Denne listen viser en oversikt over hvilke Facebook-brukere Facebook mener du er mest interessert i.
Denne listen viser en oversikt over hvilke Facebook-brukere Facebook mener du er mest interessert i.Vis mer

Dine beste Facebook-venner?

Interessant "hack" ser ut til også å avsløre hvem som ser på profilen din.

«Den hemmelige stalkingen din er kanskje ikke så hemmelig allikevel.»Det er ingen hemmelighet at Facebook har nokså intrikate metoder for å beregne hvilke av vennene dine du har mest med å gjøre.

Dette påvirker blant annet hvilke statusoppdateringer du får servert i nyhetsstrømmen og hvilke navn som dukker opp først når du begynner å skrive i søkefeltet.

Elementene er mange - hvem du sender flest meldinger til, hvilke profiler du ser mest på, hvilke statusoppdateringer du liker, hvem du har blitt venner med nylig og andre ting. Systemet kalles for EdgeRank og ble blant annet presentert på f8-konferansen i fjor. Kort og godt gjør alle disse interaksjonene at Facebook lager en slags poengskala for hver av vennene dine, der de med lavest poeng er de Facebook tror du har størst interesse av å vite om eller søke etter.

Interessant funn i søkealgoritmen

Skaperne av nettjenesten raunk snublet imidlertid over noe interessant forleden dag. Da de skulle prøve å finne ut hvordan de kunne få søket sitt til å bli enda kjappere, prøvde de å finne ut hvordan Facebook fikk sitt søkefelt til å oppdatere seg så raskt, siden deres egne metoder ikke en gang var i nærheten av like raskt.

Da fant de ut at Facebook har en egen kildefil som inneholder navnene på de Facebook mener det er mest sannsynlig at du vil søke etter. Prøver du å skrive én bokstav i søkefeltet på Facebook, vil listen under søkefeltet inneholde navn med denne bokstaven, sortert etter hvilken score Facebook har beregnet, og derfor vil det være de du interagerer mest med, de du nylig har blitt venner med osv. som ligger på toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dine beste Facebook-venner?


Dermed lagde de en bookmarklet (et bokmerke som aktiverer en funksjon på nettsiden du surfer på), som alle kan prøve. Den finner du hos thekeesh.com og dras til bokmerkeraden i nettleseren. Når du har gjort det, åpner du Facebook og trykker på bokmerket, hvorpå du får servert Facebooks venneranking som en liste – med poengsummen ved siden av hvert navn.

For å få det til å fungere, kreves det at du deaktiverer krysset for "sikker oppkobling" under kontoinnstillinger=>sikkerhet; et kryss vi anbefaler deg å ha aktivt. Merk også at bokmerket utfører funksjoner fra en tredjepart, og at du gjør dette på eget ansvar.

Kan man se hvem som har sett profilen sin?

En kjapp undersøkelse i DinSide-redaksjonen viser imidlertid at det også er navn i denne listen som man ikke har hørt om før. Det ser ikke ut til at de står der fordi man har mange felles venner heller, og kanskje er derfor forklaringen enkel: De har sett på din profil.

Det blir litt spekulasjoner, men eksempelvis finner jeg moren til ei jeg gikk i klasse med på ungdomsskolen i min liste, og jeg er helt sikker på at jeg aldri har sett på hennes profil. Datteren hennes er også vår eneste felles venn, men jeg har kommentert på hennes statusoppdateringer fra tid til annen, og det er derfor ikke usannsynlig at moren hennes har sett på min profil. Et annet eksempel er at en av kollegene til ei studievenninne (som jeg heller aldri har sett profilen til) også dukker opp i listen.

SAMLESIDE:

Facebook

Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under hvis du prøver dette bokmerket. Ser listen ut til å stemme med hvem du har mest med å gjøre på Facebook, som du nylig har interagert med, eller blitt venner med? Finner du navn på listen du vet du ikke har sett profilen til, men der det ikke er helt usannsynlig at profilsjekkingen kan ha gått andre veien? Kanskje er det til og med noen som havner høyt på listen fra sistnevnte gruppe, og har du guts til å spørre om de har sett mye på profilen din, kan vi kanskje komme til bunns i dette i fellesskap.

I så fall er det til en viss grad mulig å finne ut hvem som har sett på profilen din.

Eller sagt på en litt kjipere måte: Den hemmelige stalkingen din er kanskje ikke så hemmelig allikevel.