Også her er realisme stikkordet, med vekt på 3D-lyd og lignende teknologier. Men komponistene er ikke glemt, og utviklerne har nå bedre kontroll over lydprosessering for musikk.

En annen nyhet er at støtte for utvikling med Microsoft Visual Basic nå er tatt med, og det åpner for nye muligheter for utviklere som ønsker et alternativ til programmeringsspråket C++.

DirectDraw, DirectInput og DirectPlay har også fått oppjusteringer og mindre forandringer.

DirectX 7 kan lastes ned gratis fra denne adressen.