Din neste PC-skjerm?

Skal du kjøpe PC-skjerm - les dette!

Selv om svært mange kjøper bærbar PC, så er det mange av disse som etter hvert går lei av den lille skjermen og kobler maskinen til en større skjerm når de skal bruke PC-en til noe mer enn å sjekke mail og Facebook. To skjermer er jo langt mer behagelig å bruke enn bare én.

Hvilken skjermstørrelse?

Men det er ikke likegyldig hva slags skjerm du kjøper, selv om bransjen har langt flere gode tilbud for visse typer skjermer. De du finner klart flest av er skjermer med TN-panel og full HD-oppløsning på 1920 x 1080. De kommer i 21 til 27 tommers størrelse, og de fleste ligger i et prisleie mellom en tusenlapp og et par tusen.

Ser vi på Komplett.no sitt utvalg er det 43 skjermer med denne oppløsningen, og 19 skjermer med 1920 x 1200 som er det de mer kresne velger. Disse skjermene er også dyrere. Hos PS.no finner vi bare 5 skjermer i 1920x1200 og rundt 50 med 1920x1080. Tilsvarende finner vi hos NetShop, Amentio, Elkjøp og alle de andre.

Les også: Dyr eller billig LCD - ser du forskjellen

Det bør ikke komme som noen overraskelse at det er skjermer med 1920x1080 som er billigst, de billigste blant disse koster halvparten av den billigste på 1920x1200. Men du får også skjermer på 1920x1080 et godt stykke opp i pris, hvis skjermen har spesielle kvaliteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva betaler du for?

I hovedsak er det tre ting du betaler for: LCD-panelet, konstruksjonen og elektronikken.

LCD-panelet er den viktigste komponenten, og som regel den dyreste av de tre. Brukes det et relativt lite og billig panel er det et godt utgangspunkt for et billig produkt.

Konstruksjonen kan gjøres enkel, uten justeringsmuligheter i høyden, ingen dreining og rotasjon. Forholdet mellom plast og metall betyr også mye for prisen.

Skal du ha en skjerm med avanserte muligheter som bilde-i-bilde, mange innganger, forsterker til innebygde høyttalere, USB hub osv. trengs det mer avansert elektronikk og prisen øker.

Den billigste skjermen får du med et enkelt panel, en enkel plastkonstruksjon og ingen ekstra finesser og egenskaper.

Det nye panelet

I flere år har nå TN-panelet blitt brukt i svært mange skjermtyper. Den viktigste årsaken er at det er billig. Alternativet har vært IPS-panel, men det har vært vesentlig dyrere, og bare noe vi har funnet i langt mer avanserte skjermer.

Men på CES-messa i 2009 viste LG nye skjermer med en ny variant av IPS-panel. Man hadde klart å orientere elementene i bildepunktene, selve LCD-cellene, litt annerledes og fått endret plassering og størrelse på transistorer og ledere som styrer åpningene. Dermed ble det større lysgjennomgang., og man kunne bruke mindre kraftig og rimeligere bakgrunnsbelysning.

Din neste PC-skjerm?


Disse panelene kalles e-IPS og har de viktigste egenskapene til S-IPS som er langt dyrere.

De viktigste egenskapene er betraktningsvinkel og fargedynamikk. Det betyr i praksis at du kan se på skjermen fra alle vinkler uten at bildet forandrer farge i særlig grad. Dessuten er det større forskjell mellom de mørkeste og lyseste intensitetsnivåene i hver farge, selve dynamikken blir større.

Les også: Gjennombrudd for PC-skjermer

Det fine er at du ser det med en gang hvis du har en e-IPS og en TN-skjerm ved siden av hverandre. Hvis du tar fram et bilde med mye rødt og oransje i ser du veldig tydelig forandring i betraktningsvinkelen, rødfargen blir nesten borte i visse vinkler.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det samme gjelder det røde i ansiktsfarger, sitter du feil blir personen blå i fjeset.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Nye skjermer er på vei

Vi har allerede testet to av de nye, rimelige skjermene med e-IPS panel. Den ene av disse, fra ASUS, har en avansert konstruksjon og flere ekstra egenskaper, og ligger derfor høyere i pris.

Den andre skjermen, fra LG, har en svært enkel konstruksjon og ingen ekstra finesser. Den er også litt mindre, men har samme oppløsning. Prisen på denne er derfor langt lavere, helt på nivå med TN-baserte skjermer, om enn ikke like billig som de aller enkleste. Men forskjellen er bare noen få hundrelapper.

Det kommer stadig nye skjermer fra flere av de store produsentene, Nec har 23-tommeren EA232WMi med alle justeringsmuligheter, som i skrivende stund koster 2399 kroner pluss frakt, Dell har sin U2311H ULTRASHARP 23-tommer som du får til kampanjeprisen 1699 kroner hos Dustin Home.

Skal du kjøpe ny skjerm, sjekk derfor om den bruker e-IPS - da får du rett og slett en bedre skjerm for pengene.

Dette er den beste skjermen vi har testet.