DinSide Testlab Pentium II 450

Mange bygger sin egen PC, og det er ikke så komplisert som du kanskje tror. Fordelen er at du får akkurat den maskin du trenger, siden du fritt kan velge komponenter. Vi har nettopp bygd enda en PC - og kjørt den gjennom våre vanlige tester.

DinSide Testlab Pentium II 450
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Den første PCen som ble bygget på DinSides testlab var i den rimelige prisklassen, med prosessoren Celeron 300A og hovedkort fra Abit. Dette er en populær kombinasjon for selvbyggere siden det er så lett å endre innstillingene.

LES OGSÅ:

Denne gangen har vi vært både mer konservative og mer ambisiøse i valg av komponenter –mest mulig kommer fra Intel og, vi har brukt den hittil raskeste Pentium II-prosessoren på 450 MHz.

Bit for bit..
Hovedkortet er fra Intel, den siste versjonen av typen Seattle - SE440BX-2 og er naturlig nok i ATX-format. Det har én AGP-, fire PCI- og to ISA-kortplasser. En PCI/ISA-plass deler brakett, som er vanlig på alle nye hovedkort. Det er også to USB-kontakter, to serieporter og en parallellport.

Kortet har Intels BX brikkesett, og støtter både Celeron og Pentium II i alle standardiserte hastigheter. Vi valgte å kjøpe Pentium II-prosessoren i såkalt ”Boxed” utgave, som innebærer fin emballasje, kjølefinne, vifte og utvidet garanti. Denne varianten koster bare litt mer enn den såkalte ”bulk”-versjonen, som leveres ”naken” i et plastetui.

Bulk-versjonen er beregnet på virksomheter som bygger store serier av PCer, mens Boxed-versjonen er beregnet på de mindre produsentene og selvbyggerne.

Vi satte inn en 128 MB SDRAM etter spesifikasjonen PC-100, som er nødvendig for denne kombinasjonen av hovedkort og prosessor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harddisk og CD-ROM valgte vi ut fra testresultatene hos DinSide, og valgte to enheter som kom nesten på topp i testene – Quantum Fireball EL 10,2 GB og Nec CDR-1900A.

Intel Express 3D ble valgt som skjermkort, Intel EtherExpress Pro/100+ tar seg av nettverkskommunikasjonen og et SoundBlaster Live! Value sørger for lyden. Også denne maskinen bor i et midi-tårn fra Enlight, og vi fant heller ingen grunn til å velge annet enn Microsoft mus med hjul og Keytronic tastatur.

Lett å sette sammen
Selve byggingen av maskinen tok under en halvtime. Det er ikke mange skruene som skal på plass, og alle delene passet selvfølgelig perfekt sammen. Det er jo snakk om svært standardiserte komponenter.

Å formatere harddisken og installere Windows tar vesentlig lengre tid. Her behøver du selvfølgelig ikke sitte og se på hele tiden, men første gangen vil du jo gjerne sjekke at alt går som det skal.

Vi opplevde ingen problemer, alt gikk helt etter planen. Intel leverer en glimrende brukerveiledning med hovedkortet, og brytere og koblingsbøyler, er det nesten idiotsikkert å få PCen opp og kjøre.

Ikke for overklokking
Intel tilbyr ikke noen muligheter for å tukle med innstillingene på hovedkortet, i sterk motsetning til Abit BH6. Slik som kortet leveres, detekteres både busshastigheten og multiplikasjonsfaktoren til prosessoren. Dermed behøver du ikke gjøre noe som helst for at systemet skal starte opp i en gyldig konfigurasjon.

Det finnes en mulighet for å overstyre automatikken, men ikke i vesentlig grad. Hvis du vil eksperimentere med maskinen, velger du ikke et hovedkort fra Intel, men velger heller for eksempel Abit eller Asus.

Konklusjon

Denne maskinen er tenkt hovedsakelig som en kraftig kontormaskin. Den vil bli brukt til svært allsidige oppgaver, og vil stort sett være fullastet med programmer som kjører samtidig. Rask uttegning av nettsider er også svært viktig. I tillegg skal den kunne spille av multimedia og kjøre et spill i ny og ne.

Vi er fornøyd med maskinen, og prisen er selvfølgelig også en faktor. Hvis vi skal konfigurere en maskin som er merkbart raskere, snakker vi om en arbeidsstasjon med spesialkomponenter. Da kommer vi opp i et prisleie som ligger to til fire ganger høyere, og det var ikke aktuelt i denne omgang.